ENGÜRÜ SİTE BAŞKANI USLU, “ÖNEMLİ VE YERİNDE BİR ADIM”

 Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Engürü Sitesi’nde derin deşarj sisteminde yenileme yapılırken, 50 kişilik BASKİ ekibinin 3 gün 24 saat çalışarak teknik eksiklikleri giderdiğini belirten Engürü Site Başkanı Gürsel Uslu, sistemin 17 Mayıs’tan itibaren kullanılmaya başlandığını söyledi.

Süreci anlatan ve emeği geçenlere teşekkür eden Gürsel Uslu, “AK Parti ilçe teşkilatı başkanı Hakan Kayaalp’ten Sahilkent Mahalle sakinlerine büyük destek. İlimizin ve ilçemizin marka değerini artıran Mavi Bayraklı Plajlarımızın korunabilmesi için Hakan Kayaalp ve BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram tüm yetkili BASKİ uzmanlarını Ayvalık ilçesine yönlendirerek, 50 kişilik ekip 3 gün 24 saat çalışarak teknik eksikliklerin giderilmesini sağladı ve Yeni Deşarj Sistemini devreye aldı. BASKİ tarafından ihalesi gerçekleştirilerek yapım işi tamamlanan yeni Atık Su Deşarj Hattı yüklenici firmanın çalışmaları sırasında uygulama ve teslim süresinde beklenmeyen bazı olumsuzluklarla karşılaşılmış olmasına karşın, tesis 17 Mayıs itibarı ile ve tam kapasiteli olarak işletmeye alınmış bulunmaktadır. Derin deşarj tesisleri de bilimsel kabul görmüş olan atık su bertaraf yöntemidir. Bu yeni sistemin uygulamaya alınması ile turizm sezonu öncesi mahalle ve ilçe sakinleri derin bir nefes almıştır. Montaj aşamasında istenilen düzeyde ve daha fazla gecikmeye meydan verilmeden işin sonuçlandırılabilmesi için konuya yakın ilgisi ve takipçisi olan Ak Parti İlçe Başkanı Hakan Kayaalp ve özellikle proje bazında katkı vererek veya bizzat yerinde fiilen çalışmaya katılan BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram, Genel Müdür Yardımcısı Hamdi Dereyurt ve diğer  gece gündüz demeden bizzat  üretimi  yönlendiren BASKİ Yöneticileri İzzet Günal ve Sadık Okutucu’nun  gözlenen özverili çabaları yöre sakinlerinin takdirleri ile karşılanmıştır” dedi.

“ARITMA YERİ SORUN YARATIYOR”

Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisinin yer seçimini yanlış bulduğunu belirten Uslu, “Yer seçiminin yetkin uzmanlarca da sürekli eleştirileri ile karşı karşıya kalan Elektroflükasyon Prosesli Arıtma Tesisi ise yine aynı bölgede yer almakta olup halen mevcut hukuksal sorunları nedeniyle işletme dışı bulunmaktadır. Çalıştırıldığı kısa sürede ise özellikle yerleşim alanında bulunan mahalle sakinlerinin uygulamada ortaya çıkan sıkıntılar nedeniyle şikayetlerini devamlı olarak ilgili makamlara ilettikleri bilinmektedir. Bir önceki dönem Ayvalık ilçe Belediyesince bu tesisin, ilçemizin atık su sorununu kökten çözecek bir proje olduğu iddia edilmiş, ayrıca kapalı bir sistemle çalıştığından dolayı ‘Çevreye Koku Yaratmayacak’ sözü de eski Belediye Başkanı Türközen, tarafından açılış töreninde verilmiş bulunmaktaydı. Ancak ‘bölgede yaşayan insanlara herhangi bir rahatsızlık vermeyeceği’ de ayrıca belirtilmesine karşın,  tesisin çalıştırılması ile birlikte ortaya yayılan koku sorunu maalesef yakınında konutları bulunan kat maliklerinin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hürriyetini önemli bir boyutta kısıtlamış ve bu olumsuz durum tesis kapanana kadar sürmüştür” dedi.

2016 turizm sezonunda Engürü Sitesinde düzenlediği toplantıda, yerel yönetim ve muhalefet parti temsilcileri, uzmanlar ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin katıldığı toplantı düzenleyerek, kentte çevre kirliliği konusunda var olan sorunları ele alan Gürsel Uslu, “Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Kuzey Ege İl Koordinatörü Doğan Karataş’ın açıklamalarından Ayvalık Plajlarının üçünde saptanan eksiklikler nedeni ile Mavi Bayrak uygulamasının iptal edilmek durumunda kalındığı ve gerekli önlemlerin süratle alınması gerektiği belirlenmiş, ve bu uyarı katılımcılarca önemle vurgulanarak değerlendirilmiş bulunmaktaydı. Aynı toplantıda Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer ve Ak Parti İlçe Başkanı Hakan Kayaalp de Arıtma Tesisinin yer seçiminin yanlış olduğunu belirtmişlerdi. Yine aynı toplantıda Körfez içinde kurulan ‘Balık Çiftlikleri’nin yer seçiminin de yanlış olduğu tüm konuşmacılar tarafından dile getirilmiş, Hakan Kayaalp de ‘gerekli girişimleri il ve Bakanlık nezdinde yaptığını ve en kısa sürede bu çiftliklerin bölgeden uzaklaştırılacağını’ toplantıda duyurmuştu. Nitekim Kayaalp’in girişimleri sayesinde hukuksal mücadele devam ederken Balık Çiftliklerinin 23 Mart’ta kaldırılması bölge sakinlerinin takdiri ile karşılanmıştır. Bu arada özellikle kent içi kanalizasyon şebeke sorunlarının yeniden ele alınacağı Sahil Kent Mahallesi sınırları içinde uygunsuz ve sorunlu bir şekilde yer alan bu tesisin kaldırılabileceği veya kapasitesine ayrıca yeni yükler eklemeden kent atık sularının Badavut’ta bulunan Atık Su Merkezine yönlendirilmesi gerekliliği de aynı toplantıda ortak bir görüş olarak dile getirilmişti.

Ayvalık Sahilkent Mahallesi Atık Su Tesisinin günlük kapasitesinin 4800m3 öngörülmüş ve ona göre tesis edilmiş olması, maalesef kış aylarında dahi kapasite sorununun yaşanması sebebiyet vermekteydi. Bundan dolayı yeni Derin Deşarj Hattının BASKİ tarafından devreye alınması önemli ve yerinde bir adım olarak anlaşılmaktadır. Yanlış yer seçimi tüm uzmanlarca da kabul edilen bu tesisin daha güçlü kapasiteye ve teknolojiye sahip Badavut’daki Atık Su Arıtma Tesisine entegrasyonu şimdiden hem yeni bir kaynak israfını, hem de önceden öngörülemeyen eksik planlama anlayışının bir yanlışını daha düzeltme fırsatına olanak sağlayacaktır. Her türlü iyi niyetli ve başarıya dönük çalışmaları Ayvalık sakinlerince yakından izlenmekte olan AK Parti İlçe Teşkilatı Başkanı Hakan Kayaalp’in ve BASKİ’nin bu konuda da yöre halkına müjdeli katkılar sağlayacaklarına inanılmaktadır. Bu arada gerek Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Hakan Kayaalp’e gerekse İlçemiz deniz sularının ve çevresel temizliğinin renavasyonunda siyasal bir ayrım gözetmeden ortak çabalarını birlikte sürdüren Ayvalık Belediye başkanı Rahmi Gencer’e Sahilkent Mahallesi sakinleri adına teşekkürlerimizi iletiyoruz”dedi.