TURİZMCİLER SORUNLARI ANLATTI, YETKİLİLER ÇÖZÜM ARADI

Nilgün KAYA

İlçe Turizm Danışma Bürosu tarafından Ayvalık’ın üç ayrı noktasında turizmin gelişmesine engel olan sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alınacağı toplantıların ilki Cunda’da yapıldı.

Ayvalık’ın turizmde ivmesini arttırmak ve sezonu yılın 12 ayına yaymak amacıyla turizm sektörünün tüm bileşenlerinin bir araya getirilmesini ve sorunlara ortak çözüm bulmayı amaçlayan toplantıların ilki Cunda Atatürk Kültür Merkezi’nde 25 Mayıs Cuma günü gerçekleştirildi.  

Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Körfez Koordinasyon Daire Başkanı Fatih Aka, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Emniyet Müdürü Fikret Bakır, İlçe Turizm Danışma Büro Sorumlusu Yasemin Gençer, GTH İlçe Müdürü Mehmet Uysal, Vergi Dairesi Müdürü Adem Torun, İlçe Sağlık Müdürü Mehmet Onur Koçak, Liman Başkanı Asım Özalp, BASKİ Ayvalık Müdürü İskender Çavdar, Jandarma, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Ayvalık Turizm Geliştirme Birliği, Ayvalık Ticaret Odası, Cunda Su Ürünleri Kooperatifi ile sektör temsilcileri, esnaf ve vatandaşlar katıldı.

HİJYEN, TRAFİK, ALT YAPI

Kaymakam Gökhan Görgülüarslan’ın başkanlık ettiği toplantıda, turizm sektörü temsilcileri esnaf ve vatandaşlar sorunlarını anlattı yetkililer de yapılan çalışmaları aktarırken sorunlara çözüm aradı. Çöp, hijyen, trafik, park, alt yapı, ruhsatsız ve konaklama bildirmeyen işletmeler gibi sorunlar gündeme getirilen başlıca sorunlar oldu.

“ÇÖP TOPLAMA SAATLERİNE UYULURSA SORUN AŞILIR”

Kaos ve düzensizliğin içinde yaşamayı kimsenin istemeyeceğini belirten Kaymakam Görgülüarslan, “Bu süreci kesinlikle disipline etmemiz lazım. Sizlerin bu süreci yönetmede bize yardımcı olmanız gerek” dedi. Çöp olayı ile ilgili sıkıntı olduğunu bunun da çöp toplama konusunda belirlenecek zamana herkesin uyması ile aşılabileceğini söyleyen Kaymakam Görgülüarslan “ İlla ceza kesmemizi bekliyorsanız o çok kolay ama medeni insanlarız. Ceza işlemini gündeme getirme taraftarı değildim ama tedbirlerimizi konuştuk. Gerekirse cezai işlem uygulayacağız. Belirlenen saatlere harfiyen uymasını kaymakamınız olarak rica ediyorum. Arkadaşlarımızla karşı karşıya gelmek istemem ama yasaların uygulanması konusunda tereddüt etmem. Herkes kurallara uymak zorunda. Biz kaliteyi sunmaz, doğru bilgilendirme yapmazsak müşteri kaçar. Bunu size benim söylememem lazım. İnsanların kafalarında belli bir algı oluşturuyor ve yılların Ayvalık’ına zarar veriyoruz” dedi.

“AYVALIK ZOR BİR KENT, YILLARIN GETİRDİĞİ SIKINTILAR VAR”

Sorunları aynı olsa da çeşitli farklılıklar yaşanan Ayvalık, Cunda ve Sarımsaklı da ilk kez böyle bir toplantı düzenlendiği için teşekkür eden Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Ayvalık zor bir kent şehrimizle ilgili hem çok ciddi ilgi ve alaka, her yıl katlanan bir ziyaret var. Tüketimin bu kadar artması ile alt yapı yetersiz kalıyor. 70 bin nüfusu olan kentimizin toplam yol uzunluğu 800 km. Bağyüzü köyünden Altınova sonuna kadar olan sahil 65 km. çok uzun bir yol ağı ve yılların getirdiği sıkıntılar var. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte su kanalizasyon ve yağmur suyu drenajını içeren alt yapı konusunda mega bir proje hazırlanıyor. Oluş süresi 3 yıldır. Madra Barajından alınan suyu şehrin her yerine yaymak ve iyi suyu her yere ulaştırmak. Ayvalık su sıkıntısı yaşayan bir yer. Kaz Dağları’ndan bile su gelmesi lazım. İleriki yıllar için kuraklık bölgeleri içinde Ayvalık” dedi.

