DUAYEN FOTOĞRAFÇI ARA GÜLER HAYATINI KAYBETTİ

Nilgün KAYA 

Dünyanın en iyi 7 fotoğrafçıları arasında gösterilen Ara Güler, dün gece saatlerinde hayatını kaybetti. 

Dünyaca ünlü birçok kişiyi fotoğraflayan, İstanbul fotoğraflarıyla hafızalara kazınan efsanevi foto muhabiri Ara Güler, dün gece tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında yaşama veda etti. Güler’e müdahale eden Doktor Zafer Gökay, Güler’in yakınlarına yaptığı açıklamada, “Serviste  3 kez resüsitasyona cevap vermiş, yoğun bakımda da iki kere verdi ama üçüncüsünde  ne yazık ki döndüremedik, başımız sağ olsun. Tamamen kalp yetersizliği.” dedi. Türkiye’de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en  önemli temsilcisi olan Güler’in ölümü Ayvalık’ta da üzüntüyle karşılandı. 

ARA GÜLER KİMDİR?

1928’de Beyoğlu, İstanbul’da doğdu. 1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi’nden mezun oldu. Çocukken sinemadan çok etkilenen, lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışan Güler, Muhsin Ertuğrul’un yanında rejisör veya oyun yazarı olmak için tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Bu yıllarda Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne devam ediyordu. Ancak gazeteci olmaya karar verdi. 1962 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961’de Birleşik Krallık’ta yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye’den tek üyesi oldu.  ABD’de, Almanya’da, Paris’te çeşitli sergiler açtı. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı.  1979’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı. 

Fotoğraflarını hep Leica Makinesi ile çeken, ve fotoğrafın bir sanat dalı olmadığını belirterek kendisini ‘gazeteci’ olarak tanımlayan  Ara Güler’in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya’da çeşitli müzelerde sergilenmektedir.