VELİLERDEN SINAV SİSTEMİNE TEPKİ ; “ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ ÇEMBERİNİZE SIĞMAZ”

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta, Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) liseye geçişte uygulanması planlanan yeni sınav sistemine karşı eylem yaptı. 1 gün içinde 1 kişinin kararı ile sınav sisteminin değiştirildiğine tanık olunduğunu belirten Veli-Der’liler, “Çocuklarımıza sorulmadan eğitim sisteminin, çocuklarımızın ve memleketin geleceğinin yap- boz tahtasına çevrilmesine, bilimin değil cihat müfredatının çocuklarımıza dayatılmasına artık yeter diyoruz” dedi.

Talatpaşa Caddesi’nde yapılan eylemde, ‘Nitelikli niteliksiz okul dayatmasına hayır’,  ‘Eğitim yap boz değildir’ ‘Çocuklarımız için ses ol’ yazılı dövizler taşıyan Veli-Der yönetim ve üyeleri, yeni sınav sisteminden vazgeçilmesini istedi.

“1 GÜN İÇERİSİNDE, 1 KİŞİNİN KARARI İLE SINAV SİSTEMİNİN DEĞİŞEBİLECEĞİNE TANIKLIK ETTİK”

Yeni sınav sisteminin, çocukların tercihini yok sayan, onları istemedikleri okul türlerine gitmeye zorlayacak bir sistem olduğu dile getirilen açıklamada, “Bu sınav sistemi; çocuklarımızın tercihlerini yok sayan, onları istemedikleri okul türlerine gitmeye zorlayacak bir sistemdir. Okulları ‘nitelikli’ ve ‘niteliksiz’ diye ikiye ayıran, çocuklarımızın eşit, nitelikli eğitim hakkını yok sayan bir sistemdir. Çocuklarımızın evine en yakın okula kaydı üzerinden yapılan güzellemelerin hiçbir karşılığı yoktur. Bu sistem, çocuklarımızı Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin belirlediği okula gitmeye mahkûm eden bir sistemdir. Yaşamımızın en değerli varlıkları olan çocuklarımızın biraz daha iyi bir eğitim almasını istediğimizde karşımıza yüklü servis ücretleri, okul ücretleri çıkaracak bir sistemdir. Çocuklarımızı karanlık bir tablo bekliyor. Çocuklarımız için mücadele şimdi başlıyor. Şimdi çocuklarımızın istediği okullara yerleştirilmesi için mücadele etmenin, çocuklarımıza sahip çıkmanın tam zamanıdır. Tercih ve adres sınırına hayır diyoruz. Çocuklarımızın geleceği çemberinize sığmaz” denildi.

“HER ÇOCUK DEĞERLİDİR VE HER ÇOCUĞUN İSTEDİĞİ OKULDA EĞİTİM GÖRME HAKKI VARDIR”
Liselere geçiş sınavı ile çocukları telafisi mümkün olmayacak sorunların beklediği, çocukların 9 okul arasından 5 okulu tercih etmeye zorlanmasının kabul edilemez olduğu belirtilerek,  “Çocuklarımız için, gelecekleri için ses olmak, çığlık olmak zorundayız. Tercihte çocuklarımıza tercih sayısı konusunda bir sınır konulmamalı, dayatılmamalıdır. Her öğrencinin adres sınırı olmadan istediği okulu tercih etme hakkı vardır. Her çocuk değerlidir ve her çocuğun istediği okulda eğitim görme hakkı vardır” denildi.