İSTİKLAL MARŞI VE ŞAİRİ ANILDI

Nilgün KAYA

Türklerin yüce destanı ‘İstiklal Marşı’nı yazan usta Mehmet Akif Ersoy’u ve bu destanı yazdıran Ulu Önder Atatürk ve sayısız kahraman, Ayvalık’ta On Beş Eylül Orta Okulu tarafından düzenlenen programla anıldı. İsmet İnönü Kültür Merkezi’ndeki törende, geçmişin mirasını ve geleceğin emanetini taşıdığımıza dikkat çekildi.

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 96.yıldönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde Ayvalık İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde Ayvalık On Beş Eylül Orta Okulu tarafından bir tören düzenlendi. Büyük Usta Mehmet Akif Ersoy’un da anıldığı törene Kaymakam Namık Kemal Nazlı, İlçe Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, daire amirleri, gaziler, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programda,

“BİZE BIRAKTIĞI BÜYÜK MİRAS; İSTİKLAL MARŞI İÇİN ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ”

Ayvalık On Beş Eylül Orta Okulu Müdürü Soner Suyolcu, “Ey vatanımızın kurtuluşu, milletimizin varlığı için toprağa düşmüş er oğlu erler. Ey kınalı kuzular, on beşinde Allah için, toprak için kanını dökmüş, canını vermiş yiğitler. Sizin kutsal ruhlarınız, sizin eşsiz hatıranız bugün yine Akif’in sesinde yükseliyor semaya. Siz ki arkada bıraktıklarını vatana emanet edip ölüme gülerek gidenlersiniz. Yaralanmış tertemiz alnından uzanmış yatan, bir hilal uğruna batan güneşlersiniz.  Şu üzerinde yaşadığımız vatan toprakları kum gibi mahşer mahşer kaynarken, tufan olup yutmak isterken yedi düvel öz vatanımı, bir ışık yükseldi Anadolu’dan. O ışık ki adı Mustafa Kemal, adı İstiklal. Tarihimizin en zor döneminde geçti Anadolu’ya, ilmik ilmik işledi bağımsızlığı halkın zihnine. Bu onurlu mücadele verilirken bir kahraman daha var ki onu hepimiz biliyoruz. O, bağımsızlık aşığı, dalgalanan al bayrağımın ilk hecesi, O, kurtuluş destanımızın, istiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy. İşte şimdi onu bir kez daha anıyor, bize bıraktığı en büyük mirası, İstiklal Marşı için şükranlarımızı sunuyoruz. Kanla, canla yazılan İstiklal Marşımız, Malazgirt’ti, Çanakkale’ydi, Kurtuluş Savaşımızdı, 15 Eylül’dü 15 Temmuz’du. Bu ruhtur bizi biz, bizi bir yapan” dedi.

İstiklal Marşı’nı en güzel okuma yarışması birincisi 15 Eylül Orta Okulu’ndan Atakan Kaya, ikincisi Sakarya Ortaokulu’ndan Eda Dinç, üçüncüsü Ali Çetinkaya Orta Okulu’ndan Burak Kuvet, Resim Yarışması birincisi Atatürk İlkokulu’ndan Damla Uğur, ikincisi Altınova Merkez İlkokulu’ndan Güneş Çetintav, üçüncüsü Ali Çetinkaya İlkokulu’ndan Elif Kıntaş, Kompozisyon yarışması birincisi Ayvalık Anadolu Lisesi’nden Pervin Tuğçe, ikincisi Ustalı Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Zilan Çelikok, üçüncüsü Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden Fatma Taşkın’a ödülleri Kaymakam Namık Kemal Nazlı ikincilere İlçe Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı, üçüncülere ise Belediye Başkanı Rahmi Gençer tarafından verildi. 15 Eylül Ortaokulu’nun hazırladığı ‘Ayvalık 7’den 70’e İstiklal Marşı’nın okuyor’ sunumu ilgiyle izlendi. Tören şiir dinletisi ile devam etti. 15 Eylül Orta Okulu’nun hazırladığı tören detaylarda gösterilen titizlik ve özenin yanı sıra programın son bölümü büyük beğeni topladı.