NECMİ KOMİLİ İLKOKULU’NA ‘GIDA ORMANI VE BOSTANLI ‘ UYGULAMA BAHÇESİ YAPILDI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi’nde bulunan Necmi Komili İlkokulu ‘nun permakültür ilkeleriyle düzenlenen bahçesi ve oyun alanı, yapıma katkı veren İş insanı ve eski TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in de  katıldığı törenle açıldı.

Onarıcı tarım tekniklerinin kullanıldığı, Armuttan Hünnap’a, İğde’den Zerdali’ye 10 çeşit meyve ağacının bulunduğu Gıda ormanı, Ekinezya’dan Adaçayı ‘na, Kekik’ten biberiye’ye 12 tıbbi bitki ile toplam 82 çeşit olmak üzere 1200 bitkinin yetiştiği bostanın yer aldığı 33 dönümlük uygulama bahçesinin açılış töreni 4 Kasım Cuma günü düzenlendi.

Fotoğraflar Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

Açılış kurdelesini Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Belediye Başkanı Mesut Ergin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, İş insanı ve eski TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve eşi Cem Boyner birlikte kesti.

Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman

Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, “Öğrenmeyi ezberden ayıran, bilgiyi içselleştirmek ve hayata geçirmektir. Bu da ne kadar erken olursa o kadar kalıcı olur. Evlatlarımız doğaya karşı ilgili ve duyarlı bireyler olarak yetişsin istiyoruz. Yüksek bir çevre bilincine sahip olmalarını arzu ediyoruz. Çocuklar, vakitlerinin çoğunu okulda geçiriyor. Dolayısıyla okulların fiziksel yapısının, onların doğa dostu yaşam pratikleri kazanacakları bir ortama dönüşmesi çok önemli. Geleceğe dair su kıtlığı uyarıları verilen dünyamızda doğru su tüketimi bilincine sahip olmanın hayati bir önemi var. Çocukların tabiatla başanlı bir ilişki kurmasında ve çevre okuryazarlığı kazanmasında okul ortamlarının düzenlenmesi büyük önem taşımakta. Necmi Komill İlkokulu bahçe peyzaj çalışmasına katkıları nedeniyle bağışçımız Sayın Ümit Boyner’e teşekkür ediyorum. Planlanacak yeni çalışmalarla bilinçli nesiller yetiştirileceğine inanıyorum.” Dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, “Dünyadaki kuraklık, iklim değişikliği ve akabinde pandemiden dolayı yaşanan sıkıntıların tanımsal faaliyetleri ön plana çıkardığı bir dönemde, öğrencilerimizin modern ve bilimsel tarım anlamında en iyi şekilde eğitim almaları için okul ortamlarının iyileştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda Necmi Komili okulu bahçe peyzaj çalışmasına katkısı nedeniyle bağışçımız Sayın Ümit Boyner’e teşekkür ediyorum.” Dedi.

Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır

İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, ” Yağmur suyu hasadı ve farklı yetiştirme ortamları kullanılarak kendi kendine yetebilen peyzaj alanlarının oluşturulması dünyamızın geleceği için büyük önem arz etmektedir. Okul ortamında çocukların doğru tarım uygulamalarını öğrenerek büyümeleri için yapılan her yatırım, geleceğimizi güvence altına almak için atılmış önemli bir adım olacaktır. Değerli bağışçımız Sayın Ümit Boyner’in yapmış olduğu katkılar için teşekkür ediyorum.

Okul Müdürü Mithat Ergün, “Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın su tasarrufu ve doğru tarım yöntemlerini öğrenebilecekleri deneyimleyebilecekleri bir ortam oluşturmak amacıyla başladığımız projede başta bağışçımız Sayın Ümit Boyner olmak üzere emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki süreçte hem öğrencilerimize hem de velilerimize yönelik planlayacağımız eğitimlerle bilinçli vatandaşlar yetiştirilmesine katkı sağlamak en öncelikli amaçlarımızdan biri olacaktır.” Dedi.

