AYVALIK’IN NERGİS DOLU ÇİÇEK ADASI

Nilgün Kaya

Fotoğraflar: Kadri KAYA

Ayvalık’ın 22 adasından biri olan Çiçek Adası Aralık- Mart ayları arasında yabani Nergis çiçekleri ile şenleniyor. Adaya adını veren mis kokulu Nergisler, Ayvalık’ın da sembollerinden biri haline gelirken 3 aylık süre içinde hemen her ev ve işletmenin masalarını süslüyor.

Adaları ile ünlü Ayvalık’ta, şekline göre Hasır veya Tavuk, bitki örtüsünün rengine göre Kara, bitki olmaması nedeniyle Çıplak gibi adlar alan adalardan biri, Aralık ayı başından Şubat ayı sonu, Mart ayı başına kadar çiçeklerle bezendiği için Çiçek adını almış. Üzerinde 2 bin ağaç zeytin ve 3 bin adet çam ve muhtelif meyve ağacı bulunan ada, 267 bin metrekare yüzölçümlü. Katrinli , Katerin ve Hatırlı ailelerinin özel mülkü olan, ana karadan 300 metre açıkta bulunan Çiçek adasında Aralık ayında boy vermeye başlayan Nergis çiçekleri, adadan toplandıktan sonra Ayvalık sokaklarında satışa sunuluyor.

MİS KOKULU NERGİS ÇİÇEKLERİ AYVALIK’IN SEMBOLÜ

Sarı-beyaz renkleri ve baş döndürücü kokusu ile dikkat çeken Nergis çiçekleri, Çiçek Adasının olduğu kadar Ayvalık’ın da sembolü. Her yıl 3 aylık bir dönemde yetişen Nergisler, sadece Ayvalık’ta değil Bergama’ya kadar olan çevre ilçelerden de rağbet görüyor.

“AYVALIK’LA ÖZDEŞLEŞEN ÇİÇEKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Fotoğraf: Nilgün Kaya

Ayvalık’a 8 km mesafede Keremköy civarında bulunan adada nergisler, 10 yıldır Hüseyin Öztürk tarafından toplatılarak Ayvalık’ta yaşayanlarla buluşturuluyor.  Ada sahibine sezonluk ücret ödeyip çiçekleri toplayan Hüseyin Öztürk, adadaki çiçek miktarına göre günlük işçi tutup çiçekleri toplatıyor. Öztürk, adanın ana karaya bakan tarafında kendiliğinden yetişen çiçeklerin çok beğenildiğini söylüyor. Kesildikten sonra serin yerde tutulursa 10-15 güne kadar dayanan nergisler, ilçenin en işlek caddesi olan Talatpaşa Caddesi’nde satışa sunuluyor.  Adada yetişen Nergis türünün koyun gözü cinsi olduğu biliniyor.  Adanın sahiplerinden iş adamı Şerif Katerinli, çiçeklerin bir taşerona bedel karşılığı verildiğini belirtti. Ailesiyle Ayvalık’ın nadide yerlerinden olan Çiçek Adasında vakit geçirmekten keyif aldığını belirten Şerif Katerinli,  “Çiçek Adasının eski ismi ‘Angastre’ bu çiçek anlamına geliyor. Nergis çiçekleri herhangi bir bakım olmadan kendi kendine yetişiyor. Ayvalık’la özdeşleşen çiçeklerin değerlendirilmesinden mutluyuz” dedi.

ÇİÇEKLER,
ÇEVRE İLÇELER VE BERGAMA’YA KADAR GÖNDERİLİYOR

Fotoğraf: Nilgün Kaya

Kova ve leğenlere koyduğu Nergis çiçeklerini ilçenin en işlek caddesi olan Talatpaşa Caddesinde satan Ekrem Develioğlu, çok beğenilen çiçeklerin kimi dönem Sevgililer Günü’nde güllerin bile yerini aldığını belirtiyor. Demetleri 5 liradan alıcı bulan çiçeklerin her sene toplandığını söyleyen Develioğlu, “Ayvalıklılar, kışı merakla bekliyorlar ki Nergis çıksın. Abonelerim çok, eksik olmuyor. Ayvalık’ta yaşayanlar Nergis çiçeklerinin kokusuna hayran ama sadece Ayvalıklılar değil. Çiçekler Altınova, Burhaniye hatta Bergama’ya kadar gönderiliyor Ayvalık’tan. Hiçbir yerde böylesi yok. ” dedi. 

PAYLAŞMAK
Önceki İçerikTİYATRO
Sonraki İçerikSU SANTRALİNDE HIRSIZLIK