AYVALIK AYAZMA SPONSORLARINA TEŞEKKÜR

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın en ünlü ve en önemli dini yapılarından biri olarak nitelendirilen, 1890 yılı tarihli Ayazma’nın (Panagia Phaneromeni) Ayvalık Belediyesi öncülüğündeki onarımına destek veren 33 sponsora, Ayazma’da düzenlenen kokteyl ile teşekkür edildi.

Tarihçi İlber Ortaylı’nın ön sözünü yazdığı Ayazma kitabı sponsorlara hediye edilirken, Ünlü Ceo avcısı Şerif Kaynar, onarımın gecikmesi durumunda binanın yıkılacağına dikkat çekti. Coca Cola Ceo’su Muhtar Kent, Ayvalıklı olmaktan gurur duyduğunu belirtti. Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise “Ayvalık’ın tarihi değerlerini sahip olduğu ve bize emanet edilmiş tüm değerleri ayağa kaldırmak için çalışıyoruz” dedi.

Ayazma’da 15 Eylül Cumartesi günü düzenlenen kokteyle, onarıma destek veren iki Ayvalıklı kuzen olan Coca Cola Ceo’su Muhtar Kent, Ünlü Ceo avcısı Şerif Kaynar, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, eşi İlçe Turizm Danışma Bürosu Müdürü Yasemin Gençer ile 33 sponsorun yanı sıra Güler Sabancı, iş adamları Hakan Serhatoğlu, Asaf Güneri, Erman Karaca, Yüksel Açık, Ekber Onuk, Ceri Bernardete, Meral ve Sami Bonfil, Oya Başak, Ömer Birgül Aral, Prof Celal Şekercioğlu, İlhan Rebab Gürel, Naim Koçer, Mehmet Erten, Rahime Postacıoğlu, Sezai Füsun Madra, sanatçılar Alev Gözonar veYiğit Yazıcı, Zeki Kadirbeyoğlu, Prof. Dr. Ömer Özyiğit, Zehra Kundak, Mustafa Cömert, Ahmet Süner, Mehmet Cavlı, Özyiğit, Gürayman ve Gürçay aileleri, Fransız konsolos Bertrand Buchwalte, Yunan konsolos Laki Vingas, Russell Vivien Lyons, George Kaity David, Mr. Leventis, George de Boccard, Goras Cryannis katıldı.

“RESTORASYON 3 SENE GECİKSEYDİ BİNA ÇÖKERDİ”

Ayazmanın onarılarak hizmete açılmasının Ayvalık turizmine de katkısı olduğunu ifade eden Şerif Kaynar, “Bu restorasyon 3 sene gecikseydi bina çökerdi. 1800’lü yıllardan beri Ayvalık ve tüm Körfez halkına hizmet veren bu şifalı su merkezi daha sonraki yıllarda bir küçük zeytinyağı fabrikasına dönüştürülmüş ve eski özelliğini yitirmişti. 1970’li yılların sonuna doğru ise fabrika da işlevini kaybedip bina metruk bir halde harap olmaya terk edimişti. 2015 yılında çatısı artık son nefeslerini veriyordu. Biz restorasyonda 1870 yılında çatıda kullanılan orijinal Marsilya kiremitlerini bulup kullandık. Çatı tamamen yenilendi. Ayazma’nın restorasyonu için 500 bin dolar para bulduk.33 kişi destek verdi. Bir de Ayvalık Belediyesi destek verdi. Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in projenin ortaya konulmasında büyük katkısı oldu. Çok sağlam ve özel bir restorasyon yaptık. Prof. Dr. Ömer Özyiğit, 100 sene önce yapılan alçıyı yaptı.  Restorasyona destek veren kişilere teşekkür gecesi olarak bu etkinliği düzenledik ” dedi.

“AYVALIKLI OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ”

Muhtar Kent, “ Cumhuriyet’in başında Ayvalık’a yerleşen iki kardeş Sezai Ömer Madra ve Nebile Karaca’nın torunları olarak Ayvalık’ın zengin tarihini ve mirasını, bugünkü ve yarınki nesiller ile paylaşabilmek hepimizin sorumluluğu.  Bunun önemine kuvvetle inanan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in liderliğinde bu güzel Ayazma yapısını restore etme projesi ortaya çıkmıştır. Biz de iki kuzen olarak, bu projenin gerçekleşmesine öncülük etmekten ve destek olmaktan hem mutluyuz hem de gurur duymaktayız. Bizim için büyük şeref ve biz Ayvalıklı olmaktan büyük gurur duyuyoruz ailece. Hep şuna inanırım; nereden geldiğini bilemezseniz gideceğiniz yere de gidemezsiniz. O bakımdan biz burada bu restorasyona giriştik iki kuzen olarak. Bize destek veren Ayvalık Belediye Başkanımız Rahmi Gençer ve sizlere candan teşekkür ediyoruz.  Kendisinin liderliğinde yürüdü bu proje” dedi.

