VEKİL CANBEY, TOKİ’DEN DOĞALGAZ’A AYVALIK İÇİN PLANLANAN ÇALIŞMALARI ANLATTI

Nilgün KAYA

AK Parti Genel Başkanvekili yardımcısı Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, Ayvalık’a 500 TOKİ Konutu yapımı, Doğalgaz getirilmesi, kırsal mahallelerdeki arazi sorunu ve Kız Meslek Lisesi’nin eski binasına yeni işlev kazandırılması konularını basın mensuplarıyla yaptığı kahvaltılı toplantıda değerlendirdi. Toplantı sonrası vekil Canbey, TOKİ konutları planlanan alanda incelemede bulundu.

Ak Parti Ayvalık İlçe Başkanı Ali Gür, AK Parti İlçe Teşkilat Başkanı Mustafa Güren, AK Parti İlçe Yönetim Kurulu üyelerinden Ayvalık Sebze ve Meyveciler Odası başkanı Elmas Özmen, Ayvalık Belediye Meclis üyesi ve Türk Kızılay’ı Ayvalık Şube Başkanı Mehmet Anıl Okyar, AK Parti Ayvalık Tanıtım ve Medya Başkanı Betül Akın, parti üyesi Emre Sak, MHP Ayvalık İlçe Başkan Yardımcısı Ahmet Yalın, MHP Ayvalık İlçe yönetim kurulu üyesi Osman Gençoğlu’nun da katldığı toplantıda, Ayvalık’ın sorunlarını bildiğini ifade eden Canbey, “Balıkesir için son dönemde güzel şeyler oluyor. Milletvekili arkadaşlarımız, il başkanımız, büyükşehir belediye başkanımız ile birlikte güzel çalışmalar yapıyoruz. Tabii bunlar çok kolay olmuyor. Yatırım almak ciddi bir mücadele gerektiriyor. Biz de bu mücadeleyi vererek şehrimize, ülkemizin imkanları doğrultusunda yatırım almaya gayret ediyoruz.”

Ayvalık bizim gözbebeğimiz. Gerçekten Ayvalık’a çok dikkat etmemiz, çok bakmamız gerekiyor. Şehrimizin dışa dönük yüzü olarak biz burayı görüyoruz. Bu anlamda da elimizden geldiğince şehrimize hizmet etmeye çalışıyoruz. Teşkilatımızla, ilçe başkanımızla, bürokratlarımızla, kaymakamımızla, belediyemizle birlikte Ayvalık’a gereken hizmeti vermekle ilgili gayrete devam edeceğiz.” dedi.

 

“DOĞALGAZA İTİRAZ EDENLER DE BUNU KULLANACAK”

Doğalgaz getirilmesi konusunun, vekil seçilmeden kente gelip gittiği sırada vatandaşın talep ettiği bir konu olduğunu belirten Canbey, doğalgazın Ayvalık’a katma değer , rahatlık, huzur ve temiz hava anlamında katkı sağlayacağını belirterek, “Aslında konuşamadığı bir meseleydi. Doğalgaz olmaz, Ayvalık’a doğalgaz gelmez deniyordu. Bu konuda çaba sarf ettik. Enerji Bakanımız iyi niyetli davrandı, bizim süreçlerimize destek oldu. Doğalgaz konusunda çok önemli bir noktaya geldik. Artık doğalgaz Ayvalık’ta hayal olmaktan çıktı. Gerçekleşiyor. Bütün çalışmalar son sürat devam ediyor. İnşallah amacımız 2023’ün başına geldiğimizde Ayvalık’ta doğalgazı yakmak. 2022’nin sonu 2023’ün başı gibi doğalgaz meşalesini yakarsak doğalgaz dağıtım süreci başlayacak ve Ayvalık halkı bu temiz ve doğal enerji dediğimiz doğalgazı kullanmaya başlayacak. Ayvalık’ta büyük bir değişim ve dönüşüm işi olduğunu düşünüyorum doğalgaz işinin.” dedi.

