1.AYVALIK DOĞA FESTİVALİ BAŞLADI

Nilgün KAYA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi, Doğa Festivaline ev sahipliği yapıyor. 3 gün sürecek festival gastronomiden doğal güzelliklerine Ayvalık’ın tüm özelliklerini halka ve ziyaretçilere sunacak.

1.Ayvalık Doğa Festivali ‘İstifnolu Günler’ 3 Mayıs Perşembe günü saat 11.00’de 06 Mevkiinden Cumhuriyet Meydanı’na yapılan yürüyüşle başladı.

Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından organize edilen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Ticaret Odası tarafından desteklenen festivalin açılış törenine Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Gömeç Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Uslu, Ayvalık Turizm Danışma Büro Sorumlusu Yasemin Gençer, Ak Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hasan Kıtay,  CHP İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın, ATO Yönetim kurulu üyeleri, Ayvalık Esnaf ve Sanatlar Odası Başkanı Melih Çakırca, Ak Parti Belediye Meclis üyeleri Ali Gür ve Oğuz Başkurt, Esnaf Odası yönetimi, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“FESTİVALİMİZİ SADECE OT İLE SINIRLANDIRMADIK”

Meydanda saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunduktan sonra kesilen kurdele ile 3 gün sürecek 1. Ayvalık Doğa Festivali başlatıldı. Kürsüye yönetim ve denetim kurulu üyeleriyle birlikte çıkan Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı Melih Çakırca, festivalin Ayvalık esnafına hayırlı olmasını dileyerek, “Biz bu yola çıkarken başka ilçeler gibi sadece ot ile sınırlandırmadık. Çünkü Ayvalık’ımız Türkiye’nin incisi Ege’nin birincisi bir ilçedir. Ot çeşitliliği, kültürel tarih, denizimiz ve kumumuz ile gerçekten Türkiye’nin incisiyiz. Biz bu yola çıkarken Ayvalık esnaf ve sanatkarımıza ne kazandırabiliriz ekonomiye ne katkımız olabilir diye düşünerek çıktık. Doğa festivalimizin bu yıl ilkini yapıyoruz, devam etmek ve sağ olduğumuz müddetçe daha geniş organizasyonlara yer vermek istiyoruz” dedi.

“AYVALIK İLE DOĞA ÇOK GÜZEL ÖRTÜŞÜYOR”

Ayvalık ile doğanın çok güzel örtüştüğü bir şehirde böyle bir festival düzenlenmesinden mutluluk duyduğunu kaydeden Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Esnaf odamıza ve onlara cesaret veren esnaflarımız ile destek veren herkese, bu fikri ortaya atıp, bu festivali gerçekleştirdikleri için. İnşallah bu festival Ayvalık’a çok yön katacak. Ayvalık’ın ve ürünlerinin doğru tanıtımında çok fayda getireceğine, şehrimize yeni bir hareket getireceğine inancım sonsuz. Hep birlikte yaparsak Ayvalık’ta her şeyin çok güzel olacağına inanıyorum” dedi.

“AYVALIK, TÜRKİYE’DEKİ KORUMACILIK ANLAMINDA ÖNDER BİR KENT”

Ayvalık’ın doğa ile iç içe olan, doğası ile kendini tanıtan bir kent olduğunu belirten Başkan Gençer, “Ayvalık doğayı korumanın Türkiye’de öncü kentlerinden olmuş. İlçemizde yıllardır çalışma yapan sivil toplum örgütleri çevre platformları, çevrenin zeytinin ve doğanın nasıl korunacağına ilişkin çalışmalar da bulunmuş. Bu nedenle Ayvalık, Türkiye’deki korumacılık anlamında önder bir kent olmuştur. Bu yüzden de UNESCO Dünya Mirası listesine alındık ve geçici listeye girdik. Bunların hepsi Ayvalık’ın geleceği ve sürüdürülebilir turizm için çok önemli. Eğer bir şehirde doğa kalmamışsa, yaşanacak alanlar, etrafını saran güzel zeytin ağaçları kalmamışsa, geçmişten gelen tarihi birikimi ve mirasları kalmadıysa burada sürdürürülebilir turizmi konuşmamız mümkün olmaz. Ayvalık yolunu çizmiştir; Ayvalık tarihi kentini ve doğasını koruyacak ve bu şekilde turizmde lider bir kent olacaktır. Çünkü turizmin geleceği, doğası korunmuş kimliği korunmuş ve diğerlerine benzemeyen bir kent olmaktır” dedi. Başkan Gençer, Ayvalık’ın alt yapı sorunlarının çözümü için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ortak bir proje hazırlığında oldukları müjdesi verdi.

“AYVALIK, BİZİM GÖZÜMÜZ GİBİ KORUMAMIZ GEREKEN BİR YER”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, “Türkiye’nin incisi, Ege’nin birincisi olan topraklardayız şu anda. Burası bizim gözümü gibi korumamız gereken bir yerleşim birimi. Turizm ilçemiz, zeytin ilçemiz tarımın, hayvancılığın yapıldığı, Ege’nin en güzel koylarının en güzel Ege denizinin olduğu bir yer. Turizm anlamında, doğanın korunması anlamında mutlaka destekleyeceğiz. UNESCO Mirası içine dahil olacağına yürekten inanıyorum. Biz de destekliyoruz. Böyle yerleşim yerleri bulmak çok zor. Geçmişi muhafaza eden, geleceğe bu mirası doğru şekilde aktarabilen yerleşim yerlerimiz çok azaldı. Bunları insanlar yok etti. Maalesef daha fazla kazanma hırsı, daha fazla rant derken tarihi eserlerimizi yok ettik, çevremizi kirlettik, doğayı perişan ediyoruz. Burada farkındalık oluşturmak açısından ismi güzel konulmuş. Tabii bir gün anılmakla bu iş olmaz. Doğamıza, endemik bitkilerimize sahip çıkacağız. Sahip çıkarak yolumuza devam edeceğiz. Bu noktada yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Doğayı koruma ve insanların tarihi dokuyla yaşamasını sağlamak konusunda birinci görev yerel yönetim, belediye başkanları ve meclis üyelerine düşüyor. Bu konuda hassasız” dedi.

Konuşmaların ardından Altınova Merkez İlkokulu Halk Oyunları ekibinin gösterisi izlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda açılan yöresel lezzetler ve el işlerinin sergilendiği stantlar gezildi. 3 gün boyunca sürecek festivalde, otları tanıma ve toplama gezileri, yemek, el işi atölyeleri, yabani ot ve bitkilerle beslenme ve tedavi söyleşileri, mübadele ile ilgili kısa film gösterimi, konserler, yöresel kıyafetlerle hazırlanmış defileler, halk dansları gibi etkinlikler gerçekleşecek. Festivalde misafirlerin keyifli zaman geçirmelerinin yansıra ekolojik hayata farkındalık, doğayı ve kentin yüzlerce yıllık kültür birikimini de yakından tanıma fırsatı bulmaları amaçlanıyor.

Gastronomi, Mübadele, Fitoterapi, El sanatları ve Tabiat Parkı Olma Bilinci olmak üzere 5 temadan oluşan etkinlik çerçevesinde, İki yaka yarım Aşk Mübadele film gösterimi, Çevre duyarlı AB sürdürülebilirlik ödüllü Sıra dışı İnsanlar Belgesel filmi gösterimi, Orhan Kural ve Serap Yenici’nin sunumuyla Dünya için bir şey yap temalı şiir ve müzik dinletisi, Serap yenici konseri, AIMA Tarafından organize edilen Clarisemble Klarnet grubu dinleti gerçekleştirecek.