“ATAERKİL BİR COĞRAFYADA KADIN OLMAK ZOR”

Nilgün KAYA

Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi, Dünya Kadınlar Günü’nde, Uzman Klinik Psikolog Özlem Şen Baysal’ın konuk olduğu ‘Türkiye’de kadın olmak’ konulu söyleşi düzenledi.

Ayvalık Kütüphanesi Kitap Kulübü söyleşi konuğu olarak ilçeye gelen Uzman Klinik Psikolog Özlem Şen Baysal söyleşisine, ‘Kadın olmak nasıl? Eyvah, kadın olmak çok zor denildiği oluyor mu? Sorularını konuklarına yönelterek başladı.

Söyleşiye, Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Figen Güren, İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Aygül Öncel Şahin, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Tülin Çalışıcı, Ayvalık Kent Konseyi Başkanı ve Kadının Sosyal Hayatını İnceleme ve Araştırma Derneği Şube Başkanı Filiz Karayelli, Kadın Meclisi Başkanı Renin Dilek Tan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği başkan yardımcısı Suat Şerifeken Halk Eğitim Merkezi eğitmen ve kursiyerleri ile vatandaşlar katıldı.

Türkiye’de kadın olmanın meşakkatli olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Özlem Şen, “Ataerkil bir coğrafyada kadın olmak zor. Coğrafya bir kaderdir. Yaşadığımız toprakların kültürüne karışmaya başlarız bir süre sonra” dedi.  Şiddet, kadın cinayetleri, tecavüzler konusuna da değinen Özlem Şen Baysal,   “Bu toplum nasıl bu hale geldi?” diye sordu. Ataerkil baskının atasözlerine kadar işlediğine dikkat çeken Baysal, “Erkeğin istediği zaman cinselliği talep etmesinin hak olduğu bir toplumda ne yazık ki kadın borçlu. Bu talep karşılanmazsa ortaya ne çıkıyor? Zorlama, hafif ikna çabalarından şiddete uzanan bir yelpaze” dedi. Kadınlara, erkek çocuklarını duygularını ifade etmeleri konusunda cesaretlendirme, işleri paylaşan, sorumluluk sahibi çocuklar yetiştirme, erkek çocuklarına cinsellikleri hakkında eğitim verilmesi, merhamet aşılanması sevgi özgüven verilmesi yönünde tavsiyede bulunan Baysal, “Güçlü ve sağlıklı kadınlar güçlü ve sağlıklı nesiller demektir. Şiddetin ölümlerin tecavüzlerin, tacizlerin intiharların çocuk gelinlerin olmadığı bir gelecek diliyorum” dedi.