RÜZGARLAR KENTİNDE HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜMÜ

Nilgün KAYA

Ayvalık, 9 yıldır etkisini arttıran hava kirliliği konusunda tespit ve çözüm beklerken ilk adım atıldı. Hava kalitesi ölçüm aracı Ayvalık eski garajında ölçümlere başladı.

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan, birçok hastalığın kaynağı hava kirliliğini her yıl artan boyutta yaşayan, İs ve kurumla dolan sokakları gün içinde bile yolda yürünmez hale gelen Ayvalık, kömür ve prina kullanımı nedeniyle yoğun duman bulutlarıyla kaplanıyor. Ayvalıklılar, hava kalitesi ölçümlerinin ardından artan kirliliğe çözüm içinde gereken denetimlerin yapılmasını ve önlemlerin alınmasını istiyor. Bu amaçla önceki yıllarda,  Kent Konseyi, Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık temsilciliği konuyu gündeme getirmiş ve yetkililerin çözüm bulmasını istemişti. 2017 yılının Eylül ayında talepte bulunan Filiz Karayelli başkanlığındaki Ayvalık Kent Konseyi ve Kaymakam Gökhan Görgülüaslan’ın girişimi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ayvalık’ın hava kalitesinin ölçülmesini kabul etti.

İSTASYON TESPİT EDİLEN YERE KURULDU

Hava Kalitesi ölçüm için ölçüm aracı, Ayvalık Belediyesince belirlenen nokta olarak eski garaja yerleştirildi. 30 Ocak Salı günü ilçeye gelen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Marmara Bölge Temiz Hava Merkez Müdürlüğü’nden gelen 5 kişilik ekip istasyonun kurulumunu ve ilk ölçümleri yaptı.

Önemle üzerinde durdukları bir konu olan hava kirliliği konusunda ölçümlerin başlamasından mutluluk duyduklarını belirten Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli “Ayvalık’ın havasının güzelliğinin yanı sıra kışın kömür yakılmasından kaynaklanan bir hava kirliliği var. İlçede ısınmak için kullanılan kömür sobaları yanında kalorifer sisteminde kömür ve pirina kullanımı nedeniyle kent yoğun duman bulutlarıyla kaplanmaktadır. Halkın sağlığını bu derece etkileyen Ayvalık’taki hava kirliliğini ölçebilmek ve gereken önlemleri alabilmek için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Laboratuvar Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev yapan seyyar gezici istasyonların gece-gündüz ve mevsimsel olarak ilçemizde ölçüm yapması gerekiyordu. Ayvalık halkını temsil eden Kent Konseyi olarak bu cihazın Ayvalık’ta ölçüm yapması için 2 Kasım 2017 tarihli yazı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurduk. Ardından Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Kaymakamlığına yazdığımız yazılarla konuyla ilgili destek istedik. Başvurduğumuz kurumların duyarlı yaklaşımları ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ayvalık için ölçüm cihazı tahsis etti ve bugün Ayvalık’ta hava kirliliği ölçülmeye başlandı. Yapılacak olan ölçüm sonucunda hava kirliliği yüksek çıktığı taktirde 12 ay sürekli ölçüm yapacak bir cihaz getirilecek ve daha sıkı tedbirler alınacaktır. Ayvalık’a getirilecek doğal gazın sorunu çözeceğine inanıyor, yetkililerden bu konuda somut adımlar atmasını istiyoruz. Ayrıca bugün için yapılacak şey; İlçeye giren kaçak ve düşük kalorili kalitesiz kömürlere ve yakılan pirinalara karşı acilen tedbirler alınması, İlçede fabrikalara ve meskenlere baca filtresi uygulaması getirilmesi ve uygulamaların sürekli kontrol edilmesidir. Sonuç olarak bu kent bizim ve temiz havası ile ünlenmiş bu kenti yine biz korumalıyız” dedi.

“AYVALIK’IN HAVASINI TEMİZLEMENİN EN GÜZEL YOLU DOĞALGAZIN GELMESİ”

Doğalgazın Ayvalık’a gelmesinin şart olduğunu belirten Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise, “Yapılan müracaat sonucu Balıkesir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden bu araç geldi. Ayvalık’ın kışın özellikle bacalardan çıkan kömür ve benzeri yakıtlardan çıkan kirli havayı tespit etmek için. Bakanlığa teşekkür ediyorum. Ayvalık’ın tam ortasındayız. 3 ay burada konuşlanacak. Ayvalık’ın havasını tahlil edeceğiz ve elimize gerçek bir rapor alacağız. Bunları neden yaptırıyoruz. Ayvalık’ın havasını temizlemenin en güzel yolu doğalgazın gelmesi. Biz Ayvalık Belediye Meclisi olarak geçen yıl içinde Ayvalık’a doğalgaz gelmesi için müracaatımızı yaptık hatta kendi yollarımıza vereceği zararı Ayvalık Belediyesi olarak karşılama kararı aldık. Elimizde böyle bir döküm olursa tahmin ediyorum Burhaniye’ye kadar gelecek doğalgazı Ayvalık’a getirmek için önemli bir sonuç olacak. Ayvalık’ı daha yaşanır bir hale getirmemiz lazım. Ayvalık’ın havası aslında çok temizdir. Kazdağı’ndan gelen Poyraz ve denizden gelen İmbat ile havası çok temiz ama bazı dönemlerde özellikle havanın esmediği ve alçak basınç olduğu dönemlerde sobadan çıkan dumanlar hava kirliliği yaratıyor. Bu geçici ama Ayvalık’a yakışmıyor. Doğalgaz Ayvalık’a gelirse bu sıkıntılardan kurtulacağımıza inanıyorum” dedi.

Balıkesir’de kent merkezinde iki adet, Bandırma, Edremit ve Erdek’te toplam 5 sabit ölçüm istasyonu bulunduğunu kaydeden yetkililer, yapılan ölçümlerin sonuçlarına göre Balıkesir’de şu ana kadar kritik eşiğin aşılmadığını söyledi.