Ayvalık’a her geldiğinde TOKİ talebi aldığını ve söz verdiğini ifade eden Canbey, “Özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılayacak, onların ev sahibi olmalarına imkan tanıyacak bu süreçle ilgili çalışacağımıza söz vermiştik ve geldiğimiz noktada Ali Başkanımızla birlikte TOKİ’ye değişik zamanlarda gitmişiz. 5 defa TOKİ’ye değişik zamanlarda gitmişiz ve Ayvalık’ı gündem yapmışız. 2021 Haziran ayında TOKİ başkanımız start verdi. Yerin belirlenmesi süreci ile ilgili çalışmalar yapıldı. İlçe başkanımızın bu noktada çok büyük katkısı var. nereye , nasıl yapılır? Bu araştırmalar yapıldı. Aralık ayında 300 konut için söz verilmişti. En son gittiğimizde 300 artı 200, 500 konuta çıkarıldı ve tabii bu son da değil. Önümüzdeki dönem ihtiyaca binaen yeni konutlar da yapılabilecek” dedi.

Tartışmaları da izlediğini söyleyen Canbey, “Zaman zaman karşı çıkanlar da var TOKİ meselesine ama burada son derece iyi niyet var. Biz vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını önceliyoruz her zaman. Çok güzel bir memnuniyet te alıyoruz. Ayvalık’tan çok güzel teşekkürler alıyoruz. İnsanlarımız inanılmaz derecede mutlu oldular böyle bir çalışmanın yapılıyor olmasından. Devlet Hastanemizin yanında telemenler mevkinde, 400 dönüm arazi üzerine TOKİ inşaatı başlayacak. Şu an da arazi ile ilgili süreçler devam ediyor. Bazı meseleler var onların halledilmesi gerekiyor. Halledildikten sonra konut inşaatı başlayacak. Bu süreç etap olarak planlanacak. 300 konutluk bir etap sonra 200 konutluk bir etap ve sonrasında ihtiyaca göre etap etap konu değerlendirilecek. TOKİ başkanımız şunu da söyledi; 300 konut meselesi sayın Cumhurbaşkanımızın önümüzdeki dönemde açıklayacağı 100 bin konut projesi içerisinde de açıklanacak. Bunun bölgenin gelişimine çok ciddi katkı vereceğini düşünüyoruz. Başka neler olacak; sosyal tesisler, parklar, eğitim alanları bulunacak. Bu konu bizim için önemli. Başından itibaren bu konuyu takip ediyorum ve Ayvalık’ta yeşil alan olmayan, tarımsal potansiyel taşımayan ve içerisinde birşey olmayan bu alana TOKİ konutları yapılacak ve vatandaşlarımız bu hizmetten istifade edecekler. Burada çok önemli bir ayrıntı var. hizmetten özellikle Ayvalıklı vatandaşlarımızın istifade etmesini önemsiyoruz. Yıllardan beri burada yaşayan insanlar, Ayvalık’ın her metre karesinde emeği olan insanların konut edinmesini önemsiyoruz. Özellikle belli şartların dikkate alınmasını TOKİ başkanımıza konuştuk. Bazı şartlar oluştu. Bunlardan bir tanesi başvuracak kişinin 3 yıldır Ayvalık’ta ikamet ediyor olması gerekiyor. İkincisi üzerinde konut tapusu olmayacak. Dar gelirli olmasını önemsiyoruz. Üçüncüsü aylık gelirinin 10 bin lira altında olması gerekiyor. Bu şartları yerine getiren bütün dar gelirli vatandaşlarımız bu konuttan istifade edecekler.

“BU KONUTLARI AYVALIKLILAR ALACAK”

