ZEYTİN HASAT FESTİVALİNDE 3. GÜN

Nilgün KAYA

Bu yıl 16’ncısı düzenlenen Ayvalık Uluslararası Zeytin Festivali, zeytinlikte yapılan sembolik hasat, zeytin toplama yarışması ve müzik etkinlikleri ile devam etti.

28-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen 16. Uluslararası Ayvalık Zeytin Festivalinin üçüncü gününde, İzmir Çanakkale yolu kenarında bulunan Barbunun Çiftliğinde sembolik hasat yapıldı.

Ayvalık’ta düzenlenen festival kapsamında bugünkü programa Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi başkan vekili Mehmet Birol Şahin, Adalet ve Kalkınma Partisi Balıkesir milletvekili Mustafa Canbey, Ayvalık Kaymakamı, Hasan Yaman, Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın, Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal, çiftçiler ve vatandaşların Hüsamettin Cindoruk ve Tarih Profesörü İlber Ortaylı katıldı.

Protokolün yaptığı hasadın ardından zeytin emekçilerinin zeytin toplama yarışması keşkek, pilav, ayran ve irmik helvası ikram edilen konuklar, Kardeşler Band’in çaldığı müziklerle coştu. Zeytin ağaçlarından hasat edilen zeytinlerin zeytinyağına dönüşme sürecine tanık olan konuklar, güzel bir havada zeytin toplamanın keyfini yaşadı.

Ziraat Odası Hasan Baysal, ” En büyük dileğimiz hasat sezonumuzun çiftçilerimiz için de bugün burada olduğu gibi bir festival havasında geçmesidir. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki hasat aşamasına gelmek çiftçilerimiz için hiç kolay olmamıştır. Küresel iklim değişikliği, kuraklık ve benzeri birçok sebep nedeniyle zaten üretim zorluğu çeken çiftçilerimiz tüm dünyada ve ülkemizde devam etmekte olan pandemi döneminin olumsuz etkileriyle baş etmek zorunda kalmıştır. Yine bu dönemde gübre, mazot, zirai ilaç ve benzeri üretim kalemlerinde meydana gelen fiyat artışları nedeniyle çiftçilerimiz üretmekte zorlanmaktadır. Tüm bu zorluklara rağmen yılmadan çalışan ve üreten çiftçilerimiz ürünlerini elden çıkarırken yok pahasına satmak zorunda kalmamalıdırlar. Çiftçilerimizin elinden alınan ürünlerin tüketiciye çok daha yüksek bir fiyatla ulaşması ortada bir sorun olduğunu göstermekte yaşanan bu sorun ise hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur etmektedir. Bu soruna en kısa sürede el atılmalıdır.” Dedi.

Programda konuşan Vali Şıldak, verimli ve bereketli bir sezonun başlangıcı olması temennisinde bulundu. Şıldak, “Balıkesir, Ege’den Marmara’ya uzanan geniş coğrafyası içinde, çok bereketli topraklara, geniş bir turizm potansiyeline ve kültür hazinesine sahip. ‘Tarımın Başkenti’ diyoruz, ‘Türkiye’yi Doyuran İl’ diyoruz ve gelişen bir alan olan turizmde de ‘Turizm Şehri’ olma yolculuğundan bahsediyoruz. Balıkesir; tarım, turizm, hayvancılığı ve kültürü birleştiren şehir olma yolunda hızla ilerliyor. Biz de Valilik olarak bütün bu sektörleri birleştirici, onları koordinasyon içinde çalışmaya yönlendiren, özendiren ve öncülük eden bir misyon üstlendik. Bu anlamda tarımın sorunlarını geçen hafta bir sektör temsilcileri toplantısıyla görüştük. Bu bölgede nasıl zeytin ön plandaysa, kuzeyde pirinç, meyvecilik, bir başka bölgemizde hayvancılık, sebze üretimi ön plana çıkmakta. Bütün bu alanların geliştirilmesinin, farklı seçeneklerle buluşturulmasının ve İlimizin ‘Marka Şehir’ olarak Türkiye’de ve artık uluslararası ölçekte söz sahibi olmasının zamanı geldiğini düşünüyoruz. Valiliğimizle birlikte birçok paydaşın olduğu Marka Şehir Platformu ile bu çalışmalar daha da güçleniyor. Marka Şehir İlin tanıtımını, gelişimini koordine eden organize bir yapı. Bu çalışmamız devam ederken Kültür ve Turizm Bakanlığımız yeni bir girişimle Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nı oluşturdu. Bu kapsamda Marka Şehir çalışmamız ve TGA’nın çalışmaları birleşerek çok daha güçlü hale gelecek.” şeklinde konuşan Şıldak, bu tür etkinlerin tanıtım ve bilinirliğin artmasına büyük katkı sağladığını belirtti.

Konuşmasında bereketli bir sezon dileyen Şıldak, dalından sofraya zeytinin zeytinyağına dönüşme sürecine şahit oldu. Zeytin hasadı yapan Vali Şıldak ve beraberindekiler zeytin yağı sıkımı için ilk zeytinleri makinaya attılar. Sıvı altın olarak da nitelendirilen zeytinyağının yapılma aşamaları hakkında bilgi aldılar. 28-31 Ekim tarihlerinde 4 gün boyunca devam edecek festivalde bulunan zeytin ve zeytinyağı standlarını gezen Vali Şıldak üreticilere bol kazançlar diledi.

Zeytin sektörüne bol kazanç dileyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Birol Şahin, ” Elbette her sektörde olduğu gibi ülkenin birçok konusunda zeytin sektöründe de talepler var. Bunların da en kısa sürede en aza indirilmesini dilerim.” Dedi.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, ” Adı her zaman bereketle anılan zeytin ve zeytinyağının festivalindeyiz. Zeytin bizim sofralarımızın bereketidir. Zeytinyağı bizim asla sofralarımızdan eksik etmediğimiz besin kaynaklarımızdan biridir. Zeytinyağı artık itibarını kazanmıştır. Dünyanın en sağlıklı besinleri den biri zeytinyağıdır. Hatırlarsınız zeytinyağlı yiyemem aman basmada fistan giyemem aman diye bu millete yıllarca zeytinyağını yedirmediler. Bu millet bu kadar sağlıklı üründen mahrum bırakıldı. Hem de kendi memleketinde ama artık zeytinyağı kendi itibarını kazandı dedi.

 

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık’ ta bulunan 2 milyon zeytin ağacının yarısının 200 yaşın üzerinde olduğunu, kentte 1100 yaşında zeytin ağacı bulunduğunu ifade etti. Ayvalık Ticaret Odası başkanı Mustafa Büyükçıvgın etkinliğin amacının zeytinyağını tanıtmak ve tüketimini arttırmak olduğunu söyledi.