İŞİTME ENGELLİLER İÇİN İŞARET DİLİNİ ÖĞRENİYORLAR

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta işitme engelli bireylerle iletişim kurabilmek amacıyla düzenlenen İşaret dili kursu yoğun ilgi görüyor. Kurs eğitmeni Şermin Taşpınar, “Onların zaten kendi aralarında iletişimi var. Biz, onlarla anlaşmak istiyorsak işaret dilini öğrenmeliyiz diye düşünüyorum” dedi.

Ayvalık’ta Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü tarafından açılan işaret dili kursu başlatıldı. 14 Aralık’ta başlayan ve Perşembe-Cuma günleri gerçekleştirilen kursa katılan 20 kursiyer, eğitmen Şermin Taşpınar’dan işaret dilini öğreniyor.

Aralarında anne babası işitme engelli olan, küçükken işitme engelli olan ve zaman içinde iyileşen kişilerin yanı sıra Halk Eğitim Merkezi bünyesinde engelli öğrencilere el sanatları öğreten usta öğretici, engelli bireylere yönelik çalışmalar yapmak için yeni kurulan dernek temsilcileri, Özel engelli merkezi eğitmenlerinin yanı sıra ev hanımı ve cami müezzini de kursiyerler arasında yer alıyor.

120 saat süreli kursta verilen birinci seviye eğitim kapsamında, kutlama, tebrik, yakın çevre aile, eğitim, yiyecek ve içecekler, parmak alfabesi öğretiliyor. Kursa katılanlar işitme engelli bireylerin hatırını sorabilecek ve hafif düzeyde iletişim kurabilecek duruma geliyor. Kursun 28 yaşındaki idealist öğretmeni Şermin Taşpınar, “Çeşitli konu başlıklarımız var. Başta işitme engelli ile karşılaştığımızda nasıl tanışır, nasıl hal, hatır sorarız konusu var.  3 ay sonunda hafif düzeyde iletişim kurabilecek düzeyde kursumuzu noktalıyoruz.  Herkesin işaret dili öğrenmesi gerekiyor. Bu vakit öldürmekten öte bir sorumluluktur.  Vicdan sahibi herkesin bunun öğrenmesi gerekiyor. İşaret dili sorumluluk sahibi herkesin bilmesi gereken bir şey. Nasıl İngilizce öğreniyoruz işaret dilini de öğrenmeliyiz. Onların zaten kendi aralarında iletişimleri var. Anlaşabiliyorlar. Biz onlarla anlaşmak istiyorsak işaret dilini öğrenmek zorundayız. Hepimiz engelli olabiliriz sözü içi dolu bir cümle. Bu eksikliği tamamlamak için herkesi kursumuza davet ediyoruz. ” dedi.  Eğitimin çok zor olmadığını belirten Taşpınar, “Herkes konuşurken beden dilini, mimiklerini kullanıyor az çok. İşaret dili de mimiklerden tiyatrodan ve beden dilinden oluşuyor. Yani bu işin içine girmeniz yeterli.  Herkesi işitme engellilerin dünyasına davet ediyorum çünkü işitme engelliler duyan ve konuşulabilen insanlar tarafından anlaşıldıklarını gördükleri zaman çok mutlu oluyorlar ve siz de bu mutluluktan nasipleniyorsunuz” dedi.

“İŞİTME ENGELLİLERE YARDIM ETMEK İSTİYORDUM AMA ONLARLA KONUŞMAYI BİLMİYORDUM”

Kursiyerlerden Özel eğitim öğretmeni Büşra Altınel, “İşaret dilini daha çok pekiştirmek için kursa geliyorum. Bir öğretmen olarak tüm branş öğretmenlerinin işaret dilini öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sınıflarımızda kaynaştırma öğrencilerimiz var. Bu öğrencilerimiz öğretmenleriyle yeterince iyi etkileşime giremezse iyi eğitim alamıyor” dedi. 9 yaşındaki Yiğit Değim, “Spor gidiyorum. Sporum olmadığı zamanlar annem bu kursa geldiği için beni de getiriyor. Annemle geldikçe merakım arttı. Arttıkça daha çok sevmeye başladım ve konuşabiliyorum” dedi. Ev hanımı Mehtap Onbaşı, “İşaret dili kursuna katılmayı istiyordum. Televizyonda görüyordum ve eski oturduğumuz mahallede işitme engelli biri vardı, yardım etmek istiyordum ama bilmiyordum. Bir gün şans diyelim bu kursa katılmak istedim. İşitme engelli vatandaşlarımıza yardım etmek için. Buraya büyük bir zevkle geliyorum. Evde boş oturacağıma bir şeyler öğreniyorum” dedi.  Kursiyer Enbiye  Sarığlu, “Öğrenciyim. Dışarıda bir işitme engelli ile karşılaştığımda yardım etmek istiyordum. Nasıl biz sizinle şu an anlaşabiliyorsak onlarda bizi anlayabilir. Herkesin işaret dili öğrenmeli” dedi.