‘LÜTFEN KIZIMLA EVLENİR MİSİNİZ?’ DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ’NDE SAHNELENDİ

Nilgün KAYA

Tiyatro Objektif, ‘Lütfen Kızımla Evlenir misiniz?’ adlı tiyatro oyununu Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle ücretsiz olarak sahneledi.

Muzaffer İzgü’nün yazdığı ve ‘Kırklı yaşlarını aşmış olmasına rağmen evlenmek için beklentilerini karşılayacak ve aşkı yaşayacak birisini bulamayan hayata küsen bir kadın ve onu evlendirebilmek için sürekli çırpınan annesinin’ komik öyküsünün anlatıldığı oyun, 27 Mart Salı akşamı Ayvalık Sanat Fabrikası’nda sahnelendi.

Oyunun yönetmenliğini üstlenen Sadi Mastar, oyun öncesi yaptığı konuşmada, bu yıl ülkemizde Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle ulusal bildiriyi kaleme alan Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu’nun sözlerine değindi. Mastar “İpşiroğlu Bertolt Brecht’ten bir alındı yaparak, ‘Gerçekten karanlık günlerde yaşıyorum. Doğru söz delilik’  dedikten sonra şöyle devam ediyor; tiyatro, yaşamla arasındaki kıl payı kesişmeyi yakalamışsa mucizeler yaratabilir. İyi ama nasıl? Bu acaba nasıl bir toplumda yaşadığımıza mı bağlı? Tüketim toplumunun uyuşukluğu içinde donup kalmışsak tiyatro krizini aşmak için gerekli olan Dario Fo’nun alaycı sözleriyle ‘cadı avı’ mıdır; tiyatrocuların korkmaları, sarsılmaları mıdır? Öyleyse baskıcı toplumlarda tiyatronun işi daha mı kolay? Böyle bir ayrım yapılabilir mi? Hayır çünkü tüketim de baskılar da bütün ülkelerde farklı dozlarda yaşanıyor. Eşitsizlik giderek artıyor demokrasi anlayışı çöküyor, savaşlar ortalığı yakıp yıkıyor, yaşadığımız dünya kıyasıya harap ediliyor. Kendi ülkemdeki sorunlar başka ülkelerde yaşananlarla girift bağlantılar içinde gelişiyor’ özetle dünyanın her yerinde karanlık günlerden geçiyoruz. Kirlenen insan zihniyetleri ve ilişkileri gelecek günlerin güzel olabileceği konusunda işaretler vermiyor. Ama yine de umutsuz olmamak gerek tam aksine hayata dahil olmak yan yana durmak ve bir şeyler yapmaya çabalamak çok ama çok önemli. Tiyatro bu birlikteliği sağlayan önemli bir seçenek olabilir” dedi.  Ayşe Tosunoğlu, Rabia Bozdemir Gün, Zafer Elçi, Ramazan Güven ve Ali Gün’ün rol aldığı, yönetmen yardımcılığını Sinem Erensayın’ın, ışık uygulamasını Bülent Çevik’in, Teknik çalışmalarını Mustafa Dinç’in, kostüm ve makyajı Müjgan Yılmaz, Ayşegül Tekten ile Yaren Toker’in, Aksesuar çalışmasını Melisa Kocabaş’ın üstlendiği, sahne tasarımını Emre Erdem ve Mehmet Karayağcı’nın yaptığı oyun  beğeniyle izlendi.