BİRLİKTE HAZIRLADILAR, BİRLİKTE ORUÇ AÇTILAR

Nilgün KAYA

Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık Şubesi, Muharrem orucunu dernek binalarında yapılan lokma ile açtı. Hazırladıkları yiyeceklerle birlikte oruç açan dernek yönetimi ve üyelerine bazı demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar da eşlik etti.

Hz. Muhammed’in torunu olan Ehl-i Beyt’ten Hz. İmam Hüseyin’in Kerbela’da 72 yaranı ile susuz ve zulm ile şehit edilmesi üzerine Alevilerin 12 gün tuttuğu oruç, Ayvalık’ta da Pir Sultan Abdal Derneği’nde yapılan lokma ile açıldı. Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten ve Tülay Çankaya, Nurten Büyükel, Mehmet Ali Tuncer, Mehmet İnç, Ali Ateş ve Neslihan Kürtül Anaz’dan oluşan Şube yönetiminin katıldığı oruç açmaya, CHP İlçe yönetimi, CHP Kadın Kolları, Emek Partisi, Birleşik Haziran Hareketi, AYKÜSAD, Kent Konseyi Kadın meclisi temsilcileri ile vatandaşlar eşlik etti. Perşembe akşamı saat 19.00’da dernek binasında imece olarak hazırlanan yiyeceklerin bulunduğu masalarda bir araya gelen dernek üyeleri ve vatandaşlar, birlikte oruç açtı.

 “BUGÜNLER ALEVİLER İÇİN İNANÇ AÇISINDAN ÖNEMLİ GÜNLER”

Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten, “Bugünler Aleviler için inanç açısından önemli günler. Muharrem ayı boyunca tüm Alevi kurumlarında oruç tutanlarla ilgili oruç açma ve lokma düzenlenmektedir. 12 gün süren orucumuz, her türlü hayvani gıdadan ve sudan uzak tutulur. Bunun evvelinde 3 gün masumu pak ve bir gün de Ana Fatma orucu tutanlarımız vardır. Toplam 16 günde Aleviler her türlü keyif verici maddeden uzak durarak bir nevi perhiz denilecek orucu tutarlar. Oruç bitiminde Muharrem Cemi yaparız. O da bir yas cemidir. Kerbela’da şehit düşenler için üzüntümüzü dile getiririz. Gönüllerimizi birleyip evlerimize dağılırız. Kerbela bizim için İslamiyet’i kabulümüzde önemli bir referans olmuştur. Aleviliğin kadim tarihinde geçmişinde var olan Muharrem Orucunu Kerbela hadisesinden sonra yas kimliği ile bugünlere getirmişizdir. Bugünler zalimlerin mazlumla geldiğine inandığımız günlerdir. İnsanlık tarihinin Kerbela’ları bize göre bitmez ama Yezid’in olduğu her yerde Bir Hüseyin olacaktır. Bugünde var. Biz Kerbela derken Roboski’yi  asla unutmayız. 10 Ekim katliamını asla unutmayız. İŞID’ın Ortadoğu da gişitiği katliamları unutmayız. Görevi sonrası otobüsünü beklerken Mithatpaşa’da şehit edilen 34 polisimizi de unutmayız. Bu tür ölümlerin olduğu her yer bizim için Kerbela’dır. İnsanın insan olma değerini kaybedip bir diğerini sadece inancı ya da farklı siyasi düşünceleri nedeniyle öldürme hakkını kendini görmesi onu yezid yapar. Biz yezide boyun eğmeyiz. Bizim boynumuzu büküp kendi Alevisi yapmak isteyenler bu duyurulsun. Bizi hiçbir iktidar kendi Alevisi yapmamıştır. Bu iktidarda buna muktedir olamamıştır. Biz hak bildiğimiz olda, kendi bildiğimiz değeler çerçevesinde yola devam edeceğiz ve faşiste de her zaman yezid diyeceğiz. Halkların kardeşliği ile bu coğrafya yaşanır ve aşkın yüzü olacak dediğimiz anda barış olur” dedi.