ÖĞRENCİLER, YENİLENEBİLİR ENERJİ MESAJI VERDİ

Fotoğraf: İsmail Gümüşgerdan

Nilgün KAYA

Ayvalık Sakarya Orta Okulu 4-C Sınıfı öğrencileri, 3 Mayıs günü Okulun Çok Amaçlı Salonu’nda düzenledikleri panel ile ‘Yenilenebilir Enerjinin gücü’nü anlattı. Öğrenciler, ‘Enerjiyi idare et, geleceği idame et’ mesajı da verdi.

4-C Sınıfının 18 öğrencisi, Geçtiğimiz yıllarda ‘Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma’, ‘Hepimiz Engelliyiz’ ve ‘Engelsiz Türkiye’ başlıklı panelleri ile ülke çapında örnek çalışma gerçekleştiren Öğretmenleri Kemal Arık yönetiminde yeni bir panele daha imza attı. ‘Yaşanabilir bir dünya için temiz enerji’ şiarıyla yola çıkan Öğretmen Kemal Arık, önce öğrencilerinin sonra aileleri ve diğer öğrencilerin yenilenebilir enerjinin gücünü fark etmesi için öğrencileriyle birlikte hazırlandığı panel, 3 Mayıs günü saat 10.00’da başladı.

1 METRE YÜKSEKLİKTE RÜZGÂR TRİBÜNLERİ, RESİMLER VE 18 PROJENİN MAKETİ YAPILDI

Sunumunu Irmak Sucu’nun yaptığı panelde sınıf öğrencileri sırayla ele aldıkları konular hakkında detaylı bilgi verdi. Panelde yenilenebilir enerjinin karşıtı olan bazı enerji türleri de anlatıldı. Elif Berra Kılıç rüzgar enerjisi, Sunay Öncü Güneş enerjisi, Nuri Doğan Hidrolik enerji, Yavuz Selim Ayyıldız Jeotermal enerji, Salih Rıza Yıkılmazdağ Nükleer Enerji, Berru Tanım Termik enerji, Zekiye Naz Çakar Dalga enerjisi,  İrfan Mert Kaya Enerji tasarrufu konularında katılımcıları aydınlattı. Panelde, üretimde sürekliliğin enerjide tutumla olacağı vurgulandı.

“YENİLENEBİLİR ENERJİDEN YANA TARAFIZ”

Mucizelere sığınmayıp gerçekçi ve mantıklı olma gerektiğini belirten öğrenciler, “Ucu size değen bir değişim olmalı. Biz enerjinin gücüne inanıyoruz. Birliğimizden, Türkiye sevgimizden doğan bu büyük enerji ile yürüyeceğiz aydınlık yarınlara. Yarattığımız sinerji ile israfçı tüketim toplumu anlayışını yıkıp, üretim toplumu haline getireceğiz. Biz Atatürk çocuklarına güvenin. Biz ‘demokrasi getireceğiz’ söylemleriyle ulusların başta petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarını sömürmek amacıyla tüm işgallerin, tüm zalimliklerin karşısında dimdik duracağız. Biz taraf olacağız; güneş, rüzgar, dalga ve hidrolik enerjiden; dünyamızı, atmosferimizi kirletmeyen temiz enerjiden yana. Yenilenebilir enerjiden yana “ mesajını verdi.

Okulun TEMA Gönüllüğünü de sürdüren Öğretmen Kemal Arık, Türkiye’de ilköğretim düzeyinde panelin neredeyse hiç yapılmadığını, Ayvalık’ta bu konuda örnek olduklarını ifade ederek, “Yenilenemez enerji kaynakları olan Petrol ve kömürün yakın zamanda bittiğinde ülkelerin yaşayacağı sorunlara çözüm aramak ve yenilenebilir enerjileri tanımak, tanıtmak amacıyla bu paneli düzenledik. Öğrencilerimize Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür express vpn geleceğini inşa etmede, yaşamı sorgulayan, eleştirel davranabilen, insana, doğaya saygılı bireyler yetiştirmek ve yaşanılabilir dünya için yenilenebilir enerji diyoruz” dedi. 3 aydır panele hazırlanan öğrenciler, 1 metre yüksekliğinde rüzgar tribünleri, 18 enerji projesinin maketlerinin yanı sıra aileleriyle birlikte resim de yaptı. Projeyi hazırlayan öğrenciler, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahadır’ın yanı sıra bazı esnaf ve vatandaşlarla da konuyla ilgili yaptığı röportajları panelde sundu.