ZEYTİN ÖNCE MASAL SONRA TİYATRO OLDU

Nilgün   KAYA

Sadece bir ürün değil bir kültür olan Zeytin, bir ziraat mühendisi, bir yazar, bir iş adamı, bir çizer ve tiyatroya gönül vermiş bir öğretmenin işbirliğinde önce masal sonra tiyatro oyunu oldu. ‘Ege’nin Hazinesi’ adlı masal kitabından tiyatroya uyarlanan oyunda ise Ayşecik Anaokulu öğrencileri rol aldı.  

Edremit’te Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Murat Küçükçakır’ın fikir babası olduğu, Yasemin Akbaş’ın yazıp Sahir Erdinç’in resimlediği ‘Ege’nin Hazinesi’ adlı masal kitabı Özgün Zeytincilik sahibi iş adamı Ahmet Sucu tarafından kitap olarak yayınlatıldı. Binlerce yıldır bölgenin yaşam şekline yön veren, sağlık ve bereket katan zeytinin yeni nesle anlatılması amacıyla oluşturulan kitap, 2 yıl önceki Zeytin Hasat Şenliklerinde dağıtıldı. Beğeni toplayan masal kitabı ‘Ege’nin Hazinesi’ Ayvalık Sanat Derneği üyelerinden Ayşecik Anaokulu sahibi Ayşe Tosunoğlu tarafından tiyatroya uyarlandı.

ANAOKULU ÖĞRENCİLERİ OYUNDA ROL ALDI

Ayvalık Sanat Fabrikası’nda 23 ve 24 Mayıs günleri sahnelenen oyunda Ayşecik Anaokulu öğrencileri rol aldı. Oyunun anlatıcısı Simge Çalışkan olurken Ege’yi Asya Açıkdilli, Yaşlı ağacı Rabia Gözcan, Delice Kadını Aleyna Toprak, Çetrefil Kuşu Buse Karan, Öğretmeni Nazmiye Demirci, Babayı Egehan Karabulut canlandırdı. Oyunda Binnursu Özyılmaz, Asya Düzbasar, Demirhan Topçu, Ada Asel Arınç ve Egehan Oda da rol aldı. Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü himayesinde Özel Ayşecik Anaokulu sunumuyla hazırlanan, Özgün Zeytinciliğin sponsorluğundaki oyun büyük beğeni topladı. Oyunu, aralarında Kaymakam Namık Kemal Nazlı, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır’ında bulunduğu çok sayıda kişi izledi. 2 gün boyunca öğrenciler ve çocuklar için özel gösteri yapıldı.

“YAPILMAYANI YAPTIK,  BU BİR İLK”

Kitabın oluşma serüvenini anlatan Murat Küçükçakır, “İçinden zeytin geçen masal kitabı yoktu. Böyle bir kitap ülkemiz için çok gerekliydi. Yaptığım araştırma beni Yasemin hanıma götürdü. Yasemin hanım kitabı yazdı, Ahmet Bey bu kitabı çok sevdi ve sahiplendi. Bu masal kitabı ile yapılmayanı yaptık. Araştırdım bu bir ilk kitap ve şu ana kadar ikincisi de olmadı. Zeytini sevdirmek için büyüklerle uğraşmak istemiyoruz. Küçük yavrularımıza zeytini sevdirirsek gelecekte daha çok zeytin tüketen bir toplum oluştururuz diye düşünüyorum” dedi.

“SAHİPLERİNE ULAŞTI”

İş adamı Ahmet Sucu, “Sahiplerine indi, ulaştı. Zeytin hasat şenliğinde İzmir Olivtech fuarında oynayacağız. Zeytin ağaçlarının arasında doğal ortamda oynanacak. Ayvalık bir şeyler yaratıyor. Zeytin çekirdekleri yaratıldı ve şimdi bu oyun grubu yaratıldı” dedi.  Masal kitabını tiyatroya uyarlayan Ayşe Tosunoğlu, “Ege’nin hazinesini okuduktan sonra kesinlikle sahnede oynanması gerektiğini düşündüm ve aylarca yazdım. Hem yazıp hem oynadık. O yüzden biraz hızlı çıktı bu oyun. Eylül’de kitabı aldık ve şu anda oyun sahneleniyor” dedi. Yazar Yasemin Akbaş, “Bu fikir bana geldiğinde sevinerek, hevesle karşıladım. Çocuk kitaplarını, masalları seviyorum. Aklımda da bir kaç proje vardı. Konu da zeytin, zeytinyağı. 2 sene önce 15 günde yazdım kitabı. Masalda renkli karakterler var. Dramaturji çalışması zahmetli bir süreç. Merak ve heyecanla bekliyorum” dedi.