“ŞİMDİ Kİ HEDEFİMİZ AYA TRİADA”

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Ayvalık’taki Ayazmanın açılışı var. Yaklaşık 4 aydır açık ve çok ciddi ilgi görüyor. Her gün bu ilgi artıyor. İnşallah gelenler şifa bulur diyoruz. Uzun yıllardır boş duran, kötü durumda olan bir yerdi. Sayın Muhtar Kent, Şerif Kaynar ve onlara destek veren arkadaşları ile birlikte belediyemiz le birliği ile burasını harekete geçirdi. Sayın Ömer Özyiğit buranın projesini 2012 yılında yapmış tarihi ile ilgili makaleler yapmış, o bize ışı tuttu. Ailece restorasyonun yapılmasına katkıda bulundular. Şerif beyin önderliğinde Ayazma Derneği kuruldu ve Ayvalık’tan arkadaşlarımız bu derneğe girdi. Demek ki bir hedef üzerine herkes kilitlenirse doğru hamleler yaparsa ulaşılamayacak, yapılamayacak bir şey yok. Ayvalık’ımızın bu konuda çok desteğe ihtiyacı ve yapılacak çok iş var. Şimdiki hedefimiz, yine bir restorasyon işi. Aya Triada’yı ayağa kaldırmak üzere restorasyon çalışmasını başlatıyoruz. Biz belediye olarak gerekli proje çalışmalarını başlattık. İnşallah orasını da ayağa kaldırırız. Ayvalık olarak UNESCO’ya müracaat ettik. Geçici listeye alındık. Hedefimiz Ayvalık’taki tüm bu değerleri, zeytin ağaçlarımızla birlikte endüstri mirası olarak başvurduğumuz UNESCO ile koruma altına almak ve burasını açık hava müzesi haline getirmek. Amacımız bu. Bu konuda bir şeyler başladı ama yetersiz. Alt yapımızda sıkıntı var. Elektriklerin yer altına alınması, su kanalizasyon çalışmalarının tamamlanması lazım. Bir heyecan lazım. Muhtar Kent ve Şerif Kaynar da o heyecanı gördüm. Ayvalık’ın tarihi değerlerini sahip olduğu ve bize emanet edilmiş tüm değerleri ayağa kaldırmak için çalışıyoruz. Buraya destek veren herkese, çalışan işçi kardeşlerimizden, belediyedeki personel arkadaşlarımıza kadar herkese teşekkür ediyorum” dedi.

TWEETLE BEĞENİLERİNİ BELİRTTİLER

Ayazma sponsorlarına teşekkür için düzenlenen kokteyle katılan Yunan konsolos Laki Vingas, sosyal medyada yayınladığı mesajda, ‘ Kültürel mirasa sahip çıkan Ayvalıklılar Rum Ortodoks Panayia Faneromeni Ayazmasını (1890) orijinali gibi restore ederek gelecek nesillere bırakmanın gururunu yaşıyorlar’ derken  Fransız Konsolos Bertrand Buchwlater  sosyal medyadaki mesajında, ‘Ayvalık’a çoktandır gitmek istiyordum. Eski Rum Ortodoks Panayia Faneromini Ayazmasının restore edilmesi güzel bir vesile oldu’ diyerek Şerif Kaynar Muhtar Kent ve Ayvalık Belediyesine teşekkür etti.

AYAZMA’NIN KİTABI HAZIRLANDI

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer öncülüğünde yürütülen Ayazmanın onarımına; The George & Kaity David Foundation, Şerif Kaynar, Muhtar Kent’in yanı sıra Ümit & Cem Boyner, Bunge Gıda & Komili Zeytinyağları, Emel Küçükçolak & Mustafa  Yeşil, Güler Sabancı, Ferit F. Şahenk, Hatice Zeynep Bodur, Bülent Bulgurlu, Bilon Gürayman & Ailesi ile birlikte toplam 33 isim destek verdi. Onarım çalışmalarının ardından 4 ay önce hizmete açılan Ayazma, şifalı suyu ile biliniyor. 1890 yılında yapılan, bir dönem Zeytinyağı Fabrikası olarak kullanıldıktan sonra kapıları kapanan Neo- klasik üsluplu Ayazma, 2005 yılında Ayvalık Belediyesi’ne Kent Arşivi Müzesi yapılmak üzere tahsis edilmiş, Belediye yapıyı sergilerin düzenlendiği galeri olarak kullanmıştı. Kemal Paşa Mahallesi’nde bulunan Neo Klasik üslubu ile dikkat çeken, ilçe merkezindeki en ünlü ve en önemli dini yapı olarak nitelendirilen Ayazma’nın onarımı Foça kazılarını yürüten Prof. Dr. Ömer Özyiğit yönetiminde yapıldı. 31 Ekim 2016 tarihinde başlayan proje maliyetinin yaklaşık 2 milyon civarı olduğu öğrenildi. Ayazma’yı 18 Eylül tarihine kadar 8 bin 105 kişinin gezdiği öğrenildi.