ÖĞRENCİLERE ‘BÜYÜK MÜBADELEYİ’ ANLATTILAR

Nilgün KAYA

Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği, Büyük Mübadelenin 100. yılı nedeniyle düzenlediği etkinlikte öğrencilere, tarihsel süreçte mübadele ve Ayvalık’ın mübadele ile şekillenen yakın tarihini anlattı.

30 Ocak 1923’te Lozan’da imzalanan ‘Türk-Rum Nüfus Mübadelesi’ne ilişkin Sözleşmesi’nin 100. yılı Ayvalık’ta etkinliklerle hatırlanıyor. 2021 yılında kurulan ve Neşe Albayrak yönetiminde faaliyetlerine devam eden Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği, Büyük Mübadelenin 100. yılı anma etkinliklerinin ilkini, toplumsal belleği canlı tutmak ve ‘Göç eden hayatları’ anmak adına 16 Ocak Pazartesi günü gerçekleştirdi.

BÜYÜK MÜBADELE ANLATILDI, KENTTE KÜLTÜR GEZİSİ YAPILDI

Bahçeşehir Koleji öğretmenlerinin 5 Ocak günü derneğe yaptığı ziyarette, birlikte hazırlanan program, Cunda Adası’nda Karantina noktası olarak bilinen Despot Evi’nin önünde başladı. Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği 2’nci başkanı -Rehber Hakan Dinç, Bahçeşehir Koleji 7. Sınıf öğrencilerine tarihsel süreçte büyük mübadeleyi anlattı. Sosyal Bilgiler Öğretmenleri Hatice Gür, Azmi Altun ve Özgür Yarıcı’nın eşlik ettiği 60 öğrencinin sonraki durağı Ayvalık oldu. Hakan Dinç yönetiminde Ayvalık kültür rotasını gezen öğrenciler, kente göç eden hayatların izini sürdü.

Büyük mübadele ile şekillenen Ayvalık yaşam kültürünü korumak ve gençlerin bu konuda farkındalıklarını arttırmak amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini kaydeden Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Neşe Albayrak, “Mübadele kültürüne sahip çıkılması açısından çocuklarımıza ve gençlerimize yapacağımız yatırım çok önemli. Yerel kimliğin oturması anlamında mübadelenin ne olduğunu, atalarımızın nereden geldiğini, Atatürk’ün bize emanet ettiği ülkemize ne acılarla ne sıkıntılarla sahip olduğumuzu anlatmamız önemli. Ayvalık’ta sahip olduğumuz değerleri bilen çocuklarımız ve gençlerimizin bu değerlere daha çok sahip çıkacağına inanıyoruz.” dedi.

Başkan Albayrak, Bahçeşehir Kolejine ‘Büyük Mübadele’ ye ve derneğe gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederek, “ Öğrencilerimize bu bilinci kazandırmak adına öncülük ettiği için Bahçeşehir Koleji yönetimi ve öğretmenlerine çok teşekkür ediyorum. Bu konuda kentimizdeki tüm okullardan gelecek tekliflere ve birlikte etkinlik düzenleme talebine açığız. Hangi okulumuz, hangi öğretmenimiz isterse konuyla ilgili destek vereceğiz.” dedi.