HASRETİN ÇOCUKLARI AYVALIK’TA BULUŞTU

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın köklü eğitim kurumu Atatürk Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen ‘Hasretin Çocukları Buluşuyor’ adlı etkinlik, Ayvalık’taki öğrenci ve vatandaşlarla, Lesvos Adası Midilli kenti Polihnitos kasabasından gelen öğrenci ve velileri bir araya getirdi. Şarkılar, şiirler ve danslarla mübadele öyküleri anlatan etkinlik, büyük beğeni topladı.

Ayvalık Atatürk Anadolu Lisesi, Ege’nin iki yakasını, acı, hüzün ve özlem ekseninde birleştiren mübadelenin (büyük göç) hikâyesini şarkı, şiir ve dansla anlattı. Acı, hüzün ve özlem ekseninde birleştiren mübadele bu kez, Ayvalık ve Midilli kenti Polihnitos kasabası gençlerini ‘dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin Yunan ve Türk halkının bir bütünün ayrılmaz parçaları olduğu’ mesajı ile sanatla bileştirdi.

ATAL’DAN 80 ÖĞRENCİYE POLİHNİTOS’UN 12 ÖĞRENCİSİ EŞLİK ETTİ

Ayvalık Atatürk Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Ceyda Teksin tarafından hazırlanan Proje, Müzik Öğretmeni Namık Arslan, Resim Öğretmeni Nil Gürler, Halk Oyunları Öğretmeni Tolga Tekçe işbirliğinde ATAL’ın 80 öğrencisi ve Polihnitos kasabasından 12 öğrenci, 3 öğretmenin desteğiyle gerçekleştirildi. Ayvalık Açık Hava Tiyatrosu’nda 3 Haziran akşamı sahnelenen gösteri, mübadelenin öyküsünün anlatılmasıyla başladı.

YUNAN ŞARKILARI, TÜRK EZGİLERİ, MÜBADİL ALİ ONAY, YAZAR AHMET YORULMAZ….

Suyun öte yanından, Midilli’den organizasyona danslarıyla ve şiirleriyle katılarak gösteriyi zenginleştiren öğretmen ve öğrenciler de geceye ayrı bir renk kattılar. Mübadelenin şiirlerle, müziklerle, danslarla ve dramalarla sahnelendiği etkinlikte Ayvalık’ın tanınan isimlerinden merhum Hikmet Esen’in ‘Ayvalık’ adlı şiiri de okundu, Yunanlı bir şarkıcının ‘Kilya Mirya Kmata Makriya’adlı şarkısı da söylendi. ‘Biz Barışığız Ege’ denilirken Türk-Yunan ortak dansı sunuldu, Omorfia dramasında, ‘Ha Yunanistan ha Türkiye, Ha Türk ha Yunan, bak birine anla diğerini, aynı insan aynı insan’ dizeleri dillendirildi. Ayvalık mübadili merhum Ali Onay canlandırıldı. Ege’nin iki yakasının öykülerini, mübadeleyi anlatan merhum Yazar Ahmet Yorulmaz anıldı.

“EGE’NİN İKİ YAKASI OLABİLİR AMA İKİ YAKASINDA TEK KALP VARDIR”

Okul müdürü Nevzat Saçı, projenin başlangıç aşaması olan Kasım 2016’dan sahneye konulduğu 3 Haziran akşamına kadar yaşanan süreci anlattı. Müdür Saçı , “Ege’nin iki yakası olabilir, iki yakanın iki ayrı dili ve iki ayrı dini olabilir ancak Ege’nin iki yakasında tek kalp vardır.  Programa emeği geçen edebiyat öğretmeni Ceyda Teksin’e, müzik öğretmeni Namık Arslan’a, resim öğretmeni Nil Gürler’e, halk oyunları öğretmeni Tolga Tekçe’ye ve tüm ATAL ailesine ve Polihnitos Kasabası çocukları ve öğretmenlerine bizlere yaşattıkları bu geceden dolayı teşekkür ederiz” dedi. Açık Hava tiyatrosunun tıklım tıklım dolu olduğu gecede ‘dil, din, ırk’ ayrımı gözetmeksizin Yunan ve Türk halkının bir bütünün ayrılmaz parçaları olduğu mesajı verildi.