AYVALIK’IN NERGİSLERİYLE ÜNLÜ ÇİÇEK ADASI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın 24 adasından biri olan Çiçek Adası, Aralık- Mart aylarında Nergis çiçekleri ile şenleniyor. 275 bin metre kare yüz ölçümlü adadan toplanan mis kokulu Nergis çiçekleri Ayvalık’ın sembollerinden biri haline gelirken, Adaya adını veren mis kokulu Nergisler, 3 aylık süre içinde hemen her ev ve işletmenin masalarını süslüyor. Ancak Nergisler bu sene yok denecek kadar az.

Adaları ile ünlü Ayvalık’ta, şekline göre Hasır veya Tavuk, bitki örtüsünün rengine göre Kara, bitki olmaması nedeniyle Çıplak gibi adlar alan adalardan biri, Aralık ayı başından Mart ayı sonuna kadar çiçeklerle bezendiği için Çiçek adını almış. Üzerinde 2 bin ağaç zeytin ve 3 bin adet çam ve muhtelif meyve ağacı bulunan ada, 267 bin metrekare yüzölçümlü. Katrinli, Katerin ve Hatırlı ailelerinin özel mülkü olan, ana karadan 600 metre açıkta bulunan Çiçek adasında Aralık ayında boy vermeye başlayan Nergis çiçeklerinin ‘Koyun gözü’ cinsi olduğu belirtiliyor.

MİS KOKULU NERGİS ÇİÇEKLERİ AYVALIK’IN SEMBOLÜ

Sarı-beyaz renkleri ve mis kokusu ile dikkat çeken Nergis çiçekleri, Çiçek Adasının olduğu kadar Ayvalık’ın da sembolü. Her yıl 3 aylık bir dönemde yetişen Nergisler, sadece Ayvalık’ta değil Bergama’ya kadar olan bölgede rağbet görüyor. Doğal olarak yetişen ve tüm adaya yayılan Nergis çiçekleri, bu yıl iklim değişikliğinin etkisi ile 15 yıldır ilk kez en az seviyede.

“AYVALIK’LA ÖZDEŞLEŞEN ÇİÇEKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Ayvalık’a 8 km mesafede Keremköy civarında bulunan adanın sahiplerinden iş adamı Şerif Hatırlı, çiçeklerin önceki yıllarda taşerona bedel karşılığı verildiğini, bu yıl vermeyi tercih etmediklerini belirtti. Ailesiyle Ayvalık’ın nadide yerlerinden olan Çiçek Adasında vakit geçirmekten keyif aldığını belirten Şerif Hatırlı, “Çiçek Adasının eski ismi ‘Angastre’  bu çiçek anlamına geliyor. Nergis çiçekleri herhangi bir bakım olmadan kendi kendine yetişiyor. Ayvalık’la özdeşleşen çiçeklerin değerlendirilmesini istiyoruz” dedi. 15 yıldır adada yaşayan ve çiçeklerin bekçiliğini de üstlenen Hüseyin Afacan, “Yağmurlar çok geç yağdı. Yağmurlardan sonra bir soğuk don yaptı. Çiçek büyüyemedi” dedi.

“AYVALIK’TA YAŞAYANLAR NERGİS ÇİÇEKLERİNİN KOKUSUNA HAYRAN”

Önceki yıllarda Altınova, Burhaniye hatta Bergama’ya kadar gönderilen Nergis çiçeklerinin büyüleyici kokusuna Ayvalık’ta yaşayanlar hayran.  Nergis çiçeğini çok sevenlerden ve buldukça alıp işyerine getirenlerden biri Ayvalık Belediye Başkanının özel kalem müdürü Nazlı Yalkınoğlu, “Harika kokuyor. Sabaha kadar koklayabilirim. Mis gibi kokuyor” dedi.

Birkaç ay önce Ayvalık’a yerleşen Esra Eren, “Bu tarafların doğası çekti. Geldiğimden beri bu nergis çiçeğinin peşindeyim. Geçtiğimiz sene bir belgesel izlemiştim o şekilde adadan haberdar oldum. Burada yaşarken adayı görmek istedim. Bu nergis çiçeğinin özelliği dikme olmaması. Adanın kendisine ait bir nergis. Maalesef bu sene çok az var. Buna ne yazık ki iklim değişikliği neden olmuş. Daha önce adanın tamamında varken şu an da tek tek görebiliyoruz” dedi.