SİZ HANGİ DERNEĞE ÜYESİNİZ?

Nilgün KAYA

Türkiye’de örgütlenme konusunda artan cesaret Ayvalık’a da sıçradı. İlçede son bir yıl içinde faaliyet gösteren dernek sayısının 139’a yükseldiği öğrenildi. Önceki yıllarda daha çok ‘yardımlaşma’ amaçlı dernekler açılırken, son yıllarda insan hakları, hak ve özgürlükler, eğitim, spor ve sanat alanında dernekler kurulduğu dikkati çekiyor.

Ayvalık’ta 1965 yılından bu yana faaliyet gösteren dernek sayısının 139’a ulaştığı öğrenildi. Bilinçlenen vatandaş artık sivil kuruluşlara büyük ilgi gösteriyor. Ayvalık’ta farklı alanlarda yüzlerce dernek kuruluyor. Halen 22 yardımlaşma derneğinin faaliyet gösterdiği Ayvalık’ta kurulan en eski dernek Ayvalık Verem Savaş Derneği. 1965 yılındaki derneğin ardından ilçenin en eski derneklerinin 1973 yılında peş peşe kurulduğu gözleniyor. Ayvalık Şehir Kulübü, Ayvalık Ada Spor Gençlik Kulübü Derneği, Altınova Avcılık Atıcılık ve İhtisas Kulübü Derneği, Ayvalık gücü Belediye Spor Kulübü Derneği, Ayvalık Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği, Küçükköy Spor Kulübü, Ayvalık Yelken İhtisas Kulübü, Çamlık Tenis Spor Kulübü, Alibey Adası Hamidiye Camii Koruma ve Yaşatma Derneği, Altınova Belediye Spor Kulübü Derneği, Altınova Selimiye Mahallesi Cami Yaptırma Yaşatma Derneği, Ayvalık Turizm Tanıtma Derneği, Ayvalık Avcılık Atıcılık İhtisas Kulübü Derneği, Altınova Hacı Bayram Veli Camii Koruma Derneği, Türkiye Yardım sevenler Derneği Ayvalık Şubesi 1973 yılında kurulan dernekler arasında yer alıyor. 1975 yılı ve sonrasında Türk Hava Kurumu, Kızılay gibi Türkiye genelinde aktif olan derneklerin şubeleri açılırken mahalle güzelleştirme, okul talebelerine yardım ve spor kulüpleri 80’li yıllarda yoğun olarak açılan dernekler arasında.

DERNEK ÇOK PEKİ, FAALİYET VE PROJE?

90‘lı yıllara gelindiğinde eğitim yaygınlaştırma ve Engellileri koruma derneklerinin yanına Gemoloji ve Klasik Müzik Derneği gibi sanat ve zanaata yönelik dernekler ilave oluyor.

1990–2000 yılları arasında Ayvalık’ta 14 farklı dernek faaliyete geçiyor. Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneklerinin 1973 ile 1994 yılları arasında yaygınlaştıkları gözleniyor.

İlçede halen 12 tane cami yaptırma ve yaşatma Derneği, spor faaliyetlerine ilişkin 37 ayrı dernek bulunuyor.

Zeytinin başkenti olarak bilinen Ayvalık’ta zeytin üzerine iki dernek bulunuyor. Tarih-Kültür-Sanat ile ilgili 11 dernek, Turizmle ilgili olarak ise 6 dernek faaliyet gösteriyor. Sağlığı konu alan 4 dernek, Denizle ilgili 3 dernek ve müzikle ilgili 6 dernek bulunuyor.

Ayvalık’ta şubeleri bulunan dernekler arasında ‘Yabancılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’, ‘Ayvalık Kanatsız Melekler Derneği’, ‘İngiliz Staffordshire Bull Terrier Irk Derneği’, ‘Ayvalık Tarihi Evleri Koruma Derneği’ gibi dikkat çekici derneklerde yer alıyor. Takvimler 2000 yılı ve sonrasını gösterdiğinde ise Ayvalık ciddi bir dayanışma içine girerek 93 ayrı derneğin olgunlaşmasına zemin hazırlıyor. Öğrencilere burs sağlamaktan, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ekonomik yardıma kadar ‘yardım’ denilince akla gelen dernekler kadar, sporda yeni başarılara imza atmaya hazırlanan, sosyal ve kültürel çalışmalarla Ayvalık’a katkıda bulunan dernekler de artış gösteriyor. Ayvalıklılar örgütlenme konusunda cesaretlendi ama kurulan derneklerin kaçı tam anlamıyla faaliyetlerini gerçekleştiriyor veya proje hazırlıyor sorusu ise zihinlere takılı kalıyor.