BAŞKAN ZEKAİ KAFAOĞLU, BAŞKAN GENÇER’İ ZİYARET ETTİ

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, kendisini makamında ziyaret eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’na Kırlangıç Projesi ve Ayvalık’ın alt yapı sorunlarının çözümü konusunda yaptıkları çalışma ve taleplerini iletti.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, çevre,  alt Yapı, ulaşım ve Körfez Koordinatör Daire Başkanları ile birlikte Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’i ziyaret etti.

Ak Parti Gömeç Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Uslu, Ak Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hasan Kıtay, Ak Parti Ayvalık Belediye Meclis üyeleri Ali Gür ve Oğuz Başkurt’un da hazır bulunduğu ziyarette Başkan Kafaoğlu’na, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Körfez Koordinatör Daire Başkanı Fatih Aka, Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Mustafa Yılmaz, Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanı Abdurrahman Özdemir, Su Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) Genel Müdürü Talat Özen eşlik etti.

EGE’NİN EN BÜYÜK SANAYİ DÖNÜŞÜM PROJESİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’na Kırlangıç Projesini, hazırlanan maket üzerinde anlatan Başkan Rahmi Gençer “Kuruldan 2 sene önce ön izin aldık. Sonra ihalesine çıktı. İhalesi yap-işlet-devret ama şöyle bir farklılığı var. Burada bizim kullanacağımız binalar var. Yüzde 40’a yakın binayı biz kullanıyoruz ve hepsi sosyal tesis olacak. Müze, sanat galerisi, tiyatro salonu, çocuk oyun alanı, el emeklerinin satış dükkânları da olacak. Bunun dışında restoranlar, konferans salonu,  22 odalı bir otel altı olduğu gibi dükkân olacak.  26.5 seneliğine ihaleye çıktık. 5 milyon dolar maliyeti var. Alan firma 26,5 sene içinde toplayacağı kiraların yüzde 4’ünü de bize ödeyecek. Daha sonra tamamen Ayvalık Belediyesine, Ayvalık halkına kalacak. Ruhsatları kesildi, izinleri alındı. Bu ay sonunda başlıyor. Biz taşınmak için süre istedik. Buradaki bütün birimlerimizi Boğaziçi Otel yanındaki Türk Telekom binasına taşıyacağız. Yıkım ruhsatını da verdik. Bazı binalar yıkılıp tekrar aynı yerlerine yapılacak. 18 ay inşaat süresi var. Projemizi Ersen Gürsel adlı duayen mimar çizdi. Yıllardır Türkiye’de çok önemli binaları çizmiş” dedi. Başkan Kafaoğlu, “Proje Hayırlı olsun” dedi.

“BÜTÜN AYVALIK’I KAPSAYAN MEGA PROJEYE ORTAK OLUYORUZ”

Ayvalık’ın alt yapısını içeren mega proje konusunda görüşlerini açıklayan Başkan Gençer, “ Ayvalık için mutlaka olması gerek. 1ç kademede 316 km, ikinci kademede 79 km çalışma yapmamız lazım. Bütün Ayvalık’ı kapsayan kapsamlı bir çalışma. Alt yapının tüm sorunlarını bitiriyor. Siz de uygun görürseniz bununla beraber yağmur sularının da projesini yapalım. Projelendirilirken size yetki verelim. Bu konuyla ilgili de çalışma yapılır. Bir elden çıksın.  Bizim en büyük sorunumuz şehir merkezi, Cunda Sarımsaklı da sorunlar var. Bunlarla ilgili sorunları halledelim” dedi. Başkan Gençer, Ayvalık’ın ana arterindeki projeyi tünel şeklinde yapılmasını ve Doğalgaz çalışmasının da göz ardı edilmemesini önererek, “Artık bir daha Ayvalık’ın altını kazmayalım. Üstüne güzel yolar yapalım. Siz yapın, biz yapalım. Prırıl pırıl bir kent olsun” dedi. BASKİ Müdürü Talat Özen, yağmur suyu kanalları projesini de dâhil edebileceğini belirtti.

Ayvalık’ın UNESCO yolunda bir kent olduğunu hatırlatan Başkan Gençer, “ Proje yapılırken destek bulabiliriz. Kültür Bakanlığı destekliyor. Bu çok büyük bir rakam. Arıtmasıyla birlikte 200 milyonu bulur” dedi.

“SUYU ARITIP TEK NOKTADAN VERELİM”

Ayvalık’ta içme suyunun Madra Barajından alındığını söyleyen Başkan Gençer, ” Proje aşamasında benim istediğim, köylere, Sarımsağa, Altınova’ya da suyu tek elden verelim. Arıtmadan çıksın tek elden dağıtılsın. Barajdan gelen suyu arıtalım, tüm ilçeye aynı yerden dağıtalım. Buradaki sularda arsenik var. Bunu da önlemiş olacağız. Çeşme geçici çözüm. Esas çözümü inşallah böyle hallederiz” dedi.

Başkan Gençer’in bir diğer talebi, kanalizasyon çalışmasında Ayvalık eski kentin Çamlık ve Laka mevki kanalizasyonunun Sarımsaklıdaki arıtma tesisine bağlamak oldu. Başkan Gençer, “Biz bira çalıştık bu konunun üzerinde. Sarımsaklının arıtması verimli. Biyolojik arıtma. Burasının baskısını da azaltırız” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, “BASKİ olarak buranın alt yapı sorunlarını kökünden çözmemiz gerek dedik. Talimat verdik. Su kanalizasyon ve yağmur sularını ekleyerek, dev projeyi tamamlayıp ihale aşamasına getirmeyi planlıyoruz.” Dedi. Cunda Köprü önündeki dolgu alanda peyzaj çalışması yapılacağını da ifade eden Kafaoğlu, “Aydınlatma da yapılacak. Görüntüyü güzelleştireceğiz. Orasının peyzajını yapacağız ve sonra Ayvalık’ın girişi kente yalışmıyor. Edremit girişinden itibaren bir asfalt çalışması yapacağız” dedi.  Başkan Gençer, “ yeni ihale yapıyoruz. 28 bin tonluk asfalt çalışmamız var. Biz dökerken siz de Eski Vergi Dairesine kadar çıkışa kadar bağlarsanız, orada durum kötü” dedi. Görüşmede Altınova’da yapılacak Organiza Sanayi Bölgesindeki son durum da gündeme geldi.