COĞRAFİ İŞARET FARKINDALIĞI TOPLANTISINDA ZEYTİNİN KORUNMASI İSTENDİ

Fotoğraf: Nilgün KAYA

Nilgün  KAYA

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanlığı tarafından Ayvalık’ta düzenlenen ‘Coğrafi İşaretlerde farkındalığın arttırılması’ konulu eğitim toplantısında coğrafi işaret prosedürü ve üreticinin bakanlıktan beklediği desteğin yanı sıra zeytinyağına coğrafi işaretin bulunduğu Ayvalık’ın zeytin yasasının değiştirilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu da gündeme geldi.

İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ev sahipliğinde, 11 Mayıs günü Ayvalık Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen eğitim toplantısında, Dr. Neşe Altıntaş, Gıda Yüksek Mühendisi Türkan Karakaş ve Kimya Mühendisi Yeşim Bayraktar, ‘Coğrafi İşaretlerde farkındalığın arttırılması’ projesi hakkında bilgi verdi. GTH Balıkesir Gıda Yem Şube Müdürlüğü’nden Havva Usman ve Çiğdem Yurdaışık, GTH Ayvalık İlç Müdürü Mehmet Uysal, GTH İlçe Müdürlüğü Gıda şubesinin yanı sıra Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, zeytin üreticileri, Turizm Tanıtma Derneği ile Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği temsilcilerinin de katıldığı eğitim toplantısında, Gıda Yüksek Mühendisi Türkan Karakaş, ‘ Coğrafi işaretin tanımını yaptı. Coğrafi işaretin belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işaret olduğunu belirten Karakaş, il genelinde 6 ürün için coğrafi işaret alındığını söyledi. Balıkesir’de Coğrafi İşaret Almış Ürünlerin; Höşmerim tatlısı (Balıkesir Aşçı Köfteci ve Benzerleri Esnaf Odası), Edremit Körfez Bölgesi Zeytinyağları (S.S. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Satış Kooperatifleri Birliği), Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytin (Edremit Ticaret Odası), Gönen İğne Oyası (Gönen Belediye Başkanlığı), Ayvalık Zeytinyağı (Ayvalık Ticaret Odası) ve Yağcı Bedir El halısı olduğu, Balıkesir kuzu eti, Susurluk ayranı, Susurluk Tostu ve Manyas Kelle Peynirinin tescil aşamasındaki ürünler olduğu açıklandı.  AB Komisyonuna yapılacak başvurular için izlenmesi gereken yol haritası ve AB Komisyonunda coğrafi işaret başvurusunun önemine değinilen toplantıda, ülkemizdeki büyük potansiyel karşısında ürünlerin coğrafi işaretlerin tescili yoluyla korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılmasının gerektiği, Coğrafi işaretlerin üreticileri ve tüketicileri haksız rekabete karşı koruyan önemli bir araç olduğuna dikkat çekildi. Dr. Neşe Altıntaş, Genel Pazarlama bilgileri verdi. Kimya Mühendisi Yeşim Bayraktar ise Ayvalık Ticaret Odası Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuarının coğrafi işaret prosedürünü anlattı.

“LOGODAN ÖNCE ZEYTİNİ MADENE KARŞI KORUYACAK BİR YASA İSTİYORUZ”

Ayvalık zeytinyağının coğrafi işaret almasıyla ilçede yarattığı katma değerden de bahsedilen toplantıda, Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği başkanı Havva Taylan ve dernek temsilcisi Halil Coşkun, bakanlık temsilcilerinden zeytin kanunun değiştirilmek istenmesiyle yaşanacak tehlikeye karşı önlem almalarını istedi. Halil Coşkun, “Zeytin elden gidiyor. Coğrafi işaret alınsa ne olur ? Zeytini koruyan yasa değiştirilmek isteniyor. Buna karşı mücadele ediyoruz. Bu konuyu öngörü olarak bakanlığa iletmenizi istiyoruz” dedi. Dernek Başkanı Havva Taylan ise, ‘Logodan önce yasa istiyoruz. Madem zeytinyağımız, zeytinimiz bu kadar değerli, madencilerin yaklaşmasına izin vermeyecek, zeytini madene karşı koruyacak bir yasa istiyoruz” dedi.  İl ve bakanlık temsilcileri de bu toplantının sonuç raporunda talebin yetkililere iletileceğini söyledi.