ADALET VE KALKINMA PARTİSİ ‘BAŞARISIZ’ NİTELEMESİNE YANIT VERDİ

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in, ulaşımda ücretsiz hakkını kullanamadığını söyleyen gazi yakınına destek veren ve Büyükşehir belediyesine serzenişte bulunan çıkışı ve Cumhuriyet Halk Partisi ilçe Başkanlığının, ‘Ayvalık halkını cezalandırmak mı istiyorsunuz?’ sorusunu sorarak, büyükşehir belediyesini, ulaşımdan, alt yapıya, yolların bakım onarımından arıtmaya kadar her konuda ‘Başarısız’ olarak nitelemesinin ardından Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanlığı bir açıklama yaptı.

Ayvalık Belediye Meclisi’nin Ak Partili üyeleri Ali Gür ve Oğuz Başkurt ile birlikte açıklama yapan parti ilçe başkanı Hasan Kıtay’a, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Körfez Koordinasyon Daire başkanı Fatih Aka, parti yönetimi ve kadın kolu başkanı da destek verdi.

4.5 yıldır büyükşehir ve ilçe belediyesinin yetki alanlarının belirlendiğini ve ilçenin bu yetki dâhilinde yönetildiğini söyleyen parti ilçe Başkanı Hasan Kıtay, “Son günlerde ilçemizdeki belediye yetkilileri ve CHP parti teşkilatının bu yasayı eleştirdiklerini görmekteyiz. Bunu çok iyi anlıyoruz. 4.5 yılın başarısızlığını, hatalarını beceriksizliklerini bir bahanenin arkasına sığdırmaya çalıştıklarını görüyoruz.  Bir telaş içinde oldukları aşikârdır” dedi.

Gaziler gününde bir gazi yakınının ulaşımda ‘ücretsiz’ hakkından yararlanamadığı sözleri ve Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in, ‘Gazilere ücretsiz ulaşım hakkı istiyorum. Bu kartlar bir tek Ayvalık’ta geçmiyor. Artık yeter” cümlelerine de açıklamasında değinen Hasan Kıtay, “Ayvalık Belediye başkanının geçtiğimiz Gaziler gününde Cumhuriyet Meydanı’ndaki şuursuzca hareketleri, söylemleri tüm Ayvalık halkının dikkatini çekmiştir. Öncelikle kendisine şunu hatırlatmak istiyoruz, büyükşehir belediyemize ait toplu taşıma araçları hem gazilerimizi hem şehit yakınlarımızı hem engelli vatandaşlarımızı ücretsiz taşımaktadır. Ayrıca özel toplu taşıma araçları da gazilerimizi ve şehit yakınlarımızı ücretsiz taşımaktadırlar. Bununla ilgili Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanımızda gerekli açıklamalarda bulunmuştur. Gazilerimize Cumhuriyet tarihi boyunca verilmeyen değer ve haklar, saygı Ak Parti iktidarında sağlanmıştır. Belediye Başkanımızın buradaki amacı gaziler üzerinden siyaset yapma çabasıdır” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLMADAN ÖNCE SU SORUNUMUZ YOK MUYDU?”

Kıtay, “Büyükşehir belediyesi olmadan önce su sorunumuz yok muydu?  Denizimize kanalizasyon deşarjı yok muydu? İşçi maaşlarını zamanında ve düzenli ödeyebiliyor muydunuz? 10 yıl boyunca bu ilçeyi siz yönetmediniz mi?  Çok değil 4.5 yıl önceye döndüğümüzde 2014 yılında bütün yaz boyunca çeşmelerimizden akacak suya hasrettik. 2014 yılında Ayvalık denizimize tam 37 noktadan kanalizasyon deşarjı mevcuttu ve 2014 yılında ilçemizin birçok su ve kanalizasyon hatları terfi merkezleri çökmüş, bitmiş durumdaydı. 20 yıldır hiçbir yatırım yapılmayan kendi haline bırakılan bir yapıya sahipti. Büyükşehir belediyesi olmamız ve su kanalizasyon işlerinin BASKİ’ye devredilmesiyle birlikte birçok sorun çözümlenmeye başlamış, birçok yatırım yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. 2018 Ağustos ayı itibariyle 57 bin 948 abonenin bulunduğu Ayvalık’ta 13 milyon 488 bin lira tahsilat , .1.0.2014-31.12.2017 yılı arasında 183 milyon 686 bin 269 liralık yatırım yapmıştır. BASKİ yatırım ve işletmesi masrafları ile toplanan tahsilat arasında büyük bir fark vardır. Büyükşehir belediyesi olmasaydık bu yatırımları hangi bütçe ile yapacaktınız?

