KENANOĞLU: “AYVALIK’TA YAPILMASI PLANLANAN BARAJ ZEYTİNCİLİĞİ YOK EDECEK”

fotograf: Kadri KAYA

Nilgün KAYA

TBMM’de yaptığı açıklamada, Ayvalık’ta yapılması planlanan Karakoç Barajının, yörede tarım, hayvancılık ve zeytinciliği bitireceğine dikkat çeken HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, barajdan Sarımsaklı kumsalının bile olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi(HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Balıkesir Ayvalık’ta yapılması planlanan Karakoç Barajı’na ilişkin TBMM’de bir konuşma yaptı. Kenanoğlu, Barajla birlikte malzeme ocakları, kırım, eleme yıkama tesisi ve hazır beton santrali de yapılacağı belirtilerek, bu baraja bölge halkının büyük itirazı olduğunu söyledi. Projenin yapılması düşünülen alanın çoğu özel mülkiyet olduğunu belirten Kenanoğlu, alanın çoğunda sulama, tarım, zeytincilik ve hayvancılık yapıldığını kaydetti.

“BÖLGE HALKININ TALEPLERİNE KULAK VERİN”

Pirha.net’te yayınlanan habere göre; bu topraklarda köylülerin geçimini sağladıklarına dikkat çeken Ali Kenanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Planlanan baraj zeytinciliğe ve bölge halkının tüm tarımsal faaliyetlerine son verecektir. Bölgede var olan ağılların yok edilmesi hayvancılığın da yok edilmesi anlamına gelecektir. Yöre halkının kamulaştırma nedeniyle toprağını kaybetmek istemediğini, mahalle muhtarlarıyla birlikte 2017 yılından bu tarafa defalarca sözlü ve yazılı olarak valiliğe ve kaymakamlığa bildirmelerine rağmen, yetkililerce itirazlar görmezden gelinmektedir. Karakoç Barajı yüzünden derenin ağzında yaşanacak su genişliğinin Kumlu Ada, Altınova Sahili hatta dünyaca ünlü Sarımsaklı Kumsalını etkilemesi söz konusudur. Buradan bir kez daha iktidara sesleniyorum: Çevreyi tahrip etmekten, insani talepleri ve doğayı yok saymaktan, hayvanların yaşam alanlarına uzanmaktan vazgeçin, bölge halkının taleplerine kulak verin.” Dedi.

Ayvalık ilçesi Altınova Mahallesi’nde yüzde 80’i zeytinlik olduğu belirtilen verimli bir ovada yapılacak Karakoç Barajı’na, çevreciler, bölgedeki muhtarlar ve yöre halkı karşı çıkıyor. Zeytinciliğe ve bölge halkının tüm tarımsal faaliyetlerine son verecek barajın yapılmasını istemeyen yöre sakinlerinden, zeytin üreticisi Nurcan Temel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı dilekçede “Bölgemiz verimli, zeytin geçim kaynağımız bunu elimizden alırsanız çiftçiyi öldürürsünüz” demişti.