AYVALIK’IN SAKLI HAZİNESİ KIRMIZI MERCANLARI KORUMAK İÇİN PROJE HAZIRLANDI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın su altı zenginliklerinin en önemlilerinden birisi olarak kırmızı mercanların korunması amacıyla hazırlanan proje Cunda Uygulama Oteli’nde düzenlenen toplantıda açıklandı.  4 kurumun ortaklaşa yürüteceği, Birleşmiş Milletler destekli proje kapsamında, hem tür çeşitleri güncellenecek hem de resif çevrelerine ucunda şamandıra bulunan tonozlar yerleştirilerek mercanların korunması sağlanacak.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyet Fakültesi Biyoloji Bölümü ve AGRİDA Tarım ve Turizm Derneği işbirliğinde gerçekleştirilecek projenin tanıtım toplantısına Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Küçükkapdan, Balıkesir Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Tarım ve Orman İl Müdürü Kurtuluş Candan, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, İlçe Turizm Danışma Müdürü Yasemin Gençer, Doğa Koruma ve Milli Parklar Burhaniye Şefliğinden Atasay Tanrısever, Ayvalık Belediyesi Kültür Müdürü Burak Tok,  AK Partiİlçe Başkanı Hakan Kayaalp, Cumhur İttifakı Ayvalık Belediye Başkan adayı Nazmi Başaran, AGRİDA Derneği başkanı Attila Kaya, Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Dernegi, TEMA Ayvalık Şubesi, Ayvalık Tabiat Platformu temsilcileri ve dalış okulları sahipleri katıldı.

“EDREMİT KÖRFEZİNİN SAKLI HAZİNESİ KIRMIZI MERCANLARIN KORUNMASINI AMAÇLIYORUZ”

Belediyeciliğin insanın doğumundan ölümüne kadar her şeyiyle ilgilenmek demek olduğunu belirten Zekai Kafaoğlu, “İnsanlarla beraber tabiattaki canlıların hepsiyle gerek bitkiler gerekse hayvanlar alemi ile ilgilenmek lazım. Çünkü bu tabiat bize emanet. Bunu gelecek nesillere doğru ve temiz bir şekilde, ekosistemi bozmadan teslim etmemiz lazım. Bütün paydaşlar bir araya gelmiş, ekosistem için denizlerde yaşayan mercanların korumak, gelecek nesillere tanıtılması ve doğru bir şekilde aktarılması için. Ayvalık ilçemizde varlığını bildiğimiz Edremit Körfezinin saklı hazinesi Kırmızı mercanların varlığını sürdürülebilir kılmak için bir aradayız” dedi.

Oluşumu binlerce yıl süren Kırmızı mercanların, deniz ekosistemi açısından önemli olmasının yanı sıra iç ve dış turizmi canlandırarak bilinçli dalış turizminin gelişmesine katkıda bulunacağını söyleyen Başkan Kafaoğlu, “Son yıllarda yapılan araştırmalar iklimsel değişikliklerin yanı sıra balıkçıların ağları ve tur gemilerinin bilinçsiz çapa atımlarının mercanlara zarar verdiğini ortaya koymuştur. Atılan ağlarda kolonilerin ters dönmelerine ve ölmelerine, kırılmalarına, üzerini kaplayarak gelişimlerinin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Mercanların korunması ile balıkçılığımızda gelişecek su ürünlerimiz korunmuş olacaktır. Sadece ülkemiz içi değil tüm insanlık için önemli olan bu canlıların korunması ve yaşamlarını sonsuza dek sürdürmeleri için canla başla çalışmayı hedefliyoruz ” dedi.

“FARKINDALIK OLUŞTURMAK YETMEZ, HASSAS OLUNMALI”

AGRİDA Derneği Başkanı Attila Kaya, “Örnek bir proje olacak. İyi bir işbirliği ile projeyi bitireceğimize inanıyorum” derken Tarım ve Orman İl Müdürü Kurtuluş Candan, projenin Ayvalık’a, Balıkesir’e ve ülkemize hayırlı olmasını diledi. Kırmızı mercanların önemi hakkında bilgi veren BAÜ Rektör yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen ,  “200 milyon yıl önce nesilleri ortaya çıkan kırmızı mercanların bir ekolojik bir de ekonomik önemi var.  Böyle bir mercan lokasyonunun tespit edilmesi ve bunun koruması ile ilgili farkındalık oluşturmak için hazırlanan proje son derece önemli. Farkındalık oluşturulması yetmiyor. Mercanlar çok hassas canlılardır. Tüm kurumların hassas olması gerekiyor” dedi.

Kırmızı mercanların ne olduğu ve önemine ilişkin bilgi veren BAÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Türker, mercanları tehdit eden unsurlar ve projenin içeriğini anlattı. Kırmızı mercanları ‘ekosistem mimarı’ olarak tarif eden Türker, “ Karbon döngüsüne direk müdahale ederek oksijenin atmosfere ulaşmasında Amazon ormanları kadar etkin olan kırmızı mercanlar bu yüzden gerçekten hazine ve onlara sahip çıkmalıyız” dedi.

“ARITMA TESİSİ ÇALIŞMAZKEN KIRMIZI MERCANLARIMIZI NASIL KORUYACAĞIZ?”

Konuşmaların ardından söz alan Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği yönetim kurulu üyesi Havva Taylan, Ayvalık’ta arıtma tesisinin uzun süredir çalışmadığını ve kanalizasyonun denize aktığını hatırlatarak, “ Bunla olurken kırmızı mercanlarımızı nasıl koruyacağımızı bilmiyorum. Koruma anlamında her şeye katkı sunmaya hazırız ancak yetkililerden denizimizi korumalarını istiyoruz” dedi.

Bölgede bulunan kırmızı mercan türlerinin güncellenmesini, tehlike altındaki mercanların koordinatlarının tespit edilmesi ve koordinatların habitatlara işlenmesini içeren proje ile ilk etapta 6 noktaya ucunda şamandıra bulunan tonozlar inşa edilecek. Proje kapsamında halka ve anketler yapılacak.