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN YAPTIKLARI İLE İLÇE BELEDİYESİNİN YAPTIĞI YOLLARI KARŞILAŞTIRIN”

CHP İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı’nın ana arter yollar ile ilgili olarak ‘        ‘ şaşkınlık içinde bıraktığını söyleyen Kıtay, “Sanırım kendisi ilçe merkezi dışında bir yere çıkmıyor. Büyükşehir belediyesi yetki alanındaki Altınova giriş yolları, üç giriş olmak üzere Çamlık Laka’dan başlayan Sarımsaklının merkezine kadar giden yol, ana yol Sarımsaklı girişinden Sarımsaklı içine kadar, Altınova Kazan sitesi, Anayol girişinden sahil merkezine kadar olan yollar büyükşehir belediyesi tarafından sıcak asfalt standartlarına alt yapı dolgusuna kadar uygun şekilde yapılmıştır. Yine bahse alınan ilçemizin giriş yolu büyükşehir belediyesi tarafından yapılmaktadır. 20 yıldır yapılmayan tek şeritli ilkel bir yolun Ayvalık’ımıza yakışmayan bir yol olan girişin büyükşehir belediyesi tarafından ele alınıp genişletilme çalışmalarının yapıldığı istimlakların gerçekleştirilip çift şeritli ayrılığın vizyon katacak bir yol yapılması sizleri neden bu kadar rahatsız etti?  Giriş yolumuz inşallah önümüzdeki Çarşamba günü kullanıma açılacaktır. Büyükşehir belediyesi tarafında yapılan asfalt çalışmaları ile ilçe belediyesinin muhtelif yerlere mevcut yolu kazıyıp ince bir asfalt çalışmasını karşılaştırmasını vatandaşlarımızın dikkatine sunmak istiyorum. Ayrıca 30 km yi geçen köy yolumuzun asfalt yenileme çalışmalarını büyükşehir belediyesi tarafından gerçekleştirdik. Köy yolumuza değinmişken yine köylerimizin büyük problemi olan köy içi yollarının yapım, bakım yetkisi bildiğiniz üzere ilçe belediyesine aittir. Fakat büyükşehir belediyesi teşkilatımızın isteği doğrultusunda daha önceden 45 bin metre kare kilit taş döşemesi gerçekleştirmiştir. Şu an yine muhtarlarımızın talebi üzerine 50 bin metre kare kilit taş köylerimize döşenmektedir. Yine büyükşehir belediyesi tarafından 7 adet akıllı saha ve oyun alanları köylerimizdeki gençlerimizin ve çocuklarımızın kullanımına kazandırılmıştır ” dedi.

“KÖYLERİMİZE, KIRSAL MAHALLELERİMİZE ÇAKMIŞ OLDUĞUNUZ BİR ÇİVİ VAR MI?”

