BEKİR COŞKUN’UN ADI VERİLEN KÜTÜPHANE AÇILDI

Nilgün KAYA

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında hayata veda eden Gazeteci-yazar Bekir Coşkun’un adı verilen kütüphane Cunda (Alibey) Adası’nda açıldı.

Açılış öncesi, eşi Andree Coşkun, yazarlar Fatih Portakal, Atilla Köprülüoğlu, Korcan Karar, Ümit Zileli, Gökmen Ulu, Metin Uca ve Atilla Sertel, Bekir Coşkun’un “Sevgiliye” ve “Dövlet” kitaplarını okurlara imzaladı. Ressam Hasan Rastgeldi’nin Bekir Coşkun’un yazılarından yola çıkarak yaptığı resim sergisi ilgi çekti. Sözcü gazetesi yazarı Gökmen Ulu’nun seslendirdiği ve Andree Coşkun’un yapımını üstlendiği belgesel izlendi. Sanatçı Aykut Yılmaz, usta yazarın çok sevdiği “Ben Yoruldum Hayat” isimli şarkısını açılışa katılan konuklarla birlikte söyledi.

Eşinin hayalinin gerçekleştirildiği için teşekkür eden Andree Coşkun, “Çünkü bu kütüphane gerçekten bir hayaldi. Bekir’in hayatta sahip olmak istediği ve hayalini kurduğu bu kütüphane onu kaybetmemizin üzerinden henüz bir sene geçmişken bugün gerçek oldu. Bu kütüphaneyi birlikte açıyoruz ve birlikte yaşatacağız. Bekir gençler, çocuklar, kadınlar; herkes okusun, düşünsün, sorgulasın isterdi. Okusun ki, Atatürk’ü, laik cumhuriyeti, özgürlüğü anlasın, sindirsin ve daha aydınlık bir ülkede mutlu, özgür yaşasın. Hayatı boyunca yazılarında sade bir dille bunu anlatmaya çalıştı. Tabii ki bunu gerçekleştirmek kolay olmadı. Kütüphanenin yapılması sırasında desteğiyle hep yanımda olan Hikmet Bakır’a, bu kütüphaneyi zenginleştiren tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum. Burası hepimizin ve böyle de kalacak” diye konuştu. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de konuşmasında, efsane yazar Bekir Coşkun’un bir Ayvalık sevdalısı olduğunu, yaz aylarını değerli eşi Andree Coşkun ve sevgili köpekleriyle birlikte Cunda’daki evlerinde geçirdiğini, kaybından büyük bir üzüntü duyduğunu söyledi.

Açılışa CHP Balıkesir milletvekilleri Ensar Aytekin, Fikret Şahin, Giresun milletvekili Necati Tığlı, İzmir milletvekili Atilla Sertel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun özel kalem müdürü Şükran Kütükçü, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Balıkesir İl başkanı Serkan Sarı, Ayvalık ilçe başkanı Hüseyin Şalmanlı, belediye meclis üyeleri, Bekir Coşkun dostları ve Ayvalıklı vatandaşlar katıldı.

Belediyeye ait yapının alt katı kültür salonu, üst katı ise Bekir Coşkun Kütüphanesi olarak hizmet verecek. Kültür merkezinin bahçesinde Bekir Coşkun’un çok sevdiği Pako adlı köpeğin, Andre Coşkun tarafından hediye edilen heykeli de bulunuyor.