VALİDEN KRİTİK UYARI;” ÇOK PERİŞAN HALDE, İZBE, TERK EDİLMİŞ BİR ŞEHİR GÖRÜNTÜSÜ İÇİNDE AYVALIK”

Nilgün KAYA

16. Uluslararası Ayvalık Zeytin Festivaline katılan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, hem festivali hem de Ayvalık’ı eleştirdi. Vali Şıldak, festivalin ‘Kendin söyle kendin dinle havasından çıkartılması gerektiğini’ söylerken ‘Çok perişan vaziyette, izbe ve terk edilmiş bir şehir görüntüsü’ olduğunu belirttiği Ayvalık’ı uyardı.

Zeytin ağacını ve ürününü çok sevdiğini, ‘Zeytinin hastasıyım’ diyerek ifade eden Vali Şıldak, bu yıl 16.sı gerçekleştirilen Ayvalık Zeytin Festivalinin içeriğinin yeterli olmadığını belirtti. Vali Şıldak,“Festivalin içeriğini çok daha zengin hale getirmeliyiz. Yani kendin söyle kendin dinle havasından çıkmamız gerekiyor. Biraz daha gözümüzü ve ufkumuzu geniş tutmamız lazım.” dedi.

Tarih Profesörü İlber Ortaylı ve eski meclis başkanı Hüsamettin Cindoruk’un konuk olarak katıldığı, ilçe protokolünün hazır bulunduğu, hasat etkinliğindeki konuşmasına Ayvalık’la ilgili gözlemini paylaşarak devam eden Vali Şıldak, “ Bir başka şey, bir gözlemimi aktaracağım. Söylemeden geçemeyeceğim. Böyle bir huyum var. bazı şeyleri içimde tutamıyorum. Söylemem lazım. Ayvalık’a gelirken Gömeç’i geçince Çanakkale-İzmir yol güzergahının sağına soluna bir bakalım. Ben bu tablodan rahatsızlık duyuyorum. Çevredeki dağınıklık, kirlilik, tertip düzen eksikliği, tesisler, işletmeler, tarla bahçe sahipleri herkesin kendine çeki düzen vermesi gerekir. Ayvalık, Türkiye’de bir tane. Başka Ayvalık yok. Bakın, ders çıkarmamız lazım. Çok perişan vaziyette, izbe, terk edilmiş bir şehir görüntüsü içinde Ayvalık. Böyle olmaz. Herkes elini taşın altına koyacak. Çevremizi temiz tutacağız. Milletvekilimiz Mustafa Canbey, meclis araştırma komisyonunda. Bizler de çevre ve şehircilik bakanlığımız başkanlığında oluşturulan koordinasyon kurulunun il valileri olarak, büyükşehir başkanları olarak bulunuyoruz. Geçtiğimiz hafta 3. toplantımız yapıldı. Hükümet düzeyinde, devlet düzeyinde artık çevre sorunlarına karşı son derece kararlı bir duruş, mutlak bir irade oluşturulmuş durumda. Kesinlikle çevreyi kirleten hiçbir unsur, hiçbir sanayi ve tarım tesisine göz yumamayız. Bu konuda irade eksikliği gösteremeyiz. Ayvalık’la da bu düşüncemi, bu gelişmeyi memnuniyetle paylaşmak istiyorum.”

Çevre temizliği sadece Nikita çayının temizliğinden ibaret değil. Çevre temizliği, imar kirliliğinden, etrafın tertibinden, düzeninden, şehir nizamından başlar. Şehirciliği çevresel faktörleri göz önüne alarak Ayvalık gibi bir yerde çok daha üst seviyelere taşımak durumundayız. Artık Ayvalık eski Ayvalık değil. Otellerimizin tamamı dolu durumda. Bu dört günlük tatil sürecinde Ayvalık ful demek ki Ayvalık’ın turizmine, kültürüne, tarımına nitelikli yatırım yapmak lazım. Ayvalık, eski Ayvalık konseptiyle yönetemeyiz, tanıtamayız. Çok daha iyi bir koordinasyon gerekiyor. “ dedi.

Balıkesir’in marka şehir olarak Türkiye’de ve artık uluslararası ölçekte söz sahibi olmasının zamanı geldiğini düşündüğünü, Ayvalık’ın kültür varlıklarının da ayağa kaldırılması gerektiğini ifade eden Vali Hasan Şıldak, Ayvalık’ta eski Kız Meslek Lisesi binasının da restore edilerek kente kazandırılacağını kaydetti.