AYTUGEB KATILIM VE DESTEK BEKLİYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık Turizm Geliştirme Birliği (AYTUGEB), 2018 yılı Olağan seçimli Birlik Meclisi toplantısında, 2014’ten bu yana görev yapan birlik encümeni ile faaliyete devam etme kararı aldı. Birliğin gündeminde, paydaş sektör temsilcilerinin birliğe katılım ve desteğinin sağlanması konusu vardı.

Birlik başkanı ve Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Bacacan Otelde 30 Mayıs tarihinde yapılan toplantıya, ilçe dışında olduğu için katılamazken toplantıda birlik meclis üyelerinden 5’i,birlik üyelerinden 12’si hazır bulundu. Yeni birlik encümeninin oluşturulması yerine mevcut yönetimle faaliyetlere devam edilmesine oy birliği ile karar verildi. Plan ve Bütçe Komisyonunda görev yapmak üzere Serap Tuncay, İsmet Somay ve Levent Billurcu seçildi.

“AYTUGEB ZOR KURULAN BİR YAPI, BİRLİĞİ HAREKETLENDİRMEMİZ LAZIM”

Halil Özer divan başkanı, İsmet Somay ve Levent Billurcu ise kâtip üye olarak belirlenirken 31 Eylül 2009’da kurulan birliğin 2017 yılı faaliyet raporu AYTUGEB Genel Sekreteri Ümit Özgültekin tarafından üyelerle paylaşıldı. ‘Yaşayan Mutfak’ gibi projelerin devam ettiği, Kuzey Ege’nin İncileri oluşumu için toplantıların sürdüğü ve 2010 yılından bu yana gidilen yurt dışı fuarlarının Ayvalık turizmine olumlu etkileri üzerine bilgi veren Özgültekin, “Berlin Fuarına her katıldığımızda Ayvalık için değişik imkânlar çıkıyor. AYTUGEB’î kurmak çok zor oldu. Ayvalık’ta insanlar birliği dernek gibi algılıyor ancak vakıf oluşumu kadar zor kurulan bir yapı. Körfezden, ‘AYTUGEB çatı olsun biz de katılalım, Körfez olarak hareket edelim’ önerileri gelirken Ayvalık’ta ilgi olmaması üzücü. Birliği hareketlendirmemiz lazım” dedi.  Birlik encümen üyesi Ayhan Gökdeniz, birliğin iki gelir kalemi; belediye ve paydaşları olduğuna dikkat çekerken birlik başkan vekili İbrahim Kantarcı, “En büyük sıkıntı üyelerin katılımı. Çok zayıf. Parmakla gösterilecek kadar az sayıda turizmci geliyor. Sektör temsilcilerinin bir türlü birlik sistemine katamıyoruz. Turizmciler gereken desteği vermiyor. Turizmle uğraşan firmaların neden AYTUGEB’i ve bu işi ciddiye almadığını anlamıyorum. Ayvalık için turizm hayati önem taşıyor. Önemli olan turizmciyi bu işe katmak bu şemsiye alında toplamak. Ortak bir çözüm bulmalıyız” dedi. Toplantıda birliğin ilçeye kazanımlarının paydaşlara yeterince anlatılamadığı gündeme geldi.

2017 YILINDA NELER YAPILDI?

Birliğin 2017 yılında,  yurt dışı fuarlarının yanı sıra ‘Başka Sinema’ yöneticilerine Ayvalık film festivali için tanıtım yapılması, All Anatolia Turizm Yatırım ve Pazarlama Batman zirvesinde Ayvalık ve UNESCO sürecinin anlatılması, Midilli- Ayvalık arasında köprü kurulması için Midilli’de yapılan ortak toplantılara katılma, İzmir Deniz Ticaret Odası’nda Rüzgâr Sörfü Türkiye ligi koordinasyon toplantısına katılma, Ayvalık’ın sorunlarının çözümü için ortak akıl toplantılarına katılma gibi çalışmalar yaptığı belirtildi. Birliğe belediyenin kanun gereği binde 3 katkı olarak 74 bin 900 lira, işletmelerin ise yatak başına 7,5 lira olmak üzere 24 bin 124 lira verdiği, faaliyet ve tanıtım giderinin 28 bin 964 lira, genel yönetim giderinin 60 bin lira olduğu açıklandı. Faaliyet raporu ve gelir-gider ve bilanço oy birliği ile kabul edildi.