ÖĞRENCİLER, EKMEK İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Nilgün KAYA

Başbakanlık tarafından 2013 yılında başlatılan ekmek israfını önleme kampanyasına Ayvalık Kıvanç Sarlıcalı İlk Okulu’ndan destek geldi. Esnaf ve vatandaşla diyalog kuran, ekmek israfının nasıl önleneceğini anlatan öğrenciler desteklerini, ilçede farkındalığı arttırmak amacıyla yürüyüş, kermes ve halk oyunlarını içeren etkinlikle tamamladı.

Ekmek israfını önleme kampanyasına destek için 2 ay önce çalışmalara başlayan Ayvalık Kıvanç Sarlıcalı İlkokulu, Toprak Mahsulleri Ofisi Bandırma Şubesi ile bağlantıya geçti. Kampanya için hazırlanan broşür ve kitapları edinen öğrenciler, ilçedeki esnaflar ziyaret etti, vatandaşlarla görüşüp Türkiye’de Ekmek İsrafına yönelik araştırma sonuçlarını paylaştı. Ekmek israfının nasıl önlenebileceğine yönelik bilgi verdi.

Kampanyaya destek için hazırlanan projenin son etkinliği ise yürüyüş, kermes ve halk oyunları gösterileri oldu. 11 Mayıs gün saat 10.00’da Öğretmen Evi önünden, Okul Müdürü Güzin Öztüfenk, öğretmenleri ve aileleriyle birlikte hareket eden öğrenciler, ellerinde bayrak ve kampanya sloganlarının yer aldığı dövizler ile Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüdü.  Yürüyüşe TMO Bandırma Şube Müdürü Suat Ünlü ve ilçedeki diğer okul müdürleri de katıldı. Farkındalık yürüyüşünde öğrenciler kampanyanın sloganı olan, “Ekmek yiyeceğin kadar olsun. Köprü olu,r okul olur, yol olur, attığın ekmekle şehirler kurulur’ şarkısını söyleyerek halka mesaj verdi.

“AMACIMIZA ULAŞTIK, FARKINDALIK OLUŞTURDUK”

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte konuşan okul müdürü Güzin Öztüfenk, kampanyada emeği geçen ve katılanlara teşekkür etti. Müdür Öztüfenk, “Kıvanç Sarlıcalı İlkokulu olarak öğrencilerimize, velilerimize ve ilçemize ekmek israfı konusunda bir nebzede olsa toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Bu kampanyada önce öğrencilerimizi ve velilerimizi bilgilendirdik. Ekmek gönüllüleri oluşturduk. Gönüllülerimiz halka bilgi verdi. Günde 2 milyon çöpe atıldığını bunun yerine 500 okul yapılabileceğini anlattı. Dünyada milyonlarca insanın aç olduğunu düşünürsek eskiden nimet dediğimiz, bizim için alın terimiz olan ekmeğe saygıyı belirtmek amacıyla bu çalışmayı yaptık. Amacımıza ulaştığımızı düşünüyorum. Öğrencilerimize bir nebzede olsa ekmeğin anlamını öğretip ona olan saygıyı kazandırmayı hedefledik. Kazandığımızı düşünüyorum” dedi.

“GELECEĞİMİZİN MİMARLARI HALKA İSRAFIN NE KADAR KÖTÜ OLDUĞUNU ÖĞRETMEYE ÇALIŞIYOR”

Ayvalık’taki çalışmanın kampanya kapsamında yapılan en dikkat çekici sosyal çalışma olduğunu kaydeden TMO Bandırma Şube Müdürü Suat Ünlü, “2013 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ekmek israfını önleme kampanyası TMO’ya verildi. Biz TMO olarak bu görevi Türkiye’nin dört bir tarafında yerini getirmeye çalışıyoruz. Halkımızı, çocuklarımızı israf konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Ayvalık’ta Kıvanç Sarlıcalı İlkokulu ile birlikte hazırladığımız program halkımızı bilgilendirme açısından çok güzel bir çalışma oldu. 50 günlük programın sonuna geldik. Geleceğimizin mimarı gençler çocuklarımız halka israfın ne kadar kötü olduğunu öğretmeye çalışıyor” dedi.  Meydanda konuşmaların ardından okulu 3-A sınıfı öğrencileri Kafkas yöresi, 1-A sınıfı öğrencileri dans gösterisi, 4-B sınıfı ise öğretmenleri Cengiz Gündoğan ve Burak Gelici yönetiminde halk oyunları gösterisi sundu. Öğrencilerinin annelerinin hazırladığı yiyecekler de kermeste satışa sunuldu.