“TÜRKİYE’NİN İLK BOĞAZ KÖPRÜSÜ DE TAŞ EKSENLİ OLACAK”

Fotoğraf: Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta inşası devam eden Cunda Köprüsünde inceleme yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, köprü biter bitmez Lale ve Cunda (Ali Bey) Adalarını birleştiren, Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olarak bilinen köprüde çalışma başlanacağını açıkladı.

“CUNDA KÖPRÜSÜ BİTİNCE İLK BOĞAZ KÖPRÜSÜ İNŞAATI BAŞLAYACAK”

Cunda Köprüsü’nün önümüzdeki günlerde asfaltını atıp, yol çizgilerini çekerek trafiğe açacaklarını kaydeden Başkan Uğur, “Trafik açıldıktan sonra kanal açma çalışmaları yapacağız. İnşallah bir iki ay içerisinde de kanal bitmiş olur. Mayıs- Haziran aylarında hem üstü hem altı deniz ve kara trafiğine açılmış olacak. Ondan sonra da ilk Boğaz Köprüsü’nün olduğu yerde projeleri hazırlıyoruz. Orada da bu köprü ile uyumlu taş köprü yapacağız. Hem de balık tutanlar içinde derinleştirme yapacağız orada. Derinleştirme sonrası Ayvalık Boğazına çok su girecek, dolayısıyla Ayvalık Körfezi daha temiz olacak. Bir taraftan da deşarjları kapatıyoruz. İstiyoruz ki butik otellerden de denize girilebilsin. Şehir kulübünde oturunca bile kanalizasyon kokusu geliyor bunlar bitecek. Ayvalık’ı dünyaya tanıtacağız, Ayvalıklılar merak etmesin” dedi.

TÜRKİYE’NİN İLK BOĞAZ KÖPRÜSÜ ALARM VERİYORDU

İnşaat Mühendisleri Ayvalık Temsilciliğince 2012 yapılan inceleme sonucunda koruyucu beton tabakasının çok büyük bölümünün yok olduğu belirlenen Türkiye’nin ilk Boğaz köprüsü yıllardır bakım bekliyordu. 40 yıldır Ayvalık’a hizmet veren köprüsünün zemininde ve ayaklarında yıpranmalar gözlenmesi üzerine Ayvalık Belediye meclisinde konu gündeme gelmiş ve İnşaat Mühendisleri Odası tarafından inceleme yapılmıştı. Ayvalık’ta Lale ve Cunda (Ali Bey) Adalarını birleştiren köprünün bakım ve yenilenme gereksinimi olduğu belirtilen inceleme raporunda, 100 metre uzunluğundaki köprünün alarm verdiği, gerekli bakım yapılmadığı takdirde ileride taşıyıcı sistemde sorunlar çıkabileceği belirtilmişti.