SIRA DIŞI BİR ŞİİR YARIŞMASI

Nilgün KAYA

Ayvalık Stairway, sıra dışı bir şiir yarışmasına ev sahipliği yaptı.  10 yarışmacının katıldığı yarışmada ödül 1 şişe şarap oldu.

Monika Çandarlı ve Sedat Kanal’ın sahibi olduğu Stairway’da, 17 Ocak Perşembe akşamı sıra dışı bir şiir yarışması düzenlendi.

Türkçe de  ‘şiirsel çatışma’ adıyla karşılık bulan ‘Poetry Slam’ yarışmasını organize eden  Nelly Michel, “Poetry Slam Yarışması  ilk kez 1986’da Chicago’da gerçekleşen etkinliğin öncüsü ABD’li sol politikalar savunucusu ve şair Mark Smith, sıradan edebiyat/şiir okumalarından farklı, yaşayan ve dinamik bir konsept yaratmak için yola koyulmuş. Smith, Poetry Slam hakkında “Ben şiire ait olan tutkuyu, ateşi geri vermek istedim“ diyor.  Her yarışmacı (slammer), ona tanınan 5 ila 7 dakika içinde kendi yazmış olduğu serbest metin ya da şiiri, performansını destekleyecek kostüm/aksesuar  kullanmadan ve süresini aşmadan sunmalıdır. Metinlerin bizzat performansı gerçekleştiren kişiler tarafından yazılmış olması gerekmektedir. Poetry Slam’de sahne sadece yarışmacı (slammer) ve ona ait olan metne bırakılır. Performanslar kağıttan okunarak ya da ezbere gerçekleştirebiliyor.” Dedi.  Yarışmaya Ayvalık’ta yaşayan tanınmış yazarlardan Sevsen Arslantepe’nin yanı sıra  Mehmet Arslan, Mehmet Akdağoğlu, Berrin Tezel Ezgar Ergun, Sait Ulu, Dinçer Durmaz, Mehmet Öztürk, Yakup Şahin, Hayrani Ali ve Mert Kocazıoğlu katıldı. Yoğun ilgi gören yarışmada finale kalan Berrin Tezel, Hayrani Ali ve Dinçer Durmaz’dan Berrin Tezel ve Hayrani Ali birinciliği paylaştı. Birinciler hediye olarak verilen şarapları katılımcılarla paylaştı. Etkinlik Sarp Dokni tarafından çalınan müzikler eşliğinde dans edilmesiyle sona erdi.