“HAYATI İSTİYORUZ, BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEYECEĞİZ”

Nilgün  KAYA

Dünya Kadınlar Gününde Atatürk Anıtına Çelenk sunumu yapan Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği  Ayvalık Şubesi temsilcileri, ‘Hayatı İstiyoruz, bir kişi daha eksilmeyeceğiz, Seçimlerimiz, kararlarımız bizimdir’ dedi.

KASAİD’li kadınlar,  Şube Başkanı Filiz Karayelli yönetiminde 8 Mart Çarşamba günü saat 12.30’da Atatürk Anıtına çelenk sunumu yaptı. Yağmurlu hava nedeniyle çelenk sunumunun ardından sahil kenarındaki çay bahçelerinden birine giden KASAİD temsilcileri, ellerindeki dövizlerle kadınların sorunları ve taleplerine dikkat çekti.

“HER GEÇEN YIL BİR ÖNCEKİNDEN VAHİM SONUÇLARA GEBE”

Bir 8 Martta daha dayanışmak ve umutları yeşertmek adına bir araya geldiklerini belirten Şube Başkanı Filiz Karayelli, “ 2017’nin 8 Mart’ında kadınlar için ve dolayısıyla toplum için sevindirici düzenlemeler ve rakamlarla Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlamak isterdim. Ancak ne yazık ki; her geçen yıl bir öncekinden daha vahim sonuçlara gebe. Dünyanın her yerinde olduğu gibi bizde de kültürel muhafazakarlık kadınlar üzerinden hayat buluyor. Kadına yönelik şiddet artarak sürüyorken, yakıcı ve yıkıcı sonuçları toplumsal bir travmaya dönüşmüşken ne yazık ki bugün kadın sorunu kilitlenmiş ve içinden çıkılmaz bir hale getirilmiştir. Artan şiddet, tecavüz ve cinayetler. Sömürülen kadın iş gücü. Temsilde yokuz, kararlarda yokuz, siyasette yokuz. Yine de yılmayacağız, elimizdekilerle mücadeleye devam.  8 Mart 2017, kırktan fazla ülkede Uluslararası Kadın Grev Günü olarak tarihe geçiyor. Dünyanın dört bir yanından kadınlar, 2016’da sokakları, meydanları isyanla doldurdular. 8 Mart 2017’de ise sadece kendi ülkelerinde, kendi koşullarına karşı değil, dünyadaki tüm kadınların, adaletsizliğe uğramasına, güvencesiz yaşamlarına, özgürlüklerinin kısıtlanmasına, sömürülmesine, erkek şiddetine maruz kalmasına karşı uluslararası greve hazırlanıyorlar. Bugün tarihe tanıklık ediyoruz.  Hayatı İstiyoruz demek için, bir kişi daha eksilmeyeceğiz demek için, Seçimlerimiz, kararlarımız bizimdir demek için, kutuplaşan dünyada en büyük dayanağımız dayanışmamızdır demek için, önümüzdeki hayata umutsuzluğumuzu birlikte güçlenerek yeneceğiz demek için, biz Ayvalık’tan kadınlar da, dünyada yükselen bu sese – Uluslararası Kadın Grevi’ne-  ses veriyoruz”

“Biz Türkiye’de kadınlar; Her gün en az bir kadının öldürüldüğünü, birçoklarının tacize ve tecavüze maruz kaldığını, Kutsal denilen ailede şiddetin meşrulaştırıldığını, Çocuk yaşta evliliklere, anneliğe zorlanmayı,“Önce annelik” denerek iş gücünden dışlandığımızı, ev ve bakım emeğinin ise görünmez kılındığını, Eğitim ve sağlığa erişebilmenin ayrıcalık haline getirildiğini, Sözlerin, fikirlerin, eleştirilerin, isyanın bastırılmaya çalışıldığını, Artan kutuplaşmada şiddetin ilk hedefinin kadınlar olduğunu, yıllarca gördük, yaşadık, bugün yaşamaya devam ediyoruz. İşte bu yüzden Arjantin, Şili, Ekvador, Almanya, Kuzey İrlanda, İrlanda, İsrail, İtalya, Meksika, Peru, Uruguay, Polonya, Rusya, Salvador, İskoçya, Güney Kore, İsveç ve daha birçok ülkeden kadınların sesine ses oluyoruz. Erkek şiddetinin her türlüsüne karşı, Bedenimiz ve cinselliğimizle ilgili seçimlerimizin yok sayılmasına, Kürtaja erişimimize, çocuk doğurup doğurmama kararımıza müdahalelere karşı, güvencesiz ve geleceksiz emek dayatmasına, yoksullaştırmalara karşı, evlerde, iş yerlerimizde, sokaklarda, toplantılarda, dükkanlarda, toplu taşıma araçlarında yanı başımızdaki arkadaşlarımızla,  sosyal medyada bir adım uzağımızda olanlarla, yan yana yol gittiklerimizle, yüz yüze bir hayat geçirdiklerimizle, birlikte  ‘Hayatı İstiyoruz diyebileceğimiz herkesle, diyaloğa, yaşatmaya, paylaşmaya inanıyoruz. Tek Başına Olmaz #hayır, 8 Mart’ta Kadınlar Birlikte Güçlü diyoruz. Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz” dedi.