27 YILDIR FERDİ DENİZ TEMİZLİĞİ YAPIYOR

Nilgün KAYA

Balıkadam Çetin İşten, Ayvalık iç limanda deniz temizliği yaptı. 27 yıldır her çevre gününde ferdi olarak yaptığı temizlik sırasında denizde bulduklarını kıyıda sergileyen İşten, “”Denizi dedelerimizden, atalarımızdan temiz aldık. Çocuklarımıza temiz bırakmak istiyoruz. O nedenle bir ricam var, hatta yalvarıyorum. ‘Sigaranızı mı atacaksınız? Atmayın, çağırın beni, cebime atın ama bu güzel denize atmayın” dedi.

 

Dünya Çevre günü nedeniyle, Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği kurucularından gazeteci-yazar Ceynur Karagözoğlu anısına deniz temizliği yapan Balıkadam Çetin İşten, 6 Haziran sabahı dip temizliğine Ayvalık Belediye binası önünden başladı. Sahildeki çay bahçelerinde oturan vatandaşların meraklı bakışları altında 1 saat süren temizlikte, bir araç lastiği, bir scooter yanı sıra çok sayıda cam şişe, teneke kül tablası, plastik atık çıkaran Çetin İşten, 3 çuval çöpü kıyıda sergiledi. Deniz temizliği sırasında İşten’e bu yıl bir dalış okulunda görevli Tayfun Tarı eşlik etti. S.S. Ayvalık Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi 2. Başkanı İsmail Duman ile Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Halil Coşkun ve Metin Küren de Çetin İşten’i yalnız bırakmadı. Temizliği başlangıçtan bitimine kadar takip eden Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği de ‘Beni yok etme ‘ yazılı pankart açarak denizin önemine dikkat çekti.

“SİGARAYI CEBİME ATIN AMA BU GÜZEL DENİZE ATMAYIN”

27 yıldır iç limana dalarak 1 saat deniz temizliği yapan Çetin İşten, “27 senedir deniz gönüllüsüyüm. Denize aşığım. Günler, yıllar geçtikçe denizimiz çok kirlendi. Benim tek ricam küçük büyük kim olursa olsun. Biz bu denizi atalarımızdan, dedelerimizden temiz bulduk istiyorsak ki çocuklarımıza yarın temiz kalsın. Elinizde yanık sigara dahi olsa çağırın beni o sigarayı cebime atın ama bu güzel denize atmayın. Tek ricam bu. Kalbimde yeri çok farklı olan çünkü bana denizi sevdiren merhum Ceynur Karagözoğlu anısına her yıl yaptığım gibi ferdi dalış yapacağım. Denizdeki çöpleri toplayabildiğim kadar toplayacağım” dedi.

“BURASI BİZİM PLAJIMIZDI, ŞİMDİ BİR HAFTA TEMİZLESEM 1 TIR ÇÖP ÇIKAR”

Geleneksel hale getirdiği dip temizliği ile iç limandaki kirliliğin seyrini her yıl takip eden Çetin İşten, “Deniz artık can çekişiyor. 30 yıl önce biz burada denize girerdik. Plajımız bizim burasıydı ailece bile burada denize giriyorduk ama şimdi şu anda üstünü ne kadar berrak görseniz de altı çok bulanık ve ben bir hafta temizlemeye kalksam buradan bir tır çöp çıkar” dedi.

“MAVİ AYVALIK’IN HUYUDUR, AYVALIK MAVİ KALSIN”

Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği Yönetim Kurulu üyesi Halil Coşkun, “5 Haziran Dünya Çevre gününe anlam katma amacıyla Çetin arkadaşımız Ayvalık’ın iç denizine atılan plastik atıklar ve çöplerin atılmamasına dikkat çekmiş, Ayvalık halkını duyarlılığa davet etmiştir. Biz de dernek olarak bu davranışı destekliyoruz. Derneğimizin de başkanlığını yapmış merhum Ceynur Karagözoğlu’nun hep çocukların üzerinde durması ve onlarla eğitme başlanmasını söylemesi gibi biraz daha dikkat çekmek, çocuklarımızın mirası olan denize sahip çıkması açısından da bu çabayı takdir ediyoruz. Ayvalık’ta kanalizasyonlarımız iç denize akıyor, arıtma çalışmıyor. İnsanlar bu güzelliği izlerken çöpler bunu katlediyor. Denizimizin temiz tutulması gerektiğini düşünüyoruz. Ayvalık halkı hassastır denizini temiz tutar ama bazen kolaylık olsun diye çöpler denize atılabiliyor. Bunun başında eğitim ve Ayvalık insanıyla bütünleşmek gerekiyor. Denizimiz güzel görünsün zeytinimizle denizimizle beraber olalım. Zeytin gözüyle denizimize bakalım. Masmavilik Ayvalık’ın bir huyudur. Ayvalık mavi kalsın” dedi.