İş insanı Ümit Boyner

Ümit Boyner konuşmasında, “Ayvalık çok genç yaşta kaybettiğimiz rahmetli babam Acar Alpay’ın memleketi ve tabi benim de memleketim. Köklerine çok bağlı olan babam bir Ayvalık ve Kuzey Ege aşığıydı. Biz de hep kökümüzü burada bildik. Çocukları ve torunlar olarak adı burada ansın yaşasın diye arzu ettik. Aileler çocuklarına kök verir, okul da kanatlarını takar Ailemizde öğrendiğimiz değerler okulda öğrendiğiniz bilgilerle pekişir. Kökümüzden ne kadar uzaklaşırsak o kadar yalnızlaşırız, yabancılaşırız. Bugün gittikçe betonun boğduğu şehirlerde yaşıyoruz. Oysa hepimizin özü doğa. Biz ağaç, doğa, canlı sevgisiyle büyüdük. Kökümüz hep doğa sevgisi oldu.

Çocuklar içinde temiz Ege havasında fidan dikmeyi, o fidanı büyütmeyi, yeşillenmesini, çiçek vermesini, meyve vermesini, doğayı yaşayarak kanatlanmalarını, bitkileri, ağaçları, kuşları, böcekleri severek, unutmadan büyüyebilmelerini doğanın varolmamız ve insanlık olarak devam etmemiz için en büyük güç oldugunun farkındalığında, köklerinden kopmadan hayata başlamalarını hayal ettik. O nedenle babamın anısına öğrencilerimiz için bir bahçe yapmak bize çok anlamlı geldi. Bizim neslimiz yaşadığımız dünyaya, doğayı paylaştığımız canlılara ne denli saygı duymamız ve doğanın bize bahşettiği kaynakları tüm canlılarca adilce paylaşmamızın çocuklarımız ve torunlarımız için ne kadar önemli olduğunun bilincine varmakta geç kaldı. Çocuklarımızın bizden daha akıllı, daha bilinçli olduğunu görüyor ve bundan büyük bir umut duyuyorum. Acar Alpay anısına kurduğumuz bu hayalin sevgili çocuklarımızın ve sevgili ailelerinin emanetinde büyümesini, örnek olmasını ve bu hayallerin çoğalması diliyorum. Bu yolculukta bizlere destek olan sevgili Okul Aile Birliğine, Okul yönetimine, Sevgili Aybikeye bu projeye başlamadan önce bize nasıl bir bahçe istediklerini coşkuyla anlatan sevgili çocuklarımıza, emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ailem adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.

Proje konusunda bilgi veren Peyzaj Mimarı-Permakültür Danışmanı Aybike Zengin, “Bu projeyi çocukların kurduğu bahçe hayalleri oluşturdu. Dünyadaki iklim değişikliği nedeniyle yapılacak her çalışmada olması gerektiğine inandığım, su hasadı ve toprak onarım bu projenin en önemli temellerindendi. Ama asıl bu projeyi çocukların kurduğu bahçe hayalleri oluşturdu. Tasarıma başlamadan öğrencilerle bir araya geldik. Bana özgürce hareket edebilecekleri, öğrenirken eğlenebilecekleri bir bahçe isteklerine vakıf olduğum harika resimler verdiler. Bunlardan yola çıkarak, bahçede oyun oynarken toprağı farklı türdeki bitkileri keşfedip meyvelerini tadıp, çiçeklerini kokladılar. Keşfederken öğrenip eğlenebilecekleri alanlar bahçede yerlerini aldı. Bahçedeki oyun alanlarından tutun, ders için yapılan açık hava sınıfları, sebze bahçeleri, bahçedeki her yer kendi yaratıcılıklarını da kullanarak vakit geçirebilecekleri potansiyeli barındırıyor. Onarıcı tarım tekniklerinin kullanıldığı bütünsel bir bakış açısı ile tasarladığım bu bahçede farklı tarım modellerinin de olabileceğini öğrencilere sunma deneyimleme ve üretim yapabilme imkan sunulmuştur.” Dedi.

Ümit Boyner’e teşekkür plaketi Kaymakam Hasan
Yaman tarafından takdim edildi.