AYVALIK’ IN YEDİ ANIT ZEYTİN AĞACINA YAŞ PLAKALARI YERLEŞTİRİLDİ

Nilgün KAYA
18. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat ve Turizm Festivali kapsamında, Ayvalık’ ın Altınova Mahallesi Aktepe mevkiinde bulunan ve yaşları 500 ila 1080 arasında değişen 7 adet anıt zeytin ağacına yaş plaketi konuldu.
Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Soykan, Prof. Dr. Recep Efe, Prof. Dr. İsa Curebal ve Doç. Dr. Süleyman Sönmez tarafından hazırlanan ve Komili firmasının destek verdiği Ayvalık yöresi Anıtsal ve korunmaya değer zeytin ağaçları ‘ projesinde belirlenen 81 adet anıt zeytin ağacından yedisine daha yaş plaketi konuldu. Bu yıl 18’ncisi düzenlenen Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat ve Turizm Festivali kapsamındaki etkinlik, ağaçların bulunduğu AOlive firmasının fabrika bahçesinde yapıldı.
“ROMALILAR DÖNEMİNDE DİKİLEN ZEYTİN AĞAÇLARININ GÖLGESİNDEYİZ”
Ayvalık’ta Küçükköy, Altınova ile Ayvalık’ın kırsal mahalleleri Murateli ve Mutlu köyde, 14 Mayıs 2018 tarihinde başlanan çalışma kapsamında uydu görüntüleri ve saha araştırmaları yapıldığını, 1 Haziran 2018’de başlayan tespit ve tescil çalışmaları sırasında 81 adet anıt zeytin ağacı belirlendiğini ifade eden Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Soykan, Romalılar döneminde dikilen zeytin ağaçlarının gölgesinde olduklarını vurgularsk anıt ağaçların mutlaka korunması gerektiğini ifade ederek, “Bugüne kadar Türkiye’de ve Dünya’da buna benzer çalışmalar yapılarak, anıtsal ve korunmaya değer zeytin ağaçları tespit edilmiş, koruma altına alınmaya çalışılmıştır. Türkiye’de ve Dünya’da zeytin ve zeytinyağı konusunda marka olmuş Ayvalık’ta böyle bir çalışma daha önce yapılmamıştır. Bu çalışma ile Ayvalık’ın hem doğal hem de kültürel kaynak değerleri içerisinde kabul edilebilecek zeytin ağaçları konusunda yörede ve ülkede farkındalık oluşturarak, bu değerlerin gelecek nesillerle aktarılması hedeflenmektedir.
Ayvalık’taki Anıt, Anıtsal ve Korunmaya Değer Zeytin Ağaçları” adlı bu çalışmanın amacı Ayvalık ilçesindeki anıtsal ve korunmaya değer zeytin ağaçlarının tespit edilmesi, özelliklerinin belirlenmesi, haritalandırılması, yaşlandırılması ve tescil edilmesi amacını taşımaktadır.  Bundan sonraki süreç (2019 ve 2020 yılları), tespit edilen anıtsal ve korunmaya değer ağaçların tescil edilmesi yönünde yapılan çalışmalar ile devam edilmiştir. Bugün ise çalışmaya Ayvalık’ta bir “Anıt Zeytin Ağacı Rotası” ile “Zeytin ve Zeytinyağı Kültür Rotası” formunda devam edilmektedir. ” dedi.
Etkinliğe katılan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, ” Bugün hasat şenliğimizin altıncı günü. Ayvalık sınırları içindeki 81 anıt ağaçtan 7 tanesi, Altınova’da AOlive fabrikasının bahçesinde bulunuyor. Biz bugün bahçede yaşlı ağaçlarımızın etiketlenmesiyle ilgili hem bir sunum hem de etiketlenmesi çalışmasını gerçekleştirdikleriyoruz.  Yaşları ile ilgili plakaları yerleştirip korunmakta olan ağaçlarımızın tanıtımını gerçekleştireceğiz. İlçemizde 400 yaşının üzerinde ve bin 100 yaşı arasında 81 ağaç bulunuyor. Ayvalık Belediyesi’nin hazırladığı anıt zeytin ağaçları rotasını geliştirebilirsek yöremizin turizm faaliyetlerini ve bu bölgenin zeytin zeytinyağı ününe çok büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.” Dedi.
4 dekarlık alanda anıt bir zeytin bahçesi olduğu, bahçede 500- 650- 770-850-890, 950 ve 1080 yaşında 7 anıt ağaç bulunuyor.