AYVALIK BELEDİYE MECLİSİ’NDE, ‘İŞTEN ÇIKARMALAR’ VE ‘BELEDİYEYE KEFİL OLMAK’ TARTIŞILDI

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediyesi Nisan ayı olağan toplantısının ikinci oturumu da, Faaliyet raporunun sorgulandığı ilk oturum gibi hararetli konuşmalara sahne oldu.

Ayvalık Belediyesi Nisan ayı olağan toplantısının ikinci oturumu, 9 Nisan Cuma günü eski Vural Sineması’nda yapıldı.

LEVENT GURUP, İŞTEN ÇIKARMALAR KONUSUNU BİR KEZ DAHA HATIRLATTI

Toplantı başında söz alan MHP’li meclis üyesi Levent Gurup, ‘Seçimler esnasında kimseyi işten çıkarmayacağız, söz veriyoruz’ şeklinde beyanınızı hatırlatmak istiyorum dedi. Gündemin 13. maddesinin görüşülmesiyle başlayan toplantıda, 13. madde olarak Altınova’da 515 ada 4 parselde bulunan belediyeye ait taşınmazın satın alınmasına ait talep görüşüldü. Madde incelenmek üzere İmar ve Hukuk Komisyonlarına havale edildi. 14. madde, Altınova ve Küçükköy’ün Ayvalık’a bağlanmasından sonra ilçe sınırları içinde mahalle cadde, meydan ve sokak isimlerinin mükerrer hale gelmesi nedeniyle gerekli adres ve numarataj çalışmalarının yapılması oldu. Mükerrer yerlerle ilgili hazırlık çalışmalarının yapıldığı belirtilerek madde incelenmek üzere ilgili komisyona sevk edildi. 15. madde, belediye mülkiyetinde olan taşınmazların pandemi dönemine ilişkin olarak kira ve ecrimisil bedellerinin düzenlemesi konusu oldu. Koronavirüs salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılmasına ilişkin kanun ile büyükşehir , belediyeler, özel idarelerin mülkiyetinde olan taşınmazların ecrimisil ve kiralarının ertelenmesi ve ertelenen süre kadar aylık eşit taksitle tahsil edilmesine, faaliyette bulunmayan işletmelerin kiralarının alınmamasına yönelik maddeye göre Mart, Nisan, Mayıs aylarında kapalı alanlardan alınmaması ve diğer yerlerde de 3 ay süreyle ertelenmesine karar verildi. Belediye Aş evine halktan nakit ve iaşe yardımında bulunulması için çağrıda bulunuldu.

İlçedeki bir kısım taksi duraklarının iyileştirilmesi, yenilenmesi ve mülkiyet sorunlarının giderilmesi için İlçe Şoförler ve Otomobilciler odasıyla belediye başkanına yetki verilmesi gündeme geldi. Belediye başkan yardımcısı, Taksi duraklarıyla ilgili çeşitli harcamalar yaptıklarını ve karşılığını almak için oda ile karşılıklı bir proje ve protokol yapılmasının planlandığını ifade etti. Konu incelenmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi.

Gündemin 17. maddesi olan, 8 Mart 2021 tarihinde vefat eden Tiyatro ve sinema sanatçısı Rasim Öztekin’in anısını yaşatmak için isminin bir sokağa verilmesi konusu da İmar komisyonuna havale edildi. Ali Çetinkaya Mahallesi’nde günü birlik tesisle ilgili plan tadilatının incelenmesi için imar komisyonuna havale edilmesi gündemin 18. maddesi oldu. İlçe belediyelerine, bölge otoparkı, kapalı ve açık otopark yapma, işletme ve bunlara ruhsat verme yetkisinin verilmesi konusundaki otopark yönetmeliğinin yürürlüğe girdikten sonra değerlendirilmesi gündemin 19. maddesi oldu. Vergi levhasında günü birlik konaklama yeri olarak geçen işletmelerin ruhsatlandırılmasına ilişkin hazırlanan rapor da toplantıda ele alındı.