TOKİ konutları ile ilgili betonlaşmanın artmasıyla kentin mimari dokusunu değiştireceği, konutların kimlere verileceği yönünde soru işaretleri olduğu ve 500 konutun su ve kanalizasyon sorunu yaşayan kente alt yapı konusunda yük getireceği, alt yapının yeterli olup olmadığı sorusuna yanıt veren Canbey, bu yorumları okuduğunu, Ayvalık’a hizmet etmek, Ayvalık insanının mutlu olmasını sağlamak dışında bir seçenekleri olmadığını söyleyen Canbey, şehrin görselinin ve mevcut yapısının dikkate alınacağını söyleyerek, “Bu tip ifadelerin zaman zaman maksadını aştığını, algı oluşturmaya dönük ifadeler olduğunu düşünüyorum ve bu ifadeleri çok doğru da bulmuyorum. Burada bir tek amaç var. Vatandaşlarımızın konut ihtiyacını karşılamak. İyi niyetli bir şekilde insanlarımızın sıcak yuvası olmasını sağlamak. Herkes kendi evine gitsin, kendi evinde otursun. Çoluğuyla çocuğuyla mutlu bir şekilde yaşasın. Dar gelirli insanlarımızın da bir yuvası olsun. Bu konutları Ayvalıklılar alacak. Ayvalık’ta yaşayanlar alacak. Dışarıdan kimse almayacak. Elbette bir şehir planlaması yapılacak. O olmadan olmaz. Taksitleri vatandaşların ödeyebileceği en iyi şekilde ayarladık. Kola bir şekilde ödeyebilsinler diye şartları oluşturduk. Alan kişi 10 yıl satamayacak. Bazı yorumlar da gördüm; mesela kendi yandaşlarına verirler falan. TOKİ’nin böyle bir şeyi yok. Kuraya çıktığında başvuruları alıyor ve çekiliş yapıyor. Kamuoyunun önünde oluyor, herkes bunu görüyor. Son derece eşit ve adil bir çekilişle inşallah vatandaşlarımız konut sahibi olacaklar. Bu şartları yerine getiren bütün Ayvalıklı vatandaşlarımız gönül rahatlığı içinde, kendisine çıkacakmış gibi eğer şanslı olursa başvurularını yapabilirler. Bu tip algı yapmak doğru değil. Yalan üzerinden yürümek doğru değil. Vatandaşlarımızın kafasını hiç kimse karıştırmasın. ” dedi.

“GELECEK 20 YILDA AYVALIK’IN BÜYÜMESİNİN, İLERLEMESİNİN GİDECEĞİ NOKTA TOKİ ALANI”

Konut ihtiyacının kentsel dönüşüm ile karşılanıp karşılanamayacağı sorusu üzerine Canbey, “Kentsel dönüşüm süreçleri çok zorlu süreçler başarıya ulaşıp ulaşmama konusu kolay olmuyor. Yapılan yerlerde bu tecrübe sahip. Bu şekilde bu ihtiyacı karşılamak mümkün değil. “ dedi. İlçe başkanı Ali Gür, “Ayvalık’ın yüzde 50’si tarihi kent. Zaten orada dönüşüm yapılmaz. Sarımsaklı ve Armutçuk’ta olabilir ancak şehirler planlanırken yeşil alanları, yol yoğunlukları ile planlanır. Ayvalık’ta zamanında yol büyüklükleri, yeşil alanlar bu yükü 4 kata göre planlanmış, bu yükü 1 kat arttırdığınızda yol yetmeyecek, otopark yetmeyecek, yeşil alanlar yetmeyecek. Ayvalık’ın kentsel dönüşümü ada bazında çok yüksek çaplı bir çalışma ile olabilir. Zaten bu 1/1000’lik, 1/ 5000’lik planlarda bu var. Büyükşehir ve Ayvalık Belediyesinin ortak yürüttüğü planlarda bu var. şu an TOKİ alanı iki belediyenin de gelecekte konuta açılacak bölge olarak tasarladığı yer. Gelecek 20 yılda Ayvalık’ın büyümesinin, ilerlemesinin gideceği nokta TOKİ alanı. TOKİ alanı orada 400 dönüm ama etrafından 10 binlerce dönüm arazi var. özel şahısların da var, devletin de var. Kamu kuruluşlarının da birçoğu oraya gidecek çünkü eski kenti de revize etmemiz ve korumamız lazım. Korumak için de konutları oraya taşımak lazım.” dedi.

“ESKİ KIZ MESLEK LİSESİ’NDE KÜLTÜR MERKEZİ, SANAT GALERİSİ, KİTAP KAFE OLACAK”

Kız Meslek Lisesi binasının restorasyon çalışmalarına başlandığını belirten Canbey, “Restorasyon ihalesi yapıldı ve çalışmalar başlıyor. Orada çok güzel şeyler olacak. Ayvalık’ta önemli bir hizmet alanını orada başlatmış olacağız. İçerisinde kültür sanat merkezi olacak. Sanat galerisi olacak. İçerisinde sanat etkinlikleri yapılacak ve bu binanın Ayvalık’ın önemli bir yüzü olacağına inanıyoruz. Ve kitap kafe olacak içinde. Bu kitap kafede gençlerimiz gelecek kitap okuyacak, çay, kahve içecek. Ve kitap okumaya gelen gençlerimizin içtiği çay, kahve ücretsiz olacak. Konferanslar verilecek, sanat etkinlikleri olacak. Yaşayan canlı bir damar olacak Ayvalık için.” dedi.