Kıtay, “Ayvalık’ımızın öncelikle iç denizinin temizliği ve çevresel anlamda büyük fayda sağlayan Cunda köprümüzü yine Büyükşehir belediyesi yapmıştır. Park ve bahçeler birimi olarak büyükşehir belediyesi sorumluluk alanlarında çalışmalar gerçekleştiriyor. Sorumlu olduğu parkların kamera güvenliği dahil olmak üzere her türlü bakım ve çalışmasını gerçekleştiriyor. Ayrıca ilçemizdeki okullarımızın peyzaj bahçe çalışmalarına destek oluyor. Altınova Cihan Yorgun Okulu ve Küçükköy Necmi Komili Okulu bahçelerine 2 halı saha yapılmıştır. Ayvalık’ımızın en güzel parklarından ve konumu dolayısıyla ilçemizin en güzel noktası olan Yunus Emre Parkı ve çevresinin şu hali ile Ayvalık’a yakışıyor mu? Büyükşehir belediyesi yetki alanında itfaiye, ulaşım, su ve kanalizasyon, park ve bahçeler ile fen işleri. Ayvalık Belediyesinin gelirleri ‘emlak gelirlerini siz almıyor musunuz? katı atık ve çöp vergisini siz almıyor musunuz? Tüm inşaat ruhsatlarını ve izinlerini siz vermiyor musunuz? Reklam gelirlerini almıyor musunuz? Ayvalık gibi değerli bir ilçede gayrimenkulleriniz yok mu? Bunların kiralarını almıyor musunuz? İşçinin memurun maaşı İller Bankası’ndan gelmiyor mu? Geldiği halde düzenli ödemeyi neden yapmıyorsunuz? İller Bankasından gelen payın büyükşehir yasası ile düştüğünü söylüyorlar. Peki, bu düşen pay kadar yetki, sorumluluk, bütçe sorumluluk alanının geliri olmayan sırf hizmet ve gideri olan kurumların büyükşehir belediyesine geçtiğinin gerçeğini neden görmek istemiyorsunuz? Ayvalık’ımızın birçok mahallesinin yollarının durumu ortadadır. Ayvalık’ımız bu durumu hak etmiyor, 4,5 yıldır ne iş yaptınız? 2014’te belediyeyi aldığınızda borcunuz ne kadardı, şu an ne kadar?  İşçi kardeşlerimizin maaşlarını ne zaman ödeyeceksiniz?” diye sordu.

“YAZIN 700 BİN NÜFUSA SAHİBİZ, TABİİ Kİ SORUNLAR OLACAK”

Su kesintisi ve kanalizasyon sorunlarının yaz boyu devam ettiğini söyleyen bir basın mensubu, bu sorunların devam edip etmeyeceğini sordu. Büyük yatırımlar yapıldığını belirten Kıtay, ana su hattında ve kanalizasyonda bazı sorunlar olduğunu ancak kısa sürdüğünü söyleyerek, “Yazın 700 bin nüfusa hizmet veren bir yapıya sahibiz. Tabii ki sorunlar olacak. 30 yıldır yapılamayan sorunları bir yılda, iki yılda günde çözme şansınız yok. Öncelik sırasına göre BASKİ planlayıp çalışmalarını yürütüyor. 4.5 yılda büyük yol aldık.  Kısa sürede Ayvalık’ın hak ettiği alt yapıya sahip olacağız. Şehir içindeki hatların çok eski olmasından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Normal basınçla su verilse şehir içindeki hiçbir hat taşımaz. Çok büyük bir proje yapılıyor. Ayvalık’ın 50 yıllık alt yapı planlaması yapılıyor” dedi.

“AYVALIK’IN GİRİŞ YOLU ÇARŞAMBA GÜNÜ KULLANIMA AÇILIYOR”

Büyükşehir belediyesi sorumluluk alanındaki yerlerin aniden Ayvalık belediyesine neden bırakıldığı sorusuna Kıtay, “Balıkesir girişinden marinaya kadar olan Ayvalık içindeki ana arter, Altınova’nın üç giriş yolu, Çamlık Laka’dan Sarımsaklıya giden yol, Sarımsaklı ana yoldan şehir merkezine giden yol sorumluluk alanımızda.  Altınova üç giriş yolu Avrupa standartlarında yapılıp halkın hizmetine sunuldu. Sarımsaklının girişi yolu da aynı şekilde asfaltlaması yapıldı. Ayvalık’ın girişindeki yol Çarşamba günü halkımızın kullanımına açılacak. Yol devrine gelirsek birçok yolun sorumluluğu büyükşehir belediyesine kaldı. İlçe belediyeleri aralarında ilçe belediyemizde olmak üzere mahkeme açtılar yolları geri almak için. Sarımsaklı deniz kenarındaki caddemiz büyükşehre aitken Ayvalık Belediyesine devredildi açılan mahkeme sonucu. Büyükşehir belediye başkanımız ilçe belediyeleri arasında mahkeme sorunları yaşamak istemesi ve uzlaşması sonucu, ilçe belediyelerine devredilmesini istedi. Meclis kararı ile Ayvalık belediyesine devredildi. Devredilen yollar asfaltlandı. Hiçbir sorunu yok” dedi.

