” DENİZ ULAŞIMINA AĞIRLIK VERİLECEK”

Nilgün KAYA

19 Mayıs’ta yapılan sembolik seferden 1 gün sonra başlatılan Ali Bey (Cunda) Adası –Çamlık koyu motor seferleri, her yıl artan trafik sorunu ile boğuşan Ayvalık için önemli alternatif olan deniz yolu ulaşımını gündeme getirdi. Ayvalık-Cunda arası Deniz Yolcuları Taşımacıları Derneği yönetimi ile görüşen Belediye Başkanı Rahmi Gençer, teknik eksikliklerin tamamlanmasını talep eden derneğe, destek sözü ile birlikte ilçede deniz ulaşımını hareketlendirecekleri mesajını verdi.

1924’te başlayıp 40’lı yıllara kadar devam eden Ali Bey Adası (Cunda)-Çamlık Koyu deniz yolculuğu, 19 Mayıs’taki sembolik sefer ile birlikte yeniden başladı. 20 Mayıs’ta 4 tekne ile 300 kişinin katılımıyla yapılan seferlerin ardından Ayvalık-Cunda arası Deniz Yolcuları Taşımacıları Derneği yönetimi, durum değerlendirmesi yapmak üzere Belediye Başkanı Rahmi Gençer’i ziyaret etti.

22 Mayıs günü gerçekleşen ziyarette Başkan Gençer ile görüşen dernek başkanı Cengiz Ciğre, yönetim kurulu üyeleri İbrahim Dizlek ve Deniz Ulutepe, Cunda’dan Çamlık koyuna yapılan seferlerin henüz ulaşım değil gezi niteliğinde olduğunu ifade etti. Gerek Cunda gerekse Çamlık koyu iskelesinde hem tekne yoğunluğu hem de teknik eksiklikler nedeniyle yanaşma sorunu yaşadıklarını belirten Dernek yönetimi, iskele çevresinde belli bir bölümün motorlar için ayrılmasını talep etti. Çamlık koyu ve adadaki iskelede deforme olan noktaların düzenlenmesinin yanı sıra aydınlatma, ilave baba konulması ve iskelenin yanaşma noktalarına koruyucu donanım gerektiği de görüşmede dile getirilen sorunlar oldu. Teknik eksikliklerin tamamlanması için gerekeni yapacağını belirten ve farklı birimlere sorun çözülmesi için gerekli talimatı veren Belediye Başkanı Gençer, “Ayvalık’ın trafik sorunu olduğunun farkındayız. Bunun çözümü bazı projelerimiz var, deniz ulaşımını hareketlendirmek ve ağırlık vermek bu projelerimiz arasında ilk sıradaydı. Deniz ulaşımı Ayvalık için birçok açıdan önemli. Deniz yolculuğu, ilçedeki trafik yoğunluğunu bir nebzede olsa rahatlatacağı gibi ilçeye gelen misafirlerimizin bir deniz kenti olan Ayvalık’ı rahat ve keyifli bir yolculuk yaparken farklı bir açıdan görmesi nedeniyle de gerekli ve önemli olduğunu düşünüyorum. Ayvalık- Cunda arası çalışan motorlar bir Nostaljidir bizim için. Şimdi Cunda- Çamlık Koyu arası seferler başladı. Gündemimizde Armutçuk ve Sarımsaklı Gelin Kayasına seferler de var. Ayvalık’ta deniz ulaşımını hareketlendirmek için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık” dedi.

Cunda- Çamlık Koyu arasındaki deniz yolcu motorları sefer saatleri şöyle;

hafta içi Cunda Adası’ndan hareket 18.00 ve 20.00- Çamlık koyundan hareket 19.00 ve 22.30’da, Cuma ve hafta sonu Cunda Adası’ndan hareket 16.00- 18.00-21.30 ve 23.00 Çamlık koyundan hareket 17.00-19.00-22.30 ve 23.30 olacak.