KADINLAR, TALEPLERİYLE, EL EMEKLERİYLE MEYDANDA

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta yaşayan kadınlar, Dünya Emekçi Kadınlar günü için ellerinde talepleri yazan dövizleri ile Cumhuriyet Meydanı’nda buluştu.  Kadın dernek başkanları Ata’nın anıtına çelenk sunumu yaparken Ayvalık Kadın El Emekleri Pazarı (AYKEP) üyesi kadınlar, açılan stantlarda el emeklerini vatandaşların beğenisine sundu.

Ayvalık Belediyesi ile Kent Konseyi, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Kadının Sosyal Hayatını İnceleme ve Araştırma Derneği, Türk Anneler Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık şubeleri, Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Yardım sevenler Derneği, Ayvalık Anneleri Sosyal Medya Platformu işbirliğinde düzenlenen tören saat 13.00’te başladı. Cumhuriyet Kadınları Derneği Ayvalık Şube Başkanı Gülden Sarıbaş, Kadının Sosyal Hayatını İnceleme ve Araştırma Derneği Şube Başkanı Filiz Karayelli ve Türk Anneler Derneği Şube Başkanı Dilek Yenim tarafından Atatürk anıtına çelenk sunumu yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından törene katılanlar, ellerindeki çiçekleri bırakarak Atatürk anıtını çiçek bahçesinde dönüştürdü. 8 Mart’ın tarihteki anlamına değinen konuşmasında Ayvalık Belediyesi Kadın Danışma Evi personeli Zeynep Cantürk, “Bugün; tüm dünyada kadınların dayanışma ve mücadele gücünün bir göstergesidir” dedi.

Törene katılan kadınlara kırmızı karanfil hediye eden Belediye Başkanı Rahmi Gençer,  “ Biz insanlar, erkeği kadını ve çocuğu bu dünyanın üzerinde yaşayan tüm canlılar eşitiz. Hepimiz bu dünyada, eşit olabilmenin yoluna gitmeliyiz. Üretimde ve sosyal hayatta hep birlikte olacağız” dedi. Tören, Ayvalık’ta çok sayıda çocuğa ritm, müzik ve sanatın farklı kollarında eğitim verilen Zeytin Çekirdekleri Projesinin koordinatörü Gül Gürsoy’a teşekkür plaketi verilmesi ile tamamlandı.  Meydana ellerinde ‘öldüren sevgi istemiyoruz, kadınlar özgürse toplum da özgürdür, bir kişi daha eksilmeyeceğiz’ yazan dövizlerle katılan kadınlar taleplerini gündeme getirirken Ayvalık Kadın El Emekleri Pazarı (AYKEP) üyesi kadınlar Dünya Kadınlar günü için birbirinden güzel el emeklerinin satışa sunulduğu stantlar açtı.