“MAVİ BAYRAĞI NASIL ALDIK ?”

Nilgün KAYA

Ayvalık bu yıl 13 Mavi Bayrak almaya hak kazandı. Çevre değerlerinin korunması açısından önemli olan Mavi Bayrak uygulamasında sayı artışı, atık su arıtma tesisinin 6 aydır kapalı olduğu, farklı noktalardan denize kanalizasyon aktığı belirtilen kentte soru işaretleri nedeniyle sevinçle karşılanamadı.

Çevre eğitimi ve bilgilendirme konusunda 6, Yüzme suyu kalitesinde 5, Çevre yönetiminde 15, Can güvenliği ve hizmetler konusunda 7 olmak üzere toplam 33 kriteri yerine getiren plajlara Mavi Bayrakları verilmeye başlandı. Balıkesir’de 22 noktaya verilen Mavi Bayrak’ların 13’ü Ayvalık’a geldi. Mavi Bayrak sayısında artış yaşandı ancak endişelerini sosyal medya üzerinden paylaşan vatandaşlar, bu artışa sevinemedi. İlçedeki bazı noktaların Mavi Bayrak’ı almaya nasıl hak kazandığı ve Mavi Bayrak’ın nasıl korunacağı soruları gündeme gelirken Mavi Bayrak Yüzme Suyu kriterleri arasında ‘zorunlu’ ibaresi ile yer alan 9 numaralı kriterin ‘Sanayi ve kanalizasyon atıkları plaj alanını etkilememelidir’ olduğu hatırlatılıyor.

“AYVALIK HALKI GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE DENİZE GİREBİLECEĞİNE İNANMIYOR”

Vatandaşların endişeli olduğunu belirten Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği Başkanı Havva Taylan, “ Mavi bayrakları nasıl verdiklerini, hangi tahlilleri yaparak bu sonuca vardıklarını, bu tahlilleri nerelerde yaptıklarını ve tahlil sonuçlarını bizimle paylaşırlarsa seviniriz çünkü Ayvalık halkı güvenli bir şekilde denize girebileceğine inanmıyor. Ayvalık’ın hem körfezden hem de Ege’ye bakan tarafı var denize girmek için ancak körfeze bakan tarafında arıtma tesisinin çalışmaması nedeniyle kanalizasyon olduğu gibi denize bırakıldığı için denize girilmesi riskli. Denizin üzerinde dahi atık parçaları görüyoruz. Badavut’taki arıtmada da sıkıntılar var, o tarafta insan sağlığını tehdit eden unsurlar. Yetkililer bizi aydınlatmalı çünkü eğer Mavi Bayrağı gerçekten hak etmişse bu noktalar boşuna endişelenmeyelim. Ama endişe yüksek. Mavi Bayrak endişeyi gidermiyor. Derin deniz deşarjı yapılsa bile atık sular arıtılmadan denize verileceği için insan sağlığına tehdit oluşturacaktır. Biz Ayvalık Belediyesi ve Kent Konseyi ile birlikte tahlil yaptırmayı planlıyoruz. Bu çalışmadan sonra sonuçları halkla paylaşacağız. Balıkesir Büyükşehir Belediyesinden de ‘İç denize girilemez’ levhası asılmasını isteyeceğiz, çünkü Ayvalıklılar bilir ama dışarıdan gelen misafirlerimiz bilmiyor” dedi.

“ATIK SULAR DEŞARJ BORUSUNDAKİ PATLAKTAN DOLAYI AYLARCA DENİZE AKTI            “

Ayvalık Kent Konseyi Filiz Karayelli, “Ayvalık’ta 13 yere verilen mavi bayrak Ayvalık Kent Konseyi olarak bizleri endişelendiriyor. Biliyoruz ki  aylarca binlerce metreküp kanalizasyon suyu arıtma sisteminin çalıştırılmaması ve deşarj borusundaki patlaktan dolayı arıtılmadan denize akmış ve ciddi bakteri birikimi olmuştur. Burada Mavi Bayrak için çeşitli zamanlarda analizler yaparak onay veren  kuruluşun uluslararası standartlarda akredite bir kurum olması çok önemlidir. Kent konseyi olarak ‘verilen raporlar akredite bir kurumun raporu mudur?’diye soruyoruz. Sudaki bakteri miktarını gösterir akredite kurum raporunu görmek istiyoruz. Koli basilinin halk sağlığını tehdit edebileceğinden endişe duyuyoruz” dedi.