“20 YIL ÖNCEKİ AYVALIK İLE BUGÜNKÜ AYVALIK ARASINDA ÇOK BÜYÜK FARK VAR”

20 yıl önceki Ayvalık ile bugünkü Ayvalık arasında çok büyük fark olduğunu söyleyen Başkan Gençer, “ 20 sene önce Cunda’da kışın 5 mekan açık kalırdı gelen nüfus belliydi. Şimdi reklamla çok ciddi nüfus gelmeye başladı ama bunun alt yapısı hazır değil. Hızla yapılması gereken çözümler var. BASKİ tarafından çalışma yapılıyor, biz de Ayvalık Belediyesi olarak takip ediyor, bilgilerimizi paylaşıyoruz.  Göz nuru olarak baktığımız bölgelerimiz var. Hep daha iyi olmasını istiyoruz. 70 bin nüfuslu kasabanın çöp sorunu 45 kişi ve 6 araçla halledilebilir. Bizde 25 araçla 160 personelle ki yaz sezonunda 200 kişi ile bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Yılda 15 milyon masrafımız var. Ben birazda fotoğrafı yukarıdan görmenizi istiyorum. Şehrin her yerine eşit şekilde ulaşmaya çalışmalıyız. Bunu yapmaya çalışıyoruz. Belediye bünyesine 12 araç kazandırdım. Araç sayımızı hızla arttırıyoruz. 15 santim, 1 metre için müthiş bir hücum var. Bölge değerli olduğu için bunları çözmeye uğraşıyoruz. Sokaklardaki trafik konusunda uygulamalar yapıyoruz. Çok üzülerek söylüyorum Sarımsaklıda, Altınova’da belli saatlerden sonra yol kapatma demirlerimiz var. Ayvalık’ta da öyle. Sadece Cunda’da bu demirler kırılıyor. Tamir ediyoruz. Sadece Cunda’da oluyor bu. Bu bir sitem değil, sizlerin kontrol etmesi gereken bir şey. Kuralları bozan da bizleriz aslında. Müdürlerimi getirdim, sorularınız yanıtlamaya ve çözümleri paylaşmaya hazırım. Elemanımız var, araçlarımız var. Bizden istediklerinizi yapmaya hazırız” dedi.

‘CUNDA’DA GÜNDE 5 KEZ ÇÖP TOPLANIYOR’

Ayvalık Belediyesi’nin Cunda Adası’nda 10.00-15.00 saatlerinde çöp topladığını, çöp kamyonunun giremediği sokaklarda çöp taksi ile hizmet verdiği açıklandı. 1 Haziran tarihinden itibaren 18.00-02.00 ve son olarak 03.00 saatlerinin de çöp toplama saatlerine ilave edileceği belirtildi. Konteynır kapaklarının kapatılmasının denendiği ancak vatandaşların elleri kirlenmesin diye konteynırları açmayıp çöpleri yanına bıraktığında, kediler ve köpekler tarafından parçalanan çöplerin kötü bir görünüm oluşturduğuna dikkat çekildi.

 “BİZ HERŞEYİ YAPARIZ AMA BİZE YARDIM ETMELİSİNİZ”

Bazı noktalarda konteynırların kaldırılarak evlerden alınabileceğini ifade eden Başkan Gençer, belediye birim amirleri ile lokanta kafe işletmecilerinin bir toplantı yapılarak bu konuya son şeklin verilmesini önerdi. Başkan Gençer, “Müesseselerden rica ediyorum, biz çöp taksilerin gezmesi ile çöp sorunu bırakmayız Cunda da. Araçların trafikte Ayvalık’a gidip gelmesi bile sorun. Biz de o trafikle mücadele ediyoruz. Çöp kamyonları o kadar zor gidip geliyor ki o yüzden bize yardım edin. Biz her şeyi yapmaya hazırız. Sizden ricam bu saatlere uyun. Uymayanlara ceza yazacağız. Başka türlü bunun çözülmesi zor. Beraber yapacağımız işler içinde müzikle ilgili rahatsızlığın çözümlenmesi var. Bu şehrin cittaslow (sakin şehir)  yapılması lazım” dedi.  

“ADADA SAAT 23.30’DAN SONRA MÜZİK OLMAYACAK”

Gürültü konusundaki şikâyetler üzerine Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Yüksek sesli müzik müesseseler içinde yapılabilecek, 23.30’dan sonra müzik olmayacak. Bunun dışındakilere izin vermeyeceğiz. İstemiyorsanız tamamen kaldırabiliriz” dedi.

