NİKİTA DERESİNDEN ALINAN NUMUNE 3 AYRI ÜLKEDE İNCELENECEK

Nilgün KAYA

Türkiye’nin sayılı plajlarından Ayvalık Sarımsaklı sahiline dökülen ve Ocak ayınde plajı da kapkara yapan kirli suyu ile gündeme gelen Nikita Deresindeki kirlilik çözüm bekliyor. Bölgede inceleme yapan Norveçli ekibin talebi üzerine dereden alınan su numunelerinin 3 ayrı ülke laboratuvarında inceleneceği öğrenildi. Vatandaşlarsa sorunun kaynağının tespit edilmesini, gereken önlemlerin alınarak Nikita deresinin artık temiz akmasını istiyor.

Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği  tarafından gündeme getirilen sadece Ayvalık’ta değil Balıkesir ve yurt genelinde de yankı bulan Nikita deresindeki kirliliğin tespitinin ardından bölgede iki ayrı inceleme ve geniş katılımlı toplantıya hazırlık olarak bir toplantı yapıldı.

Ayvalık Nikita Deresinden akan zeytin karasuyunun derede ve Sarımsaklı plajında kirlilik yaratması üzerine bölgedeki ilk inceleme , Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerince yapılmış, inceleme sonucunda kirliliğe sebep olan firmaların da hazır bulunacağı  geniş katılımlı bir toplantı yapılmasına karar verilmişti. Toplantı tarihi henüz netlik kazanmazken Norveçli bir ekibin bölgede inceleme yaptı.  Konu özelinde çözüme dayalı ayrıntı ve önerilerin görüşüldüğü incelemede, kirletici unsurların etkilerini yağış etkileşimiyle nasıl olduğunun gözlemlendiği belirtildi. Zeytin karasuyu ve bazı diğer konularda bilgi paylaşımı ve çözüm ortağı olarak Balıkesir’e davet edilen Norveçli ekibin önerisi üzerine Nikita Deresinden alınan zeytin karasuyu numunesi, test edilmesi için üç ayrı ülkede bulunan Norveçli ekibin firmasına ait laboratuvara gönderildi. 10’ar litre olarak alınan zeytin karasuyu numunelerinin ABD, Norveç ve İngiltere’ye gönderildiği öğrenildi.

23 Şubat Cuma günü Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı’nda, planlanan toplantının formatı ve katılımcıların kimler olacağının belirlenmesine yönelik, BASKİ, , Kıyı Yapıları Daire Başkanlığı, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcilerinin katılımı ile bir toplantı yapıldı. Toplantının ana gündem maddesini Nikita deresinin kirliliği oluştururken Körfez kirliliği de görüşüldü. Körfezdeki derelerin özellikle Edremit’teki derenin de benzer kirlilik sorunu yaşadığı vurgusu yapıldı. Toplantıda zeytinyağı üretim prosesi olarak 2 faz konusu üzerinde duruldu.  Aynı gün Ayvalık’ta yapılan bir başka toplantıda da Nikita deresindeki kirlilik konuşuldu. Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan’ın kurum amirleriyle halkı buluşturduğu toplantının gündeminde;  Nikita deresindeki kirliliğin yarattığı endişe de vardı. 15 yıl önce derede balık tutup, suyunu içtiklerini söyleyen vatandaşlar sordu; ‘Nikita deresi ne zaman temizlenecek? Kirlilik nasıl önlenecek?’

HALK UNUTMADI; ‘NİKİTA DERESİ NE ZAMAN TEMİZLENECEK?’

Nikita deresindeki kirlilik toplantıya damgasını vuran konu oldu. Gökay Bacan Nikita deresinde yetkinin DSİ’de olduğunu belirtirken Kaymakam Gökhan Görgülüaslan, “Yılların problemi. DSİ, 10 km’lik alanda dere ıslahı yapacak. Bu sene projeyi yapıp ihaleye çıkacakları yönünde planları var. Nikita deresinde kirletici kaynağı tespit edilemedi. Teknik heyetin bize söylediği; yıllardır meydana gelen kirliliğin dipte birikinti oluşturduğu ve bu birikintinin yağışlarla birlikte kanala karıştığı. Kesinlikle orada bir kirlilik kaynağı var” dedi.

“BİZ O DEREDE BALIK AVLAR, O SUYU İÇERDİK”

Konuyla ilgili söz alan ve ‘Pis suyu cidden inceleyen var mı?” diye soran vatandaş İshak Doğan, “Biz 15 yıl önce o derede balık tutardık. O suyu içiyorduk.  Sonra fabrikalar yapıldı. O pis koku ve atıkların nedeni fabrikalar. Bu önlenirse ikinci yağmurda o dere temizlenir” dedi.

Zeytin işletmelerin tümünün lokasyonlarının belirlendiği,  diğer kirleticilerin tespitine uğraşıldığını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Aydın Özen “Toplantı hazırlıkları ciddiyet ve kararlılıkla sürüyor. Yeni gelişmeler nedeniyle eklemlenen alt konularla da zenginleşiyor. Norveç gurubu hazırlık çalışmalarına hızla devam ediyor. Amacımız bu toplantıya yetişecek verilerimizi toplamak. Sonuç olarak hazırlıklarımızı dikkatle sürdürüyoruz. Başkanımız Zekai Kafaoğlu, Yatırım Toplantısında da bu konunun altını çizerek verdiğimiz önemi belirtti” dedi. Toplantının Mart ayı ortasına kadar Ayvalık’ta yapılması bekleniyor.