“ŞOFÖRLER ODASI TAKİBİNİ TİTİZLİKLE YAPACAKLARINI BEYAN ETTİLER”

Özel toplu taşıma araçlarımızın gazilerimizi, özürlülerimizi ve bazı vatandaşlarımızı taşımama kararından sonra büyükşehir belediyemiz tüm hatlarda, bir saatte, yarım saatte olmak üzere kendi özel toplu taşıma araçlarını koydular. Bu toplu taşıma araçlarında tüm gazilerimiz, engelli vatandaşlarımız, 65 yaş üstü vatandaşlarımız bundan faydalanabiliyor. Ayrıca Şoförler odası başkanımızla dün yaptığım görüşmede, tüm özel toplu taşıma araçları da gazilerimizi ve şehit yakınlarını ücretsiz taşıdıklarını beyan etmiştir. Bundan sonra da bunun takibinin daha titizlikle yapacaklarını beyan ettiler “dedi.

Büyükşehrin Ayvalık’a uzak durduğu söylemine katılmadığını belirten Kıtay, büyükşehrin en büyük yatırımı Ayvalık’a yaptığını söyledi. Büyükşehir meclisinde gündeme getirilen sorunları aşlıklar halinde kendilerine iletildiği takdirde Ayvalık sevdalısı olarak takibini yapmanın boyunlarının borcu olduğunu söyledi. Katı atık ücretleri konusuna dikkat çekmek istediğini söyleyen Kıtay, “Ayvalık’ta 12 lira katı atık ücreti belirlenmiş, yan komşumuz Gömeç 3. 48 lira, Burhaniye 4.66 lira, Edremit 6.70 lira. En yüksek ücret Ayvalık’ta alınıyor. Ayvalık’ın ne gibi bir ayrıcalığı var? Büyükşehir belediyesi hangi gelirini elinden almış. Kendisine denk gördüğü bir belediyeyi alalım. 15 belediye arasından seçsin. Yapılan çalışmaları, hizmetleri tek tek kıyaslayalım.” diye sordu.

Meclis üyesi Oğuz Başkurt, “Ayvalık Belediye Meclisinde doğru yolu göstermeye çalışıyoruz. Çok doğru şeyleri söylüyoruz ama maalesef sadece biz söylediğimiz için kabul edilmiyor. Bu sorunları belediye meclisine taşıdık. Genel görüşme yapalım dedik bunu CHP reddetti. Biz elimizi taşın altına koymaya hazırız dedik. Kendileri reddetti” dedi.

Meclis üyesi Ali Gür, “otopark gelirleri ilçede kalır fakat ana arterlerin giderleri karşılayıp asfaltlama çalışmasını büyükşehir belediyesi yapmasına rağmen gelirlerin tamamı Ayvalık Belediyesine kalmıştır. 4 yıldır böyle oluyor. Ayvalık Belediyesi bütçesi azaldı gibi görülüyor ama bütçesi çok ciddi bir para. Bu para Ayvalık’a yeter ama kullanmasını bilene. Ayrıca Ayvalık belediyesi büyükşehir yasası ile emlak gelirlerinin tamamını alıyor ve gelirleri iki katına çıkarıldı. Ayvalık belediyesinin sorunları bu değil. Kendi işletmelerini doğru işletse doğru yönetse kara geçer. Akaryakıt istasyonu, tamamını yetkili firma karşıladı dedi, yıllık geliri 13,4 milyon gideri 14,3 milyon. Bir yılda bu zarar edilir mi?  1 yılda işletme ve iştiraklerde zarar 1.7 trilyon. Ayvalık belediyesi gelirlerini doğru kullansa hiç kimseye ihtiyacı yok. Kendi kendine yetebilir. Büyükşehir belediyesi aslında Ayvalık belediyesinin gelirlerini değil giderlerini almıştır” dedi.

“CUNDA KÖPRÜSÜ PEYZAJINI BÜYÜKŞEHİR KENDİSİ YAPACAK”

Cunda köprüsünün bakımsız kalması ve köprüdeki sorunlarla ilgili ne yapılacağı sorusuna Kıtay, “Bununla ilgili peyzaj ve asfalt projesi tamamlandı. İhale aşamasında. Büyükşehir belediyesi bu çalışmayı kendisi yapacak” dedi.