Gündemin 21. maddesi Belediye İşletme ve İştirakler Müdürlüğü bünyesinde olan Ayvalık Amfi Tiyatro için 2021 yılında belirlenen kiralama ücretlerinin pandemi koşullarına uyarlanması ile ilgili komisyon raporuna göre; konser ücreti 10 bin, amfi tiyatro ücreti 5 bin, diğer etkinlikler ücreti ise 7 bin 500 lira olarak belirlendi. Ücretlerin 2 katı olduğu ve pandemi nedeniyle bu şekilde uyarlandığı belirtildi.

“1 DAKİKADA TİCARİ ALANA ÇEVİRDİK, İLAVE KAT VERDİK. ARSANIN DEĞERİ BİR İSE ON YAPTIK”

150 Evler Mahallesi 1880 ada 1 parseldeki taşınmaz ile ilgili plan değişikliği raporunun görüşülmesi toplantının 22. maddesi oldu. Söz konusu gayrimenkul ile ilgili imar plan değişikliğinde; mevcutta 3 bin 596 metre kare konut alanı varken 935 metrekare konut ve 2333 metre kare ticaret konut alanı önerilmiştir. 7670 metrekare yeşil alan önerilen rapora komisyonun onay verdiği belirtildi. Maddenin 2 yılda 3 defa meclise geldiğini belirten CHP’li meclis üyesi Mehmet Çakır, “Yan taraftaki binalarda bodrum artı 3 kat var. Biz burada bodrumu iptal edip ticari yer izni veriyoruz. Lejant değişikliğine görüş verdik. Tam aydınlanmış olmadığımızı düşünüyorum.” dedi. CHP ‘li Meclis üyesi Ahmet Erkal, kat artışının bölgede yoğunluğu arttıracağı ve araziye özel bir çalışma yapılması gerektiği için uygun bulmadığını belirtirken Meclis üyesi Özge Toygar, Ayvalık’ın konuta ihtiyacı olduğunu söyledi. Onur Satıcı ise büyük bir adaletsizlik olmaması için salt katı ticari alana çevrilip bir kat ilave verildiğini ifade ederken Mehmet Anıl Okyar, “3 kat konut olacak bir yere alt katına ticari alan üst katına da 1 kat ilave verdik. Metre kare azalmış olabilir ama bu arsanın değeri artışını iki sene içinde birse on yaptık. Bir dakikada ticari alana çevirdik, bir de kat ilave ettik. Sinirlenmeyeceğiz. Biz kötü niyetli bir şey söylemiyoruz ki açıklamasını yapın” dedi. Okyar’ın açıklamasına belediye başkanı ve meclis üyesi Melih Arslan tepki gösterdi. Madde oy çokluğu ile kabul edildi.

“AYVALIK BELEDİYESİ’NDE ÇALIŞAN PERSONELİN 3’TE 2’Sİ GÜZEL AYVALIK ŞİRKETİNDE ÇALIŞIYOR”

Belediye başkanı Ergin’in, “ Geçen mecliste sorular soruldu. Tamam eyvallah. Ayvalık’ta o kadar art niyetli insanlar var ki. Sözüm meclisten dışarı. Alıyorlar bir cümleyi, ne önünü ne arkasını dola babam dola. Böyle bir dünya yok. Kendini bir bok zanneden af edersin sosyal medyadan tipler birşeyler yazıyor. Önünü alıyor, arkasını almıyor. Tutmuşlar sosyal medyada 25 milyon danışmanlık ücreti. İstanbul Belediyesi vermez böyle danışmanlık ücreti.” çıkışı şaşkınlık yarattı.

Nisan ayı ilk oturumunda CHP’li meclis üyesi Mehmet Çakır tarafından gündeme getirilen,  hizmet alımları konusu ve “25 milyon liralık müşavirlik hizmetinin tamamı Güzel Ayvalık şirketine mi yapıldı? ” sorusu karşısında önceki oturumda belediye başkan yardımcısı  tarafından ‘Müşavirlik hizmetlerinin Güzel Ayvalık Şirketinden alındığı, sadece hukuk danışmanlığı hizmeti alındığı belirtilmiş ancak ne kadar ödeme yapıldığı açıklanmamıştı.

Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Bugün Ayvalık Belediyesi’nde çalışan personelin üçte ikisi şirkette çalışıyor. Şirkette çalışan personel doğal olarak Ayvalık Belediyesi adına çalışıyor. Maaşlarını Ayvalık Belediyesi şirkete aktarıyor. Geçen bir müdüre saldırı oldu. Ne yapacağım işten çıkarmayacak mıyız. Geçici personel alıyoruz. Geçici personeli de işten çıkaracağız. Bu kadar net. 6 ay İşkur’la anlaşma yaptık. Günü geldi işten çıkardık. Kaç kişiydi? 75 kişi miydi?” dedi.  Meclis üyesi Melih Arslan, “Hak eden çıkmıştır.” dedi. Belediye başkanı Ergin de, “Hak eden çıkmıştır. Hak etmeyen varsa gözden geçiriyoruz. Kimi geri alınacak. İhtiyaç konusuna göre. Sürekli işletmeler büyüyor. Rakamları çıkaracağız. “ dedi.

İşten çıkarmalarla ilgili olarak CHP Ayvalık İlçe Başkanlığı’nın 12 Eylül 2019 tarihinde yaptığı açıklamada, 2 gün içinde 20 işçinin işten çıkarıldığı, belediye başkanı ile yapılan görüşmede ise personel sayısının o tarih itibariyle 839 olarak açıklandığı ifade edilmişti.

“HAMASİ SÖZLERLE BU İŞLER YÜRÜMEZ”

Meclis üyesi Ali Jale’nin, belediye başkanının en kolay ulaşılan başkan olduğunu belirterek, “Her telefona elinizden geldiğince cevap vermeye çalıştığınızı, daire amirlerine verdiğiniz talimatları biliyorum. 2 yıldır başkanın herkese ve her konuya hatta yakınlarındaki kişilere bile eşit uzaklıkta olduğuna kefilim” sözleri üzerine söz alan Levent Gurup, “Hamasi sözlerle, hamasi nutuklarla bu işler geçiştirilmez. Geçen bir arkadaşımız ‘Ben belediyeye kefilim’ dedi. Ben birinle ticaret yapıyor olsam o kişiden daha zengin birini kefil alırım. İkincisi seçim meydanlarında kimseyi işten çıkarmayacağız diye söz verildi. Beni arıyor insanlar, birçok insan işten çıkarıldı diye. Bu konuyu hamasi nutuklarla geçiştirilmez.” dedi.

Gündemin 23. maddesi ilçe genelindeki amatör spor kulüplerinin desteklenmesi amacıyla Hüsnü Uğural Stadyumunun 1 yıllığına kiralanması konusu ele alındı.

SGK BORÇLARINA MAHSUBEN SAHİLKENT’ TE TAŞINMAZ DEVRİ

Kurum taşınmazlarından olan Sahilkent Mahallesinde 814 metrekarelik taşınmazın SGK borçlarına karşılık verilmesini inceleyen Plan ve Bütçe Komisyonu, belediye başkanına söz konusu taşınmazla ilgili yetki verdi. İcra dosyasına itiraz edildiğini ve 18 yer teminat gösterildiğini ifade eden belediye başkan yardımcısı, “Toplam borcumuz 75 milyon. Bu devirle iki taksidimizi karşılayacağız. Bu 18 yerden biri komisyondan geçti. Borçlarımıza mahsuben devir olması lazım. Kıymet takdir onları tarafından milyon 200 bin lira olarak yapılmıştı. Biz itiraz ettik. 1 milyon 300 bin olarak revize ettik. SGK komisyonundan da geçti.” dedi. Söz konusu madde oy birliği ile kabul edildi.

Gündemin son maddesi ise Temizlik İşleri Müdürlüğü Taşıt kiralama ekonomi gider kaleminde bulunan 1 milyon liralık ödeneğin Destek Hizmetleri Müdürlüğü Taşıt kiralama ekonomi gider kalemine aktarılması konusunda Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edilmesi konusu oldu. Madde oy birliği ile kabul edildi.