ZEYTİNE SAHİP ÇIKMAK İÇİN ANKARA’YA GİDİYORLAR

Nilgün KAYA

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı’nda zeytincilik yasasını değiştirmek istemesine tepki gösterilen Ayvalık’ta oluşturulan platform, Zeytine sahip çıkmak’ için Ankara’ya Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gidecek.

Yedi defa denenen, yoğun tepkiler üzerine konut, turistik tesis vb. yapılar çıkarılan ancak söz konusu alanlarda sanayi tesisi ve maden kurulabilmesinde ısrar süren, komisyona geri çekilse de yeniden görüşüleceği açıklanan zeytin yasası tasarısının durdurulmasını isteyen Ayvalık Zeytinime Dokunma Platformu, Ayvalık Belediyesi desteğiyle Ankara’ya gidecek. Otobüsler, 12 Haziran Pazartesi akşamı saat 22.00’de Adliye önünden kalkacak.

Platform temsilcileriyle birlikte Ankara’ya gitmek isteyen vatandaşların iletişim için: Kent Konseyi adına Galip Bodur: 0534 582 14 62 /Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği adına Halil Coşkun: 0533 464 38 36/ Ayvalık Tabiat Platformu adına Cemil Tosunoğlu: 0531 406 23 24 na ulaşabileceği belirtildi.

Üretim Reform Paketi’nde yer alan tasarı Meclis’e ilk geldiğinde dönüm başına 15’ten az zeytin ağaç bulunan alanları zeytinlikten çıkarmayı, bu alanlarda konut ve turistik tesis inşaatının yanısıra sanayi tesisi ve maden ocağı yapılabilmesini öngörüyordu. Tepkiler üzerine konut ve turistik tesis yasadan çıkartıldı. Tasarının ilk halinde zeytinlik alanda hayvan otlatılmasına ilişkin üç ay hapis cezası kaldırılıp yerine 5 bin lira para cezası öngörülüyordu. Üreticilerin itirazı üzerine üç aylık hapis cezası altı aya çıkarıldı. Kanun dışı olarak kesilen her bir zeytin ağacı için para cezası ise 2 bin lira yerine 4 bin liraya yükseltildi.