GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM ANLATILDI

Nilgün KAYA

‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’  Paneli, 22 Mayıs günü Ayvalık Amfi Tiyatroda düzenlendi.
Özlem Gürses moderatörlüğünde, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve İYİ  Parti Genel Başkan yardımcısı Bahadır Erdem’in katılımıyla, CHP ve İYİ Parti Ayvalık İlçe Başkanlıklarının ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelde, Güçlendirilmiş Parlamenter sistem hakkında bilgi verildi. Cumhurbaşkanlığı seçimi, hukuk sistemi, yurt dışına yaşanan göç ve düzensiz göçmenlerle ilgili karşılıklı görüşlerin paylaşıldığı panelde, güçlendirilmiş parlamenter sistem katılımcılara örneklerle anlatıldı.
“TARAFSIZ OLMAK ZORUNDA OLAN BAŞBAKAN DEĞİL CUMHURBAŞKANI”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Güçlendirilmiş parlamenter sitemde kurumlar güçlü olacak. devletin organları merkez bankası, TÜİK’te güçlü olacak. Şimdi bu sistemde bütün yetki bütün güç bir kişiye verilmiş. Onun için vatandaşın sorunları ağırlaşıyor.  Üretici enflasyonda dünya birincisiyiz onun için. Tüketici enflasyonda ilk beşteyiz. Türkiye bunu hak etmiyor. Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminde partili genel başkanlığı yoluyla devlet yönetimi var. Bu ne demek? parti genel başkanı Cumhurbaşkanı olunca vali de kendini partinin il başkanı olarak görebiliyor, öyle davranmak zorunda kalabiliyor. bizim Anayasamızda Cumhurbaşkanına tanınan birçok yetki var. Anayasa Mahkemesine üye atıyor. Hakimler Savcılar Yüksek Kuruluna, Danıştay’a üye seçiyor. Benim partimin genel başkanı dahi olsa bir siyasi partinin genel başkanı yargıya, mahkemeye hakim atamamalı. Ya kardeşim diyorlar önceki sistemde Başbakan partili değil miydi? diyorlar. Başbakan siyasi bir kişilik ve partili olmak zorunda parlamenter sistemde. Tarafsız olmak zorunda olan Cumhurbaşkanı. Çünkü bizim Anayasamızda, bugün de öyle dün de öyleydi. Hiç değişmedi. Türkiye Cumhuriyeti devletini ve milletin birliğini Cumhurbaşkanı temsil eder diyor. Başbakan demiyor. Bir siyasi partinin genel başkanı milletin birliğini temsil edemez.” dedi.
“MİLLET İTTİFAKININ İSTANBUL SEÇİMLERİNİ KAZANMASI BİLE GENÇLERİN BU ÜLKEYE DÖNMESİ İÇİN KIRILMA NOKTASI OLDU”
İYİ Parti Genel Başkan yardımcısı Bahadır Erdem, “Kamuoyu araştırmalarına göre genlerin yüzde 64’ü yurt dışına gitmek istiyor ve eğer bir daha geri dönemeyecek olsanız bile gider misiniz sorusuna evet giderim diyorlar. vatandaşların yüzde 46’sı gitmek istiyor. Bu kadar vatanını seven milletiz. Ben AKP’nin en küçük bir neferi olsam. Bırakın Cumhurbaşkanını, bakanını, 20 yıldır bu ülkede iktidar olsam ve bu memleketin nüfusunun üçte biri olan gençlere sorsalar, yüzde 67’si ilk fırsatta bu ülkeden dışarı giderim bir daha da gelmem dese ben sokağa çıkmaya utanırım. Bunların utanması yok. Ayıptır ayıp. 20 senedir iktidarda kalacaksın ve ülke nüfusunun üçte biri, üçte ikisi ülkeden gitmek isteyecek. Benim büyük kızım 30 yaşında şu anda insan hakları avukatı. Onun yaşıtları olan, yakın arkadaşlarımın çocukları kimisi Kanada’da, kimisi İngiltere’de. İstanbul seçimlerinde Ekrem İmamoğlu kazandıktan sonra 3-4 ay içinde  beş genç döndü ülkeye. Anaları babaları döndüremiyordu. İşte biz Millet İttifakı olarak sayın genel başkanımızın hep söylediği bir şey var. İstanbul’un kazanması, 20 sene sonra muhalefetin demokrasiyle seçimleri kazanabileceğini göstermek benim için kızıl elma diyordu. Millet İttifakının birlikte çalışıp İstanbul seçimlerini kazanması bile gençlerin bu ülkeye dönmesi için bir kırılma noktası oldu. İstiyoruz ki bu ülkenin Cumhurbaşkanı artık hiçbir suretle bir partili olmayacak. Bu ülkenin Cumhurbaşkanının yetkileri sadece ve sadece devleti ve milleti temsille sınırlı etkilerle donatılacak. bu ülkenin Cumhurbaşkanı 7 yıl, bir kereliğine seçilecek. bir daha seçilemeyecek ve görevi bittiğinde bir daha siyasete dönemeyecek. Demirel’i hatırlayın. Özal’ı hatırlayın. Cumhurbaşkanının tam anlamıyla tarafsız olması ve tüm vatandaşları eşit şekilde temsil etmesine vatandaşların inanması için Türkiye’nin 1. Cumhurbaşkanı ve sonraki Cumhurbaşkanı tarafsız olacak, kesin kararlıyız. biliyor musunuz biz bu referandum zamanında 9 ay tartışılır gibi yaptılar ya, yalvardım ben, bari Cumhurbaşkanını tarafsız yapın. kendileri de aslında yapabilseler şimdi değiştirirler. ilk değiştirmek istedikleri şeylerden biri oydu. bakmayın siz Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtiler ama ellerinden gelse hemen değiştirirler. Aslında o kadar pişmanlar ki ” dedi.