“Anadolu’da Zeytin Üreticisi Toplulukları ANATOLiVAR projesi ile güçlendirilecek”

Fotoğraf: Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine ulaşılması yolunda Türkiye’de Zeytin üreticisi topluluklarının kapasitesinin geliştirilmesini hedefleyen ‘Anataolivar’ projesi için çalışmalar başladı.

Fotoğraf: Kadri KAYA

S.S. Proje Evi Üretim Eğitim İşletme ve Çevre Koruma Kooperatifi’nin yürütücüsü olduğu,Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen projenin ortaklığını Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ve Slow Food üstleniyor.

Proje ile Zeytin üretiminde Akdeniz Havzası’nın hatta Dünya’nın ana üreticileri arasında yer almasına ve zeytinciliğin yüz binlerce ailenin geçim kaynağı olmasına rağmen, ülkenin ekonomik kalkınmasına katkısı hak ettiği düzeyde olmayan sektöre ivme katmak, zeytinlik alanlar ve üretici toplulukların iklim değişikliğinin giderek artan etkilerine bağlı olarak her geçen gün daha kırılgan hale gelmesi nedeniyle, zeytin üretim uygulamaları geliştirme ve destekleme kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Fotoğraf: Kadri KAYA

Zeytin ve zeytinyağı sektör STKları ve üretici ağları, dernekler, gıda üretici ve tüketici toplulukları, Slow Food toplulukları, yerel tüketici kooperatifleri gibi gıda sektöründe aktif olan STK’lar, Küçük ve orta ölçekli zeytin ve zeytinyağı üreticileri, sürdürülebilir tarımı teşvik etme ve zeytin üreticisi toplulukları destekleme konularında aktif olarak çalışan vatandaşlar, gıda aktivistleri ve üreten tüketiciler, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgesel kalkınma ajansları, valilikler gibi ilgili kamu kurumları, yerel yönetimler ve yerel ticaret ve sanayi odalarının hedef grup olarak belirlendiği projenin 3 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Projede kapsamlı bir zeytin rehber kitabı da hazırlanacak.