KÜTÜPHANEDE KAT’I SANATI İLE KARTPOSTAL YAPIP, CAM ALTI BOYADILAR

Nilgün KAYA

Ayvalık Halk Kütüphanesi’nin önceki hafta başlattığı yeni eğitim çalışmasına katılan 2-3 ve 4. Sınıf öğrencileri, Kat’ı sanatı ile kartpostal yaptı. Halı motiflerinin hikâyelerini öğrenip dinledikleri masallardan kendi motiflerini üretti. Unutulmaya yüz tutan geleneksel Türk el sanatlarının işlendiği etkinlik sonunda öğrencilere katılım belgesi de verildi.

Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi, okurlarına yönelik hizmetlerini yeni yayınlar ve modern okuma ortamı sunmaktan bir adım öteye taşıyarak ‘yaşam boyu öğretim’ e destek amacıyla farklı bir etkinlik başlattı. Kütüphane okurlarından ‘Çocuklarla dolu dizgin’ kitabı yazarı, Sanat Danışmanı Aynur Albayrak yönetiminde, unutulmaya yüz tutan geleneksel Türk el sanatları hakkında ilçedeki öğrencilere uygulamalı eğitim verilmeye başlandı. Türk Motif Sanatları,  Halıdaki masal, Eko-sanat, Kat’ı sanatı ve cam altı boyama sanatı konusundaki eğitimlere haftanın iki günü devam edileceği öğrenildi.

“ÖĞRENCİLERİMİZ, ÖĞRETMENLERİ VE AİLELERİNDEN YOĞUN TALEP GÖRDÜ”

7 Mart günü başlayan etkinlik hakkında bilgi veren İlçe Halk Kütüphane Müdürü Aygül Öncel Şahin, “Üyemiz Aynur Albayrak, Geleneksel Türk Sanatları üzerine okullarda çocuklara eğitim verdiğini söyledi. Kendisine Kütüphanede çocuklara bu eğitimleri vermesini önerdiğimde bir program oluşturduk. Geçtiğimiz hafta Salı gününden itibaren eğitim çalışması başladı. Çalışmalar sonrasında çocuklara katılım belgesi verdik. Katılım belgelerini almak çocuklarda ayrı bir heyecan yarattı. Güzel şeyler bulaşıcı olmalı ve öyle olduğunu görüyoruz. Bu çalışmalar ilçemizdeki öğretmenler ve veliler tarafından talep gördü. Yoğun bir talep alıyoruz ve haftada iki gün bu etkinliklerimizi planladık” dedi.

Etkinlik kapsamında Atatürk, Kıvanç Sarlıcalı ve Sakarya İlk Okulu öğrencilerine, halılarda kullanılan motiflerin hikâyeleri anlatılarak, okunan bir masalın ardından çocuklardan hayal dünyalarında yarattıkları halıyı yapmaları istendi. Geri dönüşümü kullanarak atık malzemelerden yeni ürünler tasarlayan öğrenciler, cam altı boyama tekniğini öğrendi, kat’ı sanatı ile ailelerine, arkadaşlarına ilginç kartpostallar hazırladı. Kütüphanenin çocuklar için özel olarak düzenlenen salonunda verilen eğitim eğlenceli bir şekilde gerçekleştiriliyor.