Canbey, Ayvalık’ta eğitim kurumlarında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi vererek; “Bağyüzü İlk ve orta okulu yık-yap şeklinde yapılacak. İl yatırım programı proje aşamasında. Sakarya orta okulu binası 2022 programına alındı, proje aşamasında. Altınova merkez ilk okulu il yatırım programında güçlendirme ve yıkım yapılacak. Şehit Abdullah Tayip Olçok atölyeleri yık-yap yatırım programında, Atatürk Anadolu Lisesi güçlendirilmesi yatırım programına alındı. Cunda MTAL sahil projesi ihale aşamasında. Halk Eğitim Merkezi ek tarihi binası restorasyonu proje aşamasında. Gazi Okulundaki Tasarım Beceri atölyeleri ihalesi yapıldı. Ustalı İmam Hatip Spor Salonu tamamlandı. Büyük onarımlar var. Rahim Usta Lavaboları yenilenmesi, Ayvalık Anadolu Lisesi ıslak zemin ve lavaboların yenilenmesi, Necmi Komili okulu çatı bakım ve onarımı, Kıvanç Sarlıcalı ilk okulu dış cephe onarımı, Ali Çetinkaya ilk ve orta okulu pencerelerin yapımı, Ayvalık Anadolu Lisesi halı saha yapımı, Mehmet Akif Ersoy Okulu ve Rahim Usta Anadolu lisesi halı saha yapımı devam ediyor.” dedi.

“KIRSAL MAHALLELERDE HAZİNE ARAZİLERİNİN SATIŞI DURDURULDU”

Akçapınar, Bulutçeşme, Kırcalar, Çakmak, Çamoba, Murateli, Üç kabağaç’ta bulunan hazine arazilerinin açık ihale ile satışının durdurulduğunu açıklayan Canbey, “Kırsal mahallelerimizde arazi satışları ile ilgili bir durum vardı. Oradaki hazine arazilerinin ihale edilmesi ile vatandaşlarımız da istifade ediyorlar. İtirazları vardı mahalle halkının. Bununla ilgili süreci durdurduk. Çevre Bakanlığımızla görüştük. O atışlarda olmayacak bundan sonra. Yani o satışlar da durduruldu bundan sonra.” dedi.

“KORUYARAK, KOLLAYARAK AYVALIK’I GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Ali Gür, “ Vekilimiz yapılan her şeyi anlattı. Biz de daha önce bilgilendirmiştik. Vekilimiz dönem dönem gelip hem süreci takip ediyor hem de daha detaylı bilgiler veriyor. Yani Ayvalık için güzel şeyler oluyor. Ayvalık, vekilimin dediği gibi esasında Türkiye’nin gözbebeği bir yer. Balıkesir’in de vitrini. Dünyadaki reklam merkezi diye düşünüyorum. O yüzden koruyarak, kollayarak Ayvalık’ı geliştirmeye çalışıyoruz. TOKİ‘de zaten koyduğumuz maddeler ile de koruyarak ama içerideki kişilerin refah seviyesini de yükselterek bu projeyi yapmaya karar verildi. Aynı şekilde doğalgaz hepimizin uzun zamandır beklediği bir yatırımdı. Vekilimizin de çok katkıları oldu. Çok mesai harcadı. Doğalgaz 2023 yılında Ayvalık’ta olacak. Milli Eğitim aşamasında yapılanlar da anlatıldı. Hepsi bu yıl içinde yapılacak. Özellikle Kız Meslek Lisesi binası. Başka bir şey daha var. Kız Meslek Lisesi bahçesinde Nüfus ve Milli Eğitim binası var. O bina da yıkılıp, bahçeye katılacak. Esasında siluet daha da ortaya çıkacak ve otopark kullanımından artık kurtulacak. Ayvalık’ta böyle bir kültür var. Denize sıfır yerler hep otopark yapılıyor. Biz bunu da kaldırmak istiyoruz. Bu örnek olacak Ayvalık’ta diğer yatırımcılara. Ayvalık’ta güzel şeyler oluyor, İnşallah devam edeceğiz” dedi.