ÇİÇEK ADASI, NİTELİKLİ DOĞAL KORUMA ALANI İLAN EDİLDİ

Nilgün KAYA

Son olarak Hülya Avşar’ın satın aldığı iddialarıyla gündeme gelen Balıkesir Ayvalık’taki Çiçek Adası, Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ilan edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; Çiçek Adası Doğal Sit Alanı 13.11.2020 tarihli ve 242128 Sayılı Olur ile ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak tescil edildi.

Ayvalık’ta ana karaya 600 metre uzaklıkta, 275 bin metrekare yüz ölçüme sahip Çiçek Adası, beş tapu halinde Katrinli, Katerin ve Hatırlı ailelerinin özel mülkü konumunda. Ayvalık’ın 24 adasından biri olan 2 bin adet zeytin ve 3 bin adet çam ağaçlarıyla kaplı ada, nergisleriyle ünlü.

NİTELİKLİ DOĞAL KORUMA ALANI NE DEMEK?

Nitelikli doğal koruma alanı, doğal yapısı değişmemiş veya az değişmiş, modem yaşam ve önemli ölçüde insan faaliyetleri tarafından etkilenmemiş, doğal süreçlerin hakim olduğu, koruma amaçlarına uygun olarak yörede yaşayanların alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunduğu kara, su, deniz alanları olarak tanımlanıyor.

Bu şekilde tescili yapılmadan önce mevcut bulunan ve bu ilke kararı kapsamında yenisine izin verilemeyen mevzuata uygun yapılar, ekonomik ömrünü tamamlayıncaya kadar kullanılabiliyor. Nitelikli doğal koruma alanlarında madencilik faaliyeti yapılamıyor, taş, toprak, kum alınamıyor, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı gibi malzeme dökülemiyor. Bu alanlarda, koşulları, kapsamı, süresi Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonları tarafından belirlenmek koşulu ve faaliyetin niteliğine göre geçiş dönemi koruma koşulları ve kullanım şartları veya koruma amaçlı imar planlarıyla şu faaliyetlere izin verilebiliyor;

– Kesin Korunacak Hassas Alanlarda izin verilebilen faaliyetler bu alanlarda da yapılabilecek.

– Entegre tarım ve hayvancılık uygulamaları hariç, barınma amaçlı olmamak ve diğer kurum görüşlerindeki sınırlamalar saklı kalmak kaydıyla tarım ve hayvancılık faaliyetlerine izin verilebilecek.

– Doğal dengenin devamlılığının sağlanması amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda alanın özelliğinden kaynaklanan faaliyetler sürdürülebilecek.

– Koruma amaçlı imar planı yapılması koşulu ile alanın ve çevrenin özelliklerinden kaynaklanan faaliyetlerin korunması ve geliştirilmesi amacına yönelik iskele, balıkçı barınağı, bekçi kulübesi inşa edilebilecek.

– Günübirlik alanlar, A tipi hariç mesire alanları ile kıyı mevzuatına uygun olarak park ve rekreaktif alanlar yapılabilecek.

– Zorunluluk halinde atık su arıtma tesisi, atık su deşarjı, kanalizasyon şebekesi, içme suyu temini, jeotermal suyun çıkartılması ve iletim hattı, enerji nakil hattı, trafo, şalt sahası, iletişim hattı, ulaşım hattı, açık otopark, teleferik ve telesiyej inşa edilebilecek.

– İmar planı yapılmasına gerek duyulmayan denize girme, güneşlenme ve amatör su sporları gibi faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla sabit olmayan duş, gölgelik, soyunma kabini, büfe, tuvalet, su sporları için kullanılan malzemelerin depolanabileceği sökülür takılır nitelikte yapılar ve ahşap iskele ile koruma amaçlı imar planı yapılması koşuluyla iskele yapılabilecek.

– Koruma amaçlı imar planı veya geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarına uygun olarak süs bitkisi, tıbbi ve aromatik bitki, fidan üretilebilecek. 

– kamping alanları düzenlenebilecek.”

YAŞAM SAVUNUCULARI ENDİŞELİ

Ayvalık’ta karar, yaşam savunucuları tarafından endişeyle karşılandı. 1. derece doğal sit alanı olan Çiçek Adası’nın Nitelikli doğal koruma alanına dönüştürülmesiyle koruma statüsünün düşürüldüğüne dikkat çeken Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, “, 2017 yılında Bakanlığın gönderdiği öneri paftalarında bu alanların 1. dereceden 2. dereceye düşmesi öngörülüyordu. Şimdi tek tek açıklanıyor. “ dedi.