AYVALIK’TAN OZANLAR GEÇTİ

Nilgün KAYA

Ayvalık Anadolu Lisesi iki yıl önce başlattığı Âşıklar Şöleninin 3. sünü İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde 23 Mayıs günü gerçekleştirdi.  2015 yılında ‘Atalardan ötelere’, önceki yıl ise‘Al bayraktan gök bayrağa âşıklar’ temasıyla gerçekleştirilen şölenin bu yıl ki teması ‘Yesevi’nin İzinden, Dedem Korkut Sazından, Yunus Emre Özünden, Âşık Veysel Gözünden, Ata Yurdundan Anadolu’ya’ oldu.

Ayvalık Halk Eğitim Merkezi ve Ayvalık Anadolu Lisesi işbirliği ile Bengi Projesi kapsamında gerçekleştirilen Aşıklar Şöleni, öğretmenler ve kursiyerler kadar öğrenciler tarafından da ilgiyle izlendi.  Geleneksel Âşıklık Sanatı hakkında farkındalık oluşturarak kültürel birikimin yeni nesillere tanıtılması amacıyla düzenlenen şölen, 23 Mayıs günü saat 13.30’da başladı. Teması, ‘Yesevi’nin İzinden, Dedem Korkut Sazından, Yunus Emre Özünden, Âşık Veysel Gözünden, Ata Yurdundan Anadolu’ya’ olan şölene konuk olarak Erzurumlu Âşık Temel Turabi, Karslı Âşık Mustafa Aydın ve Kazakistanlı Dombra Sanatçısı Şemsigül Jakupova katıldı. Aşıklar, koşma, türkü, doğaçlama şiir, lebdeğmez, atışma gibi çeşitli halk şiiri türlerinin örneklerini sundular.

AŞIKLAR ATIŞTI, SEYİRCİLERE ŞİİRSEL SORULAR YÖNELTİLDİ
Bu yıl 3.Geleneksel Âşıklar Şöleni adıyla düzenlenen programda canlı olarak sunulan dombra enstrümanının ezgileri büyük beğeni toplarken âşıkların söz ustalığına dayalı atışmaları da ilgiyle izlendi. Program içerisinde seyircilere ödüllü şiirsel sorular yöneltildi. Özellikle lügaz (Bilmece) yarışmasına yüksek bir katılım gerçekleşti. Sanatçılara program sonunda Ayvalık Anadolu Lisesi ve Halk Eğitim Merkezince hazırlanan kursiyerlerin ürettiği el işi eserler, plaket, yöresel ürünler ve kitaplardan oluşan armağanlar hediye edildi. Sanatçılar, Ayvalık Anadolu Lisesi ve Ayvalık Halk Eğitim Merkezi kurumlarının dayanışmayla yürüttükleri bu gibi etkinlerin, önümüzdeki dönemlerde de geliştirilerek devam etmesinin, geleneksel kültürün yaşatılmasına büyük katkı sağlayacağını belirterek, hazırlayanlara ve katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür ettiler.