TELEFON DOLANDIRICILARI YİNE CAN YAKTI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta iki vatandaş, bir gün arayla dolandırıldı. Kendilerini ‘polis ve savcı’ olarak tanıtan telefon dolandırıcıları bir vatandaşın 110 bin lira nakit parası, 92 adet Cumhuriyet altını, 3 adet burma bilezik, 1 adet altın bileklik ve 1 adet gerdanlık setini alırken diğer vatandaş, 53 çeyrek, 2 yarım, 2 tam, 4 bilezik, 4 adet gerdanlık ve 600 lira parasını dolandırıcılara kaptırdı.

Ayvalık’ta yaşayan 76 yaşındaki N.E adlı vatandaş, telefon dolandırıcılarının kurbanı oldu. Alınan bilgiye göre; 19 Haziran’da kendisini telefonla arayıp, polis ve savcı olarak tanıtan şahısların, ‘hesabınızdan yurt içi ve yurt dışına para aktarımı oluyor. Paranız ve altınınız varsa bunu muhafaza etmeniz lazım. Operasyon yapılacak’ dediğini, kendisinin de İzmir’deki evinde altın olduğunu söylediğini belirten ve şahısların yönlendirmesi ile gece 23.00’te İzmir’e  giden vatandaşın, 53 çeyrek, 2 yarım, 2 tam, 4 bilezik, 4 adet gerdanlık ve 600 lira parayı poşet içerisinde alarak gece 02.30’da Ayvalık’a geldiği ve telefondaki şahısların yönlendirmesi ile yeni hastane kavşağından dönerek karayolları arasındaki yolda aracını çalışır durumda bıraktığı, buradan inip bir süre yürüdüğünü, geri geldiğinde aracın yan koltuğunda bıraktığı poşetin yerine olmadığını gördüğü öğrenildi. Telefondaki şahsın ‘operasyon bitti, evine dön’ demesi üzerine evine dönen vatandaşı, kendisini Aynı numaradan arayan şahısların bankaya yönlendirdiği, bankadan 40 bin lira çektiği, şahısların parayı Gönen veya Balıkesir’e getir demesi üzerine getiremeyeceğini söylediğini ve poşetinin aracından çalınmasının dolandırıcılık olayı olduğunu anlayarak güvenlik güçlerine başvurduğu bildirildi.

EŞİNİ TELEFONDA MEŞGUL ETTİLER, VATANDAŞTAN ALTINLARINI VERMESİNİ İSTEDİLER

65 yaşındaki N. T adlı vatandaşı, eşi G.T ile birlikte evlerinde otururken önce ev telefonundan arayan şahsın, kendisini polis olarak tanıttığını ve bankada bulunan paralarını istediği öğrenildi. Alınan bilgiye göre; şahıslar, eşini de telefona isteyerek meşgul ederken hemen ardından vatandaşı cep telefonundan arayarak,  talimatlar verdi, kendisine operasyon olduğu söylenen vatandaş, bankada bulunan 110 bin nakit para, 92 adet Cumhuriyet altını, 3 adet burma bilezik, 1 adet altın bileklik ve 1 adet gerdanlık setini alarak Ayvalık Şehitler Cami önünde bir şahsa verdi. Şahıslarla konuşmaya devam eden vatandaş 20.30’da evine geldiğinde dolandırıldığını anlayarak güvenlik güçlerine başvurdu. Her iki olayla ilgili araştırmaların devam ettiği öğrenildi.

Vatandaşları telefon dolandırıcılığına karşı uyaran yetkililer, dolandırıcıların aradıkları vatandaşlara kendilerini polis, asker, savcı gibi tanıttığını belirterek, ‘Operasyon var, biz size yardımcı olacağız’ diyerek para ve altın isteyenlere itibar edilmemesini, bunların en yakın emniyet birimine bildirilmesini istedi.