AYVALIK’TA HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMÜ YAPILACAK

Nilgün KAYA

Ayvalık’ı 9 yıldır etkisi altına alan hava kirliliği konusu Kent Konseyi tarafından gündeme getirildi. Konsey; belediye, Kaymakamlık, Valilik ile İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne dilekçeyle ölçüm talebinde bulunurken Kaymakam Gökhan Görgülüaslan’ın girişimiyle ölçüm yapılması için ilk adım atıldı. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün yeni yılın ilk ayı içinde ilçeye seyyar ölçüm cihazı göndermeyi planladığı öğrenildi.

Bol oksijeni ve kaliteli havası ile turizmde yer edinen Ayvalık’ta, havaların soğuması ile birlikte kendini hissettirmeye başlayan ve 9 yıldır etkisini hissettiren hava kirliliği sorunu her sene daha da yoğunlaşıyor. İs ve kurumla dolan sokaklar gün içinde bile yolda yürünmez hale geliyor. Balıkesir’de sabit ölçüm kabinlerinde hava kirliliği ölçümleri düzenli olarak yapılırken Ayvalık’ta bugüne kadar herhangi bir ölçümün yapılmaması Ayvalık Kent Konseyini harekete geçirdi.  Belediye, Kaymakamlık, Valilik ile İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne dilekçeyle başvuran Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, ilçede hava kalitesinin tespiti için ölçüm talep etti.

“KÖMÜR VE PRİNA KULLANIMI NEDENİYLE KENT YOĞUN DUMAN BULUTLARIYLA KAPLANMAKTA”

Dilekçede, ‘Bol oksijeni ve kaliteli havası ile turizmde yer edinen Ayvalık ilçesinin bu güzide özelliği, kış aylarında yerini karbon monoksit, kükürt dioksit, havada asılı partiküller vb diğer gazların oluşturduğu ağır hava kirliliğine bırakmaktadır. İlçede ısınmak için kullanılan kömür sobaları yanında kalorifer sisteminde kömür ve prina kullanımı nedeniyle kent yoğun duman bulutlarıyla kaplanmaktadır. İlçeyi kaplayan kirli hava, insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur, kanın oksijen taşıma özelliğinin azalmasına sebebiyet verir, sinir ve akciğer sistemlerini olumsuz etkiler, fonksiyonlarını azaltır, çocuklarda beyin zararlarına sebebiyet verir, akciğer dokusunu erken yaşlandırır. Bu nedenlerle Ayvalık’taki kirli havanın ölçülmesi, gereken önlemlerin alınması maksadıyla tarafımızca Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile iletişime geçilmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Laboratuar Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev yapan seyyar gezici istasyonların gece-gündüz ve mevsimsel olarak ilçemizde ölçüm yapmaları talep edilmiştir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden gelen cevapta gerekli ölçümlerin Ayvalık Kent Konseyi talebiyle yapılması halinde ortaya bir ücret çıkacağı, ancak ölçümlerin Ayvalık Kaymakamlığı talebiyle yapılması durumunda herhangi bir ücret gerektirmediği’ belirtilmiştir. Bu bilgiler ışığında hava kirliliği ile ilgili tedbirlerin alınması ve takip edilmesi için Ayvalık Kaymakamlığı tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden gerekli ölçümlerin yapılması hususunu talep ederiz’ denildi.

ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ, YER TESPİTİ İÇİN KAYMAKAMLIK VE BELEDİYEDEN GÖRÜŞ BEKLİYOR

Kent Konseyi’nin dilekçesi üzerine 10 Kasım’da Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazı gönderen Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, ise talepten bahsederek gereğinin yapılmasını istedi.  Kent Konseyi ve hemen ardından Ayvalık Kaymakamı Görglüaslan’ın hava kirliliği sorununun boyutlarını  tespit etme ve çözüm bulunmasına yönelik girişimleri sonucunda bakanlıkla yazışma yapan İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerinin Ayvalık Kaymakamlığı ve Belediyeye yazı yazarak, seyyar ölçüm cihazı için yer belirlemesini istedi. Enerji ve güvenlik açısından uygun bir nokta belirlenmesi amacıyla teknik araştırmanın ardından sonucun bildirilmesini talep eden müdürlüğün 2018 0cak ayında Ayvalık’a seyyar ölçüm cihazı göndermeyi planlandığı öğrenildi.

“İNSANLARIN EN ÖNCELİKLİ BAŞLIKLARINDAN BİRİ SAĞLIKLI ÇEVREDE YAŞAMAK”

Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, “Hava Kirliliği özelinde Kaymakamlığımıza bir talep olmuştu. Biz de o talebi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze gönderdik ve ölçümlerin yapılmasını ve o noktada kurumumuzca neler yapılabilir, onun arayışında olmak istedik. İnsanların en öncelikli başlıklarından biri sağlıklı bir çevrede yaşamak. Bunu herkesin hak ettiğine inanıyorum.  Bu nedenle elimizden geldiğince tüm kurum ve kuruluşlarımızla bu ortamı sağlamaya dönük bir çalışma gerçekleştirmek istiyoruz. İlgili kurumumuz gelip ölçecektir ve limitler var biliyorsunuz. İnsan sağlığı için olumlu olumsuz tarafları nedir onlar tespit edilecektir” dedi.