AYVALIK ATASINI 89. KEZ KARŞILADI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçeye gelişinin 89’ncu yıl dönümü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ayvalık’a gelişinin 89’ncu yılı dolayısıyla düzenlenen program, Karayolları 29’uncu Şube Şefliği bahçesinden başladı. Ayvalıklılar, evlerinin balkonlarını ve pencerelerini Atatürk fotoğrafları ve Türk bayrakları ile donattı. Atatürk’ün ilçeye giriş yaptığı güzergah üzerinden Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, ilçe protokolü, gaziler, öğrenciler ve çok sayıda kişi yürüyüşe geçti.

Katılımcılar, Ayvalık Belediyesi Bando Takımı’nın marşlarıyla yürüdü. Protokol üyeleri ve Ayvalıklılar, ellerinde dev Türk bayrağı ve Atatürk posteriyle Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. 89 yıl önce Atatürk’ü karşılayanlar arasında yer alan Fikret Hasan Molvalı (97) katılımcılar arasında yer aldı.

89 YIL ÖNCE ATATÜRK’Ü KARŞILAYANLAR ARASINDAYDI

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ayvalık’a 13 Nisan 1934’te yaptığı ziyarette 8 yaşında olan Fikret Hasan Molvalı,  89 yıl sonra Atatürk’ün Ayvalık’a gelişinin yıldönümü heyecanını yaşadı. Ayvalık Gazi Okulu ikinci sınıf öğrencisi iken Atatürk’ün Ayvalık’a geleceğini söyleyen öğretmeni ve arkadaşları ile karşılaşama törenine katılan 97 yaşındaki Fikret Molvalı, Atatürk’ü, vatandaşları selamlarken gördüğü köprüde Kaymakam Hasan Yaman’a bir buket çiçek vererek o günü yaşadığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Atatürk’ün Ayvalık’a geldiği güzergahı takip eden yürüyüş Cumhuriyet Meydanında tamamlandı. Atatürk Anıtı’na, Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve Garnizon Komutanlığı çelenkleri bırakıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Ayvalıklılar, ellerindeki karanfilleri Atatürk Anıtı’na bıraktı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapıldı, şiirler okundu.