“BUTİK OLMADIĞI HALDE BUTİK YAZAN OTELLERİN ENGELLENMESİ GEREK”

Toplantıya katılan turizm sektörü temsilcilerinin gündeme getirdiği bir konu da, butik olmadığı halde butik ibaresini ismiyle birlikte kullanan oteller oldu. İlçe Turizm Danışma Büro Sorumlusu Yasemin Gençer, belediyenin ruhsat birimine konuyla ilgili yazı gönderdiklerini, butik olmayan otellerin kesinlikle butik ibaresini kullanamayacaklarını, bu şekilde kullanan otellerin kayıtlarında bu ibareyi sildiklerini ve uyarılarda bulunduklarını belirtti. Başkan Gençer, “Bu konu önemli. Bu sorunu zabıtamızla halledeceğiz” dedi.

“VATANDAŞ FİYAT SÜRPRİZİ İLE KARŞILAŞMAMALI”

Fiyatlar konusunda her işletmenin bağlı bulunduğu odaya başvurmaları ve belirlenen fiyatları uygulamaları gerektiğini hatırlatan Kaymakam Görgülüarslan, “Belirlenen fiyat tavan fiyattır. Fiyatlar vatandaşların göreceği şekilde asılmalı. Vatandaş fiyat sürprizi ile karşılaşmamalı” dedi. 

“KİMYASAL İLAÇLAMA ÇEVREYE İNSANLARA ZARAR VERİR”

Sivrisineklerin çok arttığının söylenmesi üzerine,  20 ilçede 12 ay boyunca ilaçlamaların devam ettiğini, larvaların ilaçlandığını ve önceki senelerden farklı bir çalışma yapılmadığını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye temsilcisi Fatih Aka, sıcak geçen kışın popülasyon artışına neden olduğunu söyledi. Aka, “Yapılan bir ilaçlama 14 gün etkili. Sadece kimyasal ilaç kullanarak yapılan mücadele fayda verecek ama çevreye, topluma, insanlara zarar veriyor. Kültürel mücadeleyi arttırmak lazım. Sokakta yaşayan hayvanlara koyduğunuz mama ve sudan, çöplerin zamanında toplanmasına, bahçenizde su konusuna kadar yapılanları kontrol altında tutarsak sorun azalır” dedi. Vatandaşlar ilaçlandığına tanık olmadıklarını söylemeleri üzerine Aka, araçları ve pompalanan ilaç miktarının görüldüğünü söyleyerek, “Herkes istiyor ki bütün sokaklardan araç geçsin. Belli bir çap içerisinde aracın ilerlemiş olması o bölgedeki sivrisineklerde etkili. Bunun dışında yapılacak ilaçlama insanlar üzerinde de etkili olur” dedi.  Pazartesi gününden itibaren ilaç değişikliği yapıldığı ve ilerleyen günlerde sonucun görüleceği açıklandı.

GÜVENLİK İÇİN TAKVİYE YAPILACAK

Adaya ekstra takviye yapacaklarını belirten İlçe Emniyet Müdürü Fikret Bakır, “Hafta sonu yapacağız ama hafta içi öğleden sonra da görevlendirme yapmayı planlıyorum. Sizden gelen talepler noktasında arkadaşlarımız gerekli noktalara müdahalelerini yapacaklar” dedi.

“TEMİZ SU DENİZE BOŞALTILDIĞI İÇİN TÜM YAZ SU SORUNU YAŞANDI”

Fatih Aka, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Cennet tepesi yakınlarına su deposu yapıldığını ancak geçtiğimiz yaz depodaki su seviyesinin bir türlü yükselmemesi üzerine yapılan araştırmada, Cunda Adası’nda bir şahsın su borusunu keserek temiz, içme suyunu denize boşalttığının belirlendiğini açıkladı. Bu nedenle tüm yaz boyunca Ayvalık’ta su sorunu yaşandığını söyleyen Aka, “Olayı tespit ettik ama yapan kişiyi belirleyemedik. Sorun şu anda çözüldüğü için bu yaz su sıkıntısı beklemiyoruz” dedi. Olay, toplantıda şaşkınlık yarattı.

“GEMİLERDEKİ DİSCO SİSTEMİ ADALARDA RAHATSIZ EDİCİ OLUYOR”

Toplantıda günü birlik gezi yapan teknelerin adalardaki koylara yanaştıklarında bile müzik yayınını sürdürdükleri, disco sistemi ile rahatsızlık verdikleri ve koylara yanaştıklarında müziği kapatmaları yönünde uyarıda bulunulması istendi.

Gıda işletmelerinin denetimi, yasadışı deniz patlıcanı avcılığı, mesire alanı dışında mangal yakma, illegal araç parkı, Eski Yetiştirme Yurdu önünde aşırı sürat yapılması gibi konular da toplantıda gündeme getirilen